Degeaba ne alocam timp si facem sport cu constiinciozitate, degeaba alergam in parc si mergem la sala, degeaba alegem o dieta echilibrata, bogata in antioxidanti si fibre, degeaba investim in cele mai scumpe produse cosmetice de pe piata, daca nu ne odihnim corespunzator.
In timpul somnului, organismul inceteaza ritmul si se regenereaza. Efectele acestei recuperari nu sunt doar de ordin fizic, ci si psihic. De cate ori nu ti s-a intamplat sa adormi cu mintea incarcata de probleme si sa te trezesti linistita, cu solutiile pe tava? De aceea se zice ca in studentie este bine sa citim seara, inainte de culcare. Cunostintele asfel acumulate vor fi prelucrate intens in timpul somnului, aceasta determinand mai buna lor fixare.
Odihna, ca „institutie, isi gaseste reprezentarea in mai toate lucrurile. In religie are o intreaga zi dedicata (cea de duminica), in cresterea copiilor odihna de la pranz este ceva obligatoriu, in industria frumusetii se vorbeste despre ,,somnul de frumusete”, iar la gravide sau la celi afectati de diverse boli odihna e ceva subinteles. Pana si la serviciu se discuta despre concediul ,,de odihna”, fiind prevazut ca atare in Codul Muncii si in Contractul Colectiv National.
Privarea de odihna si stresul de la serviciu poate duce pe termen lung la oboseala cronica, cu care nu este de gluma. Oboseala cronica este acea stare de extenuare care dureaza de peste 6 luni si in care ne confruntam cu pierderi de memorie, cu dureri groaznice de cap, dureri articulare, dureri musculare, umflarea ganglionilor, incapacitatea de odihna pe parcursul noptii (ne trezim la fel de obositi cum ne-am culcat) si o stare generala proasta a sanatatii.
Pentru un somn odihnitor poti apela la tot felul de remedii naturale – astfel un pahar de lapte caldut inainte de somn, indulcit cu o lingurita de miere de albine poate face minuni. Acelasi efect il are un ceai de plante (mai ales cel de tei), indulcit de asemenea cu o lingurita de miere de albine.
Atunci cand problemele de somn ajung sa fie o problema serioasa, e poate vremea sa ceri un ajutor de specialitate. Cu insomniile nu e de gluma, mai ales cand ele capata un caracter cronic. Iti poti da seama ca suferi de insomnii atunci cand ai dificultati mari in a adormi, te trezesti des in timpul somnului si nu mai poti adormi la loc, sau cand te trezesti prea devreme, involuntar, si simti ca esti obosit si ca nu te-ai odihnit corespunzator pe tot parcursul zilei. Atunci cand e vorba de o insomnie temporara, nu trebuie sa ne ingrijoram peste masura. Problemele cu somnul cauzate de probleme in familie, situatii tensionate sau schimbarea fusului orar se rezolva de obicei aproape de la sine, cu putina rabdare si o perioada de liniste.
Ca sa poti dormi linistit e bine sa renunti la consumul de alcool si cafea, daca ai aceste obiceiuri. Nici medicamentele luate abuziv nu-ti fac prea mult bine in acest sens, mai ales analgezicele pe are le poti cumpara de cele mai multe ori fara prescriptie medicala, si pe care le iei haotic, fara nicio regula. De asemenea, evita lucrul prelungit sau exagerat cu computerul. Un alt factor de perturbare a somnului poate fi comportamentul partenerului de viata. Daca acesta este ,,insomniac” de meserie sau sforaie foarte rau, in scurt timp te vei simti afectat de aceste lucruri, asa ca e bine sa incepi prin a-l ,,vindeca” pe el de insomnie sau sforait, si abia apoi pe tine.
In fine, factorii de mediu pot fi si ei vinovati de tulburarile de odihna. Ritmul circadian firesc este dat de lumina soarelui, iar expunerea indelungata la lumina artificiala poate determina dereglari destul de grave in ciclul somnului.