Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turism

Obiective turistice în Iași și împrejurimi. Ce poți să vizitezi în capitala Moldovei

Obiective turistice in Iasi si imprejurimi Ce poti sa vizitezi

Tocmai pentru că este printre cele mai frumoase zone din țară, nu este de mirare că mulți turiști români și străini vin aici indiferent de sezon, pentru a se bucura de frumusețea locului.

Obiective turistice Iași și împrejurimi

Cel mai important oraș din Moldova din punct de vedere economic, cultural și politic, Iașiul oferă o mulțime de obiective turistice și oportunități pentru turiști.

Există câteva obiective turistice de neratat, dacă ajungi în Iași. Iată-le pe cele mai importante:

Palatul Culturii din Iași – o clădire emblematică construită în perioada 1906 – 1925. Unul dintre cele mai importante simboluri ale orașului Iași, acest palat impozant găzduiește patru muzee importante: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Moldovei și Muzeul Științei și Tehnicii. Acesta a fost inițial Palatul Administrativ și de Justiție. Este cel mai important și popular obiectiv turistic din Iași și este pe lista monumentelor istorice.

hangariada iasi

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi – un monument arhitectural impresionant din Iași. Are mai bine de 350 de ani. Este cunoscută pentru frescele sale remarcabile și arhitectura unică.

Iasi - obiective turistice

Shutterstock

Muzeul Mihail Kogălniceanu – muzeul memorial este dedicat omului de stat Mihail Kogălniceanu, una dintre personalitățile importante ale istoriei românești. Muzeul găzduiește obiecte personale, documente și cărți rare.

Grădina Botanică „Anastasie Fătu” – un loc frumos și liniștit, perfect pentru plimbări relaxante. Grădina Botanică găzduiește o varietate impresionantă de plante și flori exotice și este o destinație populară pentru iubitorii de natură.

Mănăstirea Golia este o mănăstire ortodoxă veche și importantă, cunoscută pentru arhitectura sa frumoasă și istoria sa bogată. În apropiere se află și Dealul Copoului, de unde poți avea cea mai spectaculoasă panoramă asupra orașului Iași.

Iasi - obiective turistice

Shutterstock

Casa Dosoftei este o casă veche din secolul al XVII-lea. Aici se află secția de literatură veche a Muzeului Literaturii Române din Iași.

Iasi - obiective turistice

Shutterstock

Muzeul Unirii este situat în centrul Iașiului și reprezintă un important monument al istoriei românești. Găzduiește o colecție impresionantă de obiecte istorice și expoziții.

Ruginoasa – Iași

Această comună din județul Iași este formată din satele Dumbrăvița, Rediu, Ruginoasa și Vascani. Sunt o mulțime de obiective turistice pe care le poți vizita aici, printre care:

Palatul Alexandru Ioan Cuza – construit în primul deceniu al secolului XIX. Aici s-a stabilit domnitorul după ce a unit Principatele Române în 1859. Palatul are cele patru fațade aproape simetrice, balcoane pe toate laturile și pe vremuri avea patru turnulețe. Palatul a fost inclus pe lista monumentelor istorice din Iași.

Biserica Palatului se află în spatele acestuia. Tot aici găsești primul mormânt al domnitorului, dar și trăsura și sania lui Alexandru Ioan Cuza.

Ia-o la pas prin Ruginoasa și vorbește cu localnicii, care îți vor povesti cele mai interesante legende ale zonei. Descoperă fiecare colțișor și bucură-te de natură și priveliștile din jur.

Castele din Iași

Castelul Sturdza din comuna Butea, județul Iași, a fost construit în perioada 1880-1904. A fost ridicat pe domeniile familiei Sturdza, în stil neo-gotic. În timpul Primului Război Mondial, castelul a fost transformat în spital, dar după reformele agrare post-belice, o parte din domeniile castelului au fost retrocedate țăranilor din Miclăușeni. Este un loc pe care merită să îl vizitezi, mai ales dacă îți plac castelele.

Chiar dacă nu este un castel în sensul strict al cuvântului, Palatul Culturii din Iași este una dintre cele mai impresionante clădiri din România. Construit în stil neogotic, palatul găzduiește patru muzee importante și este un important punct de atracție culturală și turistică în Iași.

Casa Dosoftei se află în centrul Iașiului, în preajma Curții Domnești. Casa tiparniță a mitropolitului Dosoftei se află pe lista monumentelor istorice. Clădirea a fost parte inițial din incinta Bisericii Sf. Neculai Domnesc, construită de Ștefan cel Mare.

Palatul Roznovanu este o clădire impunătoare construită între 1830-1832, după planurile arhitectului care a proiectat și Catedrala Mitropolitană din Iași. A fost reședința familiei Rosetti-Roznoveanu. Construcția a servit, de-a lungul vremii, și ca primărie, adăpost pentru refugiați, a găzduit și Arhivele, Curtea de Casație și Justiție și Sediul Comitetului Orășenesc de Partid. Din 1970 a redevenit sediul Primăriei.

Iasi - obiective turistice

Shutterstock

Acestea sunt câteva dintre conacele și palatele notabile din județul Iași.

Obiective turistice în Iași pentru copii

Iașiul oferă numeroase obiective turistice potrivite pentru copii, unde aceștia se pot distra și învăța în același timp. Iată câteva dintre ele:

Muzeul Copilăriei în comunism – un loc în care copiii pot vedea cum era viața altor copii în comunism. Există o expoziție împărțită în două secțiuni: una care recreează atmosfera unei săli de clasă specifică perioadei comuniste, iar alta dedicată atmosferei din casa unui copil din acea perioadă.

Parcul Copou sau Grădina Copou este cel mai vechi parc din Iași și un loc minunat pentru copii, cu spații verzi, locuri de joacă și alei pentru plimbări. Parcul are multe atracții pentru cei mici.

Iasi - obiective turistice

Shutterstock

Planetariul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași este un loc fascinant pentru copii, unde cei mici pot explora și învăța despre spațiul cosmic și astronomie. Sunt organizate proiecții speciale care oferă o experiență captivantă și educativă.

Există și două teatre cu spectacole pentru copii: Teatrul Luceafărul și Ateneul Național. Și grădina de la Palas ar putea fi un loc frumos de mers cu copiii, care se pot distra în aer liber, pot sări pe trambuline și se pot da în carusel.

Parcul Aventura Hamak oferă 15 trasee de cățărat, copiii se pot juca paintball, tenis de masă, badminton sau pot sări în trambuline.

Poienița cu Ponei este un loc ideal de venit cu copiii. Cei patru ponei sunt încântați de fiecare vizită a celor mici, iar ei sunt în extaz când văd animăluțele.

Grădina Botanică din Iași

Grădina Botanică din Iași a fost înființată în 1856 de către Anastasie Fătu. Este una dintre cele mai vechi și frumoase grădini botanice din România. Ocupă o suprafață de aproximativ 100 de hectare.

Grădina Botanică din Iași găzduiește o mare varietate de plante și specii vegetale, atât din flora autohtonă, cât și din flora exotică. Aici poți găsi diverse grădini tematice, precum grădina de lalele, grădina trandafirilor, grădina japoneză sau grădina tropicală.

Iasi - obiective turistice

Shutterstock

De asemenea, există și o seră care adăpostește plante exotice și tropicale, precum palmieri, orhidee și cactuși. Grădina Botanică din Iași este un loc ideal pentru relaxare și plimbări înconjurat de natură. Aici poți admira peisaje superbe, lacuri, cascade și alei încântătoare.

Pe lângă aspectele botanice, Grădina Botanică din Iași găzduiește și diverse evenimente culturale, expoziții și festivaluri tematice pe parcursul anului, precum Festivalul Lalelelor sau Expoziția Flori de toamnă.

Program Grădina Botanică

Grădina Botanică din Iași este deschisă publicului și oferă vizitatorilor o experiență cu totul aparte.

Programul este următorul:

Interior: De luni până vineri între orele 9:00 – 18:00

Exterior: zilnic intre orele 9:00 – 20:00

Complex de sere: marți, joi, vineri, sâmbătă și duminică între orele 10:00 – 18:00

Luni și miercuri, complexul de sere este închis.

Angajații și studenții Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași beneficiază de intrare liberă.

Iasi - obiective turistice

Shutterstock

Palatul Culturii din Iași

Palatul Culturii din Iași cuprinde 4 muzee, un centru de cercetare și conservare – restaurare a Patrimoniului Cultural Național și șase obiective muzeale.

Palatul Culturii din Iași îmbină mai multe stiluri arhitecturale precum neogotic, romantic și neobaroc.

Muzeul de Etnografie al Moldovei are peste 13.000 de piese din domenii precum meșteșug, textile de interior, port popular sau arhitectură tradițională.

Muzeul de Istorie a Moldovei are piese ilustrative pentru viața comunităților umane care au trăit aici începând din paleolitic și până în prezent.

Muzeul de Artă are aproximativ 10.000 de opere de artă, pictură, grafică, sculptură și altele.

Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu are peste 11.000 de piese de referință pentru evoluția înregistrării și redării sunetului. Este un muzeu cu totul special și foarte interesant.

Clădirea emblematică a Iașului este monument istoric. Intrarea în palat se face printr-un turn mare, iar în Sala gotică poți vedea grifoni, acvile bicefale și lei.

Sala Voievozilor se află la etaj și are expuse portretelor domnilor Moldovei și ale regilor României în medalioane.

Iasi - obiective turistice

Shutterstock

Program și bilete – Palatul Culturii Iași

Palatul Culturii din Iași este deschis de miercuri până duminică și nu poate fi vizitat în zilele de luni și marți.

Program:
Miercuri- duminică: 10-17
Luni – marți / sărbători legale: închis

Prețuri bilete:

Muzeul de Artă:
20 de lei – adult
10 lei – pensionari
5 lei – elevi / studenți

Muzeul de istorie a Moldovei
20 de lei – adult
10 lei – pensionari
5 lei – elevi / studenți

Muzeul Etnografic al Moldovei
20 de lei – adult
10 lei – pensionari
5 lei – elevi / studenți

Muzeul Științei și Tehnicii:
20 de lei – adult
10 lei – pensionari
5 lei – elevi / studenți

Bilet general – include accesul în Muzeul Ştiinței și Tehnicii „Ştefan Procopiu”, Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Moldovei
60 lei – adult
30 lei – seniori
15 lei – elevi/studenți

Biletele pot fi achiziționate direct de la Palatul Culturii sau online.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Turism

Palatul Parlamentului, numit în perioada comunistă Casa Poporului, este probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic din România și un adevărat magnet pentru turiștii străini,...

Turism

În plus, ar trebui să le notezi ca să îți poți surprinde jumătatea atunci când vreți să sărbătoriți o ocazie specială din viața voastră...

Turism

Atunci când zbori alături de copiii minori, te-ai aștepta ca aceștia să stea implicit lângă părinți. Dar știai că nu toate companiile fac asta?...

Turism

Graz, situat in regiunea Stiria din Austria, este un oras plin de istorie si cultura, care isi atrage vizitatorii cu arhitectura sa impresionanta, atractiile...

Turism

În munții Italiei cursurile de schi costă la fel de mult ca în Poiana Brașov ori în alte stațiuni de la noi. Diferența este...

Articole recomandate