O Românie fără fum – Campania Națională de Prevenire și Control al Fumatului a fost lansată în anul 2013, de către Ministerul Sănătății din România, cu scopul de a extinde măsurile legate de controlul asupra fumatului și de a încuraja o viață sănătoasă.
În urma acestei campanii, s-a pus un accent mai mare pe educația fumătorilor, pe informarea populației asupra consecințelor negative ale fumatului și pe implementarea unor politici de prevenire și reducerea numărului de fumători din România.
Conform statisticilor, fumatul este o problemă majoră de sănătate publică în România, fiind una dintre cauzele principale ale îmbolnăvirii și mortalității. Aproximativ 9 milioane de adulți din România sunt fumători, iar 36% dintre adolescenții români încep să fumeze înainte de vârsta de 13 ani.
O Românie fără fum! încurajează toți românii să evite fumatul și să își protejeze sănătatea. Prin campania Națională de Prevenire și Control al Fumatului, s-au introdus o serie de măsuri care să ajute la reducerea numărului de fumători din România.
Astfel, s-au impus restricții de fumat în locurile publice, transporturi și în instituțiile publice. De asemenea, a fost impusă o metodă de afișare a avertismentelor vizuale asupra pericolelor fumatului pe pachetele de țigări și s-a luat în calcul introducerea de taxe suplimentare pentru produsele din tutun.
Campania „O Românie fără fum!” aduce atenția asupra importanței încurajării unui stil de viață sănătos, reducerea impactului negativ asupra sănătății fumătorilor pasivi și supravegherea constantă a procesului de cazare și tratament al bolnavilor dependenți de tutun.
În final, această campanie promovează sănătatea, informarea și controlul asupra fumatului, precum și acțiuni menite să ajute la creșterea conștientizării asupra problemei fumatului și a consecințelor sale negative asupra sănătății. „O Românie fără fum!” reprezintă un salt înainte către o viață mai sănătoasă și mai bună pentru toți locuitorii din România.
