Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sport

O.J. Simpson, fostul superstar al fotbalului american achitat în ”procesul secolului”, a murit la vârsta de 76 de ani de cancer, anunţă familia

o j simpson tw


Fostul superstar al fotbalului american O.J. Simpson, al cărui proces cu privire la o dublă crimă în 1995 a captivat America înainte de achitare, a murit de cancer la vârsta de 76 de ani, anunţă joi familia atletului, relatează AFP.


În pofida acestei achitări-surpriză, povestea lui Orenthal James Simpson, numele său complet, este povestea unui declin inexorabil al unui bărbat considerat uneori primul superstar afroamerican din Statele Unite.

o j simpson tw1

Născut la San Francisco la 9 iulie 1947, el este crescut de către o mamă singură, abandonat de către tatăl său la vârsta de cinci ani.

o j simpson tw6

Suferind de rahitism în coplărie, el devine mai târziu un atlet ieşit din comun şi realizează o carieră strălucitoare în Liga Naţională de Fotbal American (NFL). El este încoronat drept jucătorul anului 1973, la echipa Buffalo Bills (nord-est).

 

Seducător, charismitic, supranumit ”The Juice” – din cauza iniţialelor care corespund ”Orange Juice” -, el se bucură de o popularitate uriaşă, pe care şi-o păstrează mult timp după încheierea carierei sportive, la sfârşitul anilor ’70.

o j simpson tw5

Înainte de a părăsi sportul este solicitat de cinema şi televiziune, în serialul ”Roots” (1977), şi-i încântă pe publicitari cu vocea sa uşor gravă.

Prezenţa sa naturală pe ecran îl conduce mai târziu la o carieră de comentatori sportiv.

În 1985, se căsătoreşte, în a doua sa căsătorie, cu o frumuseţe blondă, Nicole Brown, care-i dă doi copii, şi duc o viaţă opulentă. Ei divorţează în 1992.

În timp ce se îndepărtează treptat de lumina proiectoarelor, O.J. Simpson revine în centrul actualităţii ca personajul principal al unuia dintre cele mai fascinante dosare judiciare ale secolului al XX-lea în Statele Unite.

ÎNCHISOARE PENTRU JAF ARMAT

La 12 iunie 1994, Nicole Brown este descoperită moartă la Los Angeles, într-o baltă de sânge, alături de corpul prietenului său, Ronald Goldman, şi el asasinat sălbatic.

o j simpson tw4

După o urmărire de mai multe ore pe autrostrăzi în Los Angeles, urmărită în direct de camere de televiziune care filmează din elicopter, Simpson este arestat de poliţie.

Analize genetice identifică sângele lui Simpson la locul crimei, al victimelor în maşina sa şi acasă.

”O.J,” îşi clamează nevinovăţia, dar este inculpat de crimă dublă.

Un an mai târziu, după un proces cu mare spectacol, transmis de asemenea în direct la televiziune, un juriu din Los Angeles îl achită.

Această hotărâre provoacă un val de indignare în Statele Unite şi împarte opinia între afroamericani şi albi, la trei ani după revolte rasiale sângeroase în megalopolisul californian.

o j simpson tw3

Fostul jucător este găsit apoi vinovat de moartea celor două victime într-un proces civil, în 1997, şi este condamnat să plătească despăgubiri în valoare de peste 33 de milioane de dolari familiilor acestora – ceea ce nu va face niciodată.

El se instalează apoi în Florida (sud-est), unde bunurile îi sunt la adăpost de o confiscare care să pună în aplicare hotărârea tribunalului civil din Califronia, în cealaltă parte a ţării.

o j simpson tw2

Însă nu dispare din spaţiul public şi apare… la un congres al pasionaţilor de crime în serie.

În 2007 face să se vorbească din nou despre el în cronici judiciare, după ce este arestat la Las Vegas cu privire la un jaf de suveniruri sportive împreună cu cinci acoliţi,. într-un hotel-cazinou din oraş, sub ameninţarea armei.

La începutul lui octombrie 2008, este găsit vinovat de 12 capete de acuzare şi condamnat la o pedeapsă de la nouă la 33 de ani de închisoare.

El se afla din 2017 în eliberare condiţionată.

În pofida faptului că datora zeci de milioane de dolari familiilor fostei sale soţii şi partenerului acesteia, legea l-a autorizat să-şi păstreze pensia de retragere ca fotbalist profesionist, de 25.000 de dolari pe lună.

viewscnt

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Sport

Mădălina Amăistroaie s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, în competiţia de tir cu arcul, informează COSR. Pentru a doua oară consecutiv, Amăistroaie...

Sport

Sportivul Alex Creţ a obţinut calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, a anunţat, marţi, Federaţia Română de Judo. “Federaţia Internaţională de Judo (IJF)...

Sport

Sârbul Novak Djokovici îmcă nu ştie acă va fi apt pentru turneul de la Wimbledon, însă a declarat că dacă va participa nu va...

Sport

Clubul Olympique Marseille a anunţat că a ajuns la un acord de principiu cu tehnicianul Roberto De Zerbi. „Olympique Marseille anunţă că a ajuns...

Sport

Federaţia Indiană de Fotbal l-a acuzat, luni, pe tehnicianul Igor Stimac că a folosit un astrolog pentru a-şi selecţiona jucătorii. Stimac a fost demis...

Articole recomandate

Sport

Clubul Olympique Marseille a anunţat că a ajuns la un acord de principiu cu tehnicianul Roberto De Zerbi. „Olympique Marseille anunţă că a ajuns...

Sport

Federaţia Indiană de Fotbal l-a acuzat, luni, pe tehnicianul Igor Stimac că a folosit un astrolog pentru a-şi selecţiona jucătorii. Stimac a fost demis...

Sport

Selecţionerul Edward Iordănescu a postat un mesaj pe Facebook, despre care afirmă că este primit de la un prieten, care spune că naţionala i-a...

Sport

Jucătorul Denis Drăguş a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că naţionala României joacă meciul cu Slovacia cu gândul la victorie şi la primul...