Wittenoom, Australia de Vest.
Orasul era aproape de cel mai mare depozit exploatat de azbest albastru. Mineritul a inceput aici in anii 1940 si a continuat vreme de 30 de ani. Dupa ce s-a descoperit ca azbestul si ramasitele de la exploatare pot produce boli de plamani, mina a fost inchisa imediat. Din cei 20.000 de oameni care au lucrat si locuit acolo 2.000 au murit din cauza azbestului. Chiar si cei care nu lucrau in mine erau contaminati.
Copiii care s-au nascut aici au murit de cancer si au facut diverse forme foarte agresive. Desi au vrut sa curete locul, autoritatile au decis sa relocheze oamenii si sa abandoneze orasul, pentru ca era mai ieftin asa. In oras inca mai sunt tone de substante toxice lasate de izbeliste, necontrolate, foarte toxice.
Deseurile de azbest au mai fost folosite in constructii, atunci cand s-au facut autostrazi si alte tipuri de lucrari, pentru umplere. Daca se inhaleaza particulele fine de azbest fibrele pot perfora plamanii, apar inflamatii, tumori. Chiar si o expunere mica la azbest poate provoca un cancer la plamani sau mezotelioma.
