Fructele de mango au aparut la noi pe piata relativ de putina vreme. Le-am folosit fie alaturi de alte fructe, fie le-am mancat ca atare delectandu-ne cu aroma lor. Iar de fiecare data am taiat pulpa de jur-imprejurul samburelui, mirandu-ne de dimensiunea lui gigantica.

Copac la ghiveci
Una din cele mai impresionante si spectaculoase plante pe care le putem cultiva in apartament este chiar copacul de mango. Desigur ca la noi pe balcon planta nu va ajunge la 35-45 de metri, dimensiunile pe care o are in mediul ei de origine, dar aspectul decorativ ne va incanta. Nu avem nevoie decat de samburele unui fruct de mango curatat bine. Altfel, pulpa ramasa putrezeste si afecteaza samanta. Ca sa fim siguri de reusita, putem sa tratam samanta de mango cu fungicid si astfel prevenim aparitia mucegaiurilor.
Nastere in trei pasi
Puneti samburele astfel curatat si tratat intr-un pahar de sticla si turnati peste el apa fiarta, pe care a-ti racit-o inainte pana la 30 de grade Celsius. Umpleti paharul cat sa acopere samburele pe trei sferturi apoi acoperiti-l cu o farfurioara si tineti-l intr-un loc cald cu multa lumina. Schimbati zilnic apa din pahar repetand procedeul de mai sus. In doua-trei saptamani apar primele semne de incoltire. Firele de radacina, la inceput verzi, se intind pe fundul paharului si capata, dupa ce se mai maturizeaza, o culoare visinie. Acum e momentul sa mutati plantuta care se naste intr-un ghiveci umplut cu un amestec afanat de turba si pamant de gradina. Udati pamantul abundent si fertilizati-l cu un ingrasamant cu microelemente.

Varianta rapida
Daca nu aveti suficient timp, tineti samburele scufundat cu totul in apa calda timp de o zi. Plantati-l apoi direct in pamant, la o adancime de trei-patru centimetri. Inconvenientul este ca in acest caz, timpul de germinatie este mai lung, putand sa dureze chiar si doua luni
Fructul norocului
In religiile din sud-estul Asiei, se considera ca fructul de mango este aducator de noroc. Si in hinduidm si in Islam, se considera ca paradisul este o gradina luxurianta plina de pomi fructiferi si flori parfumate, in centrul carora se afla arborele de mango.
Flori cu cinci petale
Arborele de mango creste in zonele tropicale si traieste peste 100 de ani. Scoarta lui e gri-cafenie, iar frunzele care formeaza o corola bogata pe ramurile numeroase sunt de un verde-inchis stralucitor. Florile de mango sunt grupate in ciorchini, desi au cinci petale si sunt mici si roz. Cocteil cu mango (un fruct, o jumatate de lamaie, bitter) Curatati fructul de mango si taiati-l bucatele pe care ulterilor le veti trece prinr-o sita. Adaugati zeama de lamaie si amestecati bine. Adaugati bitter si gheata presata. Sfat: il puteti folosi si ca suc, in combinatie cu alte fructe.
