Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turism

Mănăstirea Prislop, locul în care se află mormântul lui Arsenie Boca – istoric, program de vizitare și cum poți ajunge aici

Manastirea Prislop locul in care se afla mormantul lui Arsenie

Celebra mănăstire Prislop, aflată în apropierea satului Silvașu de Sus din Hunedoara, cu biserica ce datează din secolul XVI-lea, a fost declarată monument istoric și este vizitată de mii de pelerini și credincioși în fiecare an.  

Mănăstirea Prislop este un lăcaș de cult cu o istorie care se întinde pe multe secole și care a trecut prin multe încercări. Este și locul în care este înmormântat Părintele Arsenie Boca și în care se fac anual pelerinaje.

Istoric

Mănăstirea se află în județul Hunedoara, în apropierea localității Hațeg și a fost întemeiată în secolul al XIV-lea, însă a avut parte de multiple reconstrucții și transformări.

În secolul al XVI-lea, mănăstirea ajunsese în ruină, însă a fost refăcută în 1564 de către domnița Zamfira, fiica voievodului Moise din Țara Românească. Se pare că reconstrucția a o dorință a Zamfirei, după ce tatăl său a fost ucis într-o bătălie. Deși s-ar putea supune că Zamfira ar fi fost cea care a ctitorit mănăstirea, specialiștii spun că în acea perioadă, femeile nu aveau voie să întemeieze mănăstiri destinate bărbaților. În realitate, reconstrucția ar fi fost realizată cu ajutorul altora, sub conducerea acesteia. În secolul al XVII-lea, la Prislop a fost înființată o școală pentru preoți, tot atunci se atestă și prezența Sfântului Ioan de la Prislop, un călugăr cunoscut pentru viața sa de rugăciune și învățăturile sale

În secolul al XVIII-lea, mănăstirea a devenit greco-catolică, iar după 1948 s-a reîntors la ritul ortodox. Tot în acest secol, mănăstirea a fost incendiată, distusă și abandonat pentru câțiva zeci de ani, după ce călugăii greco-catolici au trecut la ortodoxie. A fost și momentul în care s-au pierdut toate documentele păstrate în mănăstire, care atestau istoria ei până atunci.

viscol
Manastirea Prislop locul in care se afla mormantul lui Arsenie

Locul este strâns legal de părintele Arsenie Boca, care s-a născut pe 29 septembrie 1910, în Vața de Sus, județul Hunedoara, și a absolvit Liceul „Avram Iancu” din Brad și Academia Teologică din Sibiu.

A studiat și la Institutul de Belle Arte din București, iar în paralel cu studiile de teologie, a urmat cursuri de medicină. După o perioadă la Muntele Athos, în Grecia, a intrat în monahism la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, unde a activat ca preot și stareț până în 1948, când a fost transferat la Mănăstirea Prislop.

În anul 1948, Arsenie Boca a fost adus de către mitropolitul Nicolae Bălan la Prislop, unde îl rânduiește stareț. A fost stareț timp de doi ani, iar în 1950, mănăstirea a primit o obște de maici, iar părintele a devenit duhovnic.

În 1951, Arsenie Boca a fost arestat de regimul comunist și dus la Canal timp de un an de zile. Când a revenit, părintele Evita să iasă în public sau să aibă prea multe conversații. Cu toate acestea, la Timișoara, Arsenie Boca este din nou arestat timp de jumătate de an.

În 1959, părintele este scos din mănăstire și adus la București, unde a pictat în frescă și s-a angajat la Atelierul de pictură al Patriarhiei, de la Schitul Maicilor. În 1968, când părintele iese la pensie, începe pictura bisericii parohiale din Drăgănescu, de lângă Capitală.

Înte anii 1969-1989, maicile de la Prislop au fost alungate și s-au adunat în Sinaia sub îndrumarea lui Arsenie Boca. Părintele trece la cele veșnice în 28 noiembrie 1989, în Sinaia, fiind înmormântat în Mănăstirea Prislop pe 4 decembrie. Înmormântarea sa la Mănăstirea Prislop a fost un moment în care mii de credincioși au venit să își ia rămas bun. Astăzi, Mănăstirea Prislop continuă să fie un loc de pelerinaj pentru credincioșii din toate colțurile țării care vor să aducă un omagiu Părintelui Arsenie Boca.

Mănăstirea Prislop – descriere, cum ajungi și program de vizitare

Accesul la Mănăstirea Prislop este facilitat de un tronson de drum județean modernizat. Ruta principală dinspre Hunedoara pornește din zona Castelului Corvinilor, trece prin localitățile Teliuc, Cinciș și Silvașul de Jos și ajunge la mănăstire pe o distanță de aproximativ 20 de kilometri. O altă variantă de acces, tot pe o distanță similară, este ruta Hunedoara – Hăşdat – Silvaşul de Jos. Drumul este bine întreținut și ușor de parcurs pe tot parcursul anului.

Dacă pleci din București cu mașina personală, trebuie să mergi pe DN7 (E81) spre vest, direcția Pitești, apoi pe DN7 spre Râmnicu Vâlcea. Ulterior, urmezi direcția către nord, spre Sibiu. La Brezoi, pe DJ675-DJ65A mergi spre Berislăvești și de acolo urmezi indicațiile către Mănăstirea Prislop din Silvașu de Sus.

Dacă nu ai mașină, poți merge cu trenul sau autobuzul până la Râmnicu Vâlcea, apoi un microbuz spre Berislăvești. Totodată, sunt multe companii care oferă curse-pelerinaj spre mormântul lui Arsenie Boca.

Mănăstirea Prislop este deschisă vizitatorilor pe tot parcursul anului. Programul de vizitare este zilnic, între orele 8.00 și 20.00. Intrarea la mănăstire este gratuită, iar accesul la mormântul Părintelui Arsenie Boca este permis în acest interval orar.

Aproape de mormântul lui Arsenie Boca, credincioșii pot vizita și chilia săpată într-o stâncă în secolul XVI de către Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop. În acestă chilie, numită Casa Sfântului, el și-a dus viața de pustnic după ce s-a retras din viața mănăstirii. Și acesta reprezintă un loc de pelerinaj pentru credincioși.

1732802213 505 Manastirea Prislop locul in care se afla mormantul lui Arsenie

Facebook / Manastirea Prislop

Iată ce altceva să vizitezi dacă ajungi la Mănăstirea Prislop:

• Izvorul Tămăduirii din curtea mănăstirii

• Biserica mănăstirii unde se află Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului

• Castelul Corvinilor sau Huniazilor

• Mănăstirea Ghelari construită de mineri

• Schitul Straja care are poveste minunată

• Mănăstirea Tismana din Gorj, ctitorie a Sfântului Nicodim care a ridicat și Mănăstirea Prislop

Legătura lui Arsenie Boca cu Mănăstirea Prislop

Arsenie Boca și-a petrecut ultimii ani din viață la Sinaia, unde s-a stins din viață pe 28 noiembrie 1989, la vârsta de 79 de ani. Conform dorinței sale, a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, pe 4 decembrie 1989. Mormântul său a devenit un loc de pelerinaj pentru mii de credincioși care îi cer ajutorul și îi cinstesc memoria.

Arsenie Boca va deveni sfânt. În iulie 2024, Patriarhul Daniel a precizat că fostul stareț al Mănăstirii Prisop va fi canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 2025.

Arsenie Boca va fi canonizat cu titulatura: Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop, cu cinstire în ziua de 28 noiembrie, relatează agenția de presă a Patriarhiei Române basilica.ro.

sport">

Articol recomandat de sport.ro

Reacția lui Gică Hagi, după ce a apărut în clipul de campanie al lui Călin Georgescu: ”Merg pe linia asta”
Reacția lui Gică Hagi, după ce a apărut în clipul de campanie al lui Călin Georgescu: ”Merg pe linia asta”
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Turism

În mai multe stațiuni montane din țară a început deja să ningă, iar sezonul de schi 2024-2025 începe să se deschidă. Unele pârtii au...

Turism

Palatul Brukenthal din Sibiu a fost construit între 1778 și 1788 de către baronul Samuel von Brukenthal. Deși a fost inițial ridicat cu scopul...

Turism

Anunțate ca iminente, încă de anul trecut la Castelul Peleș au început reparațiile. Acoperișul prin care plouă va fi refăcut cu opt milioane de...

Turism

Un complex rezidențial ecologic de lux a mărit suprafața statului Monaco cu 3%. Experții evaluează prețul unei reședințe din acest complex la cel puțin...

Turism

De la piețele strălucitoare din Viena, Austria, la mirosul dulce de turtă dulce și vin fiert din Strasbourg, Franța, și până la atmosfera de...

Articole recomandate