Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sanatate

Legătura bizară dintre frumusețe și sistemul imunitar. Ce au descoperit cercetătorii?

Legatura bizara dintre frumusete si sistemul imunitar Ce au descoperit


Un nou studiu amplu a descoperit dovezi care prezintă legătura dintre atractivitatea fizică și funcționarea sistemului imunitar.

Deși mai sunt încă numeroase întrebări la care se caută răspunsuri, cercetătorii sugerează că descoperirile lor arată că „este probabil să existe o legătură între atractivitatea facială și funcția imunitară”.

Adevărul din spatele frumuseții este un lucru pe care oamenii de știință îl pun la îndoială încă de la descoperirea evoluției. Sunt standardele sociale de atractivitate afectate în vreun fel de impulsul selecției sexuale sau frumusețea este cu adevărat în ochii celui care privește?

Răspunsul nu este atât de simplu. Chiar și Charles Darwin, un renumit susținător al selecției naturale, nu a crezut că frumusețea este un semn al unei bune sănătăți sau a genelor.

Legătura dintre atractivitate și o stare de sănătate bună

Constantele universale a ceea ce am putea găsi cu toții ca fiind frumos au fost o sursă constantă de dezbateri, cu un consens redus cu privire la ceea ce ar putea fi acestea și mai puțin dacă ele chiar există. Cu toate acestea, de-a lungul istoriei, tot felul de culturi umane au considerat anumite caracteristici fizice ca fiind atractive, în timp ce pe altele nu le-au luat în considerare.

Legatura bizara dintre frumusete si sistemul imunitar Ce au descoperit
Sursa foto: Shutterstock

În timp ce noțiunea că ar exista un standard obiectiv de frumusețe rămâne controversată, unii cercetători susțin că trăsăturile faciale considerate atractive ar putea fi, de fapt, indicatori ai unei stări de sănătate bune, ceea ce implică faptul că atracția noastră față de acestea ar putea fi potențial benefică pentru supraviețuirea urmașilor noștri.

Este o idee intrigantă, însă lipsesc dovezile de calitate. În acest context, autorii studiului, publicat în Proceedings of the Royal Society, spun că cercetarea lor este cea mai riguroasă de până acum pe această temă.

Chipul atractiv indică un sistem imunitar sănătos

Studiul lor a inclus 159 de tineri adulți, ale căror fotografii au fost evaluate de 492 de persoane în cadrul unor sondaje online. După ce au fost făcute fotografiile participanților, fiecare individ a fost supus și unei serii de teste pentru a evalua starea sistemului imunitar, nivelul de inflamație din organism și starea de sănătate declarată.

La analiza rezultatelor, autorii au constatat că persoanele ale căror chipuri au fost considerate atractive aveau o funcție imunitară relativ mai sănătoasă, în special în ceea ce privește imunitatea bacteriană, scrie Science Alert.

În mod interesant, nu a existat nicio legătură între o inflamație mai mare și atractivitatea în rândul participanților. Acest lucru ar putea sugera că atractivitatea facială este un indicator bun pentru un sistem imunitar sănătos.

Pe scurt, funcția primară a atractivității faciale ar putea avea mai puțin de-a face cu evitarea unui partener bolnav, ci cu evitarea unui partener care poate avea un impact asupra sănătății viitorilor urmași.

Studiul a scos la iveală diferențe interesante între sexe

Bărbații, de exemplu, aveau mai multe șanse de a fi considerați atractivi dacă celulele lor ucigașe naturale erau foarte funcționale. Aceste celule sunt cruciale în curățarea organismului de infecțiile virale.

Femeile, pe de altă parte, au fost considerate mai atractive atunci când prezentau o creștere mai lentă a unei bacterii în plasmă, care este legată de nivelurile de minerale, glucoză și anticorpi din sânge.

Rezultatele sugerează că atractivitatea facială ar putea fi legată de factori imunitari care pot fi transmiși prin gene, dar asta nu înseamnă că nu există și factori culturali care influențează percepția individuală a frumuseții.

Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a replica aceste rezultate și pentru a explora ce determină asocierea dintre atractivitatea fizică și funcția imunitară.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii au creat un mecanism general care poate inhiba creșterea bacteriană

De ce sunt medicamentele „o ameninţare globală la adresa sănătăţii umane şi a mediului”

Care este legătura între mâncare și durere? Indiciile sunt în creier

Genele asociate aritmiei cardiace sunt mult mai comune decât s-a crezut până acum

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Sanatate

Tusea este un simptom comun și apare în diferite forme și cauze. De la tusea seacă sau productivă până la tusea acută sau cronică,...

Sanatate

Un implant dentar este un dispozitiv medical folosit pentru a înlocui un dinte lipsă. Acesta este format din trei componente principale: implantul propriu-zis, abutmentul...

Sanatate

Aparatele de fizioterapie pot fi o parte importantă a planului dumneavoastră de recuperare. Dacă aveți o afecțiune care necesită fizioterapie, discutați cu medicul dumneavoastră...

Sanatate

În ultimii ani, Marea Britanie, Suedia și Japonia au reușit să reducă semnificativ numărul fumătorilor prin intermediul unor programe de prevenire, educare și tratament,...

Diete

Obiectivul PMI pentru 2025: 50 la sută din venituri din produse fără fum Philip Morris International (PMI) a anuntat recent un obiectiv ambitios pentru...

Articole recomandate

Sport

Echipa engleză Aston Villa a învins duminică, pe teren propriu, scor 3-1, gruparea Bournemouth, în etapa a 34-a din Premier League. Într-un alt meci...

Sport

Casper Ruud a reuşit să îşi ia revanşa în mod convingător duminică, la Barcelona Open Banc Sabadell, unde l-a învins în finală pe Stefanos...

Sport

Echipa germană Borussia Dortmund a încheiat la egalitate duminică, pe teren propriu, scor 1-1, cu formaţia Bayer Leverkusen, în etapa a 30-a din Bundesliga....

Sport

O maşină de curse a ieşit de pe traseu în timpul unei competiţii desfăşurate duminică în Sri Lanka şi a intrat într-o mulţime de...