Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turism

Lacu Rosu – legenda din spatele celui mai vizitat lac din Romania

lacu rosu

Traia odata prin tinutul Giurgeului, o fata deosebit de frumoasa, Estera. Parul ei era ca pana corbului, ochii ei erau verzi, iar silueta ii era ca un tanar molid inalt, leganat de vant. Intr-o dimineata insorita de Iulie,  Estera s-a dus la targul din Gheorghieni. Acolo s-a intalnit cu un flacau inalt si chipes care era atat de puternic incat omora dintr-o singura lovitura pana si cel mai mare urs ; si canta voinicul acesta din fluier de nu avea pereche in tot tinutul, iar la mestesuguri mai ca nu-l intrecea nimeni.


Cum s-au vazut, s-au si placut, pentru ca dragostea vine pe neasteptate si pune stapanire numai-decat pe inimile tinerilor.
Tanarul voinic i-a cumparat Esterei o basma albastra ca cerul si a rugat-o sa-i fie mandruta. Insa cei doi n-au putut sa se casatoreasca pentru ca voinicul a fost luat in armata. Frumoasa fata isi astepta cu rabdare logodnicul.


Seara, cand mandrul soare se ascundea dupa muntii inalti, Estera isi lua cofa si se ducea la izvorul cel lin de la poalele brazilor si se gandea ore in sir la alesul inimii sale. Pana si muntii cei inalti se inmuiau auzind oftatul si cantecul ei de dor.
Intr-o duminica, Estera a fost zarita de un haiduc, care a rapit-o pe mandra cea frumoasa si a fugit cu ea tocmai pana la Suhardul Mic, intre stancile cu mii de fete unde isi avea el adapostul. I-a promis Esterei aur, argint si multe bogatii, numai sa devina sotia lui.


Fata insa l-a respins pe haiduc caci isi astepta credincioasa iubitul, din zori si pana-n seara. Indaratnicia haiducului a facut-o pe Estera sa ceara ajutorul muntilor, rugamintea ei plina de deznadejde fiind auzita de stanci.
Intr-o noapte de iulie, veni din senin o furtuna nemaiintalnita, cu ploaie grozava, cu tunete nemaiauzite si fulgere nemaivazute.
Intr-un vuiet asurzitor, muntele s-a pravalit si a ingropat fata , haiducul, dar si un pastor cu turma lui, care-si avea stana prin preajma.
In dimineata ultimei duminici a lui Cuptor, soarele stralucea peste stanci. Valea, unde cu o zi inainte curgea limpede Paraul Verescheului, a fost inchisa de alunecarea muntelui, dand nastere lacului numit Lacu Rosu.

Daca te uiti in apa lacului, vezi stralucirea ochilor verzi si inlacrimati ai Esterei…

lacu rosu

Articole asemanatoare

Turism

Se fac socoteli peste socoteli în multe familii care vor să meargă în vacanță. Trebuie să știți din start că vara aceasta sejururile în...

Turism

Au fost 17 grade duminică și la malul mării, iar cei care au fost inspirați să meargă pe litoral s-au bucurat de o zi...

Turism

Dubrovnikul este unul dintre cele mai frumoase și mai bine conservate orașe medievale din Europa și nu e de mirare că, în fiecare an,...

Turism

Chioggia, orasul-statiune din laguna Venetiei

Turism

Dacă nu v-ați hotărât încotro să mergeți în vacanța de 1 mai, vă spunem că în stațiunile de la munte încă mai sunt locuri...

Articole recomandate