Connect with us

Hi, what are you looking for?

Film

La aniversarea de 25 de ani, Titanic – filmul care a scris istorie – este din nou în cinematografe, remasterizat, disponibil în format 3D HFR

656892l


Acum 25 de ani, scenaristul și regizorul James Cameron, câștigător al Premiului Oscar, a făcut istorie odată cu lansarea filmului Titanic, ce spune povestea a doi tineri îndrăgostiţi, Jack (Leonardo DiCaprio) şi Rose (Kate Winslet), şi a scufundării Titanicului, supranumit vasul viselor. Acum, în ajun de Ziua Îndrăgostiților, publicul din întreaga lume poate trăi din nou, în cinema, emoția  blockbusterului, se vede într-un comunicat remis Cinemagia.

Cu efecte vizuale inovatoare la acea vreme, care au recreat cu o acuratețe uluitoare tragedia scufundării vasului, Titanic a devenit rapid filmul simbol al unei generații. Uimind criticii și publicul deopotrivă, a doborât fiecare record de box-office ajungând un fenomen cultural cu adevărat global. 

Remasterizat la o rată de cadre mai mare, Titanic va reveni pe marele ecran nu doar în format 3D, dar şi in formatele speciale IMAX 3D, 4DX si Dolby Atmos HFR,  începând cu 9 februarie 2023 (în avanpremieră), se mai vede în comunicat.

O poveste a tuturor generațiilor

Povestea din Titanic începe în 1997, în locul unde este scufundată epava navei, la două mile și jumătate sub nivelul oceanului. Un căutător de comori (Bill Paxton) este hotărât să scoată la suprafață bogățiile acestei nave maiestuoase, pentru a descoperi povestea nespusă din spatele dezastrului.

Ruinele tragice dispar, lăsând loc palatului sclipitor care a fost Titanicul, în momentul în care se pregătește pentru prima sa călătorie din Anglia.

Printre miile de călători care își iau rămas bun, destinul a ales două suflete tinere, făcându-le eroii unei pasiuni care le va schimba viețile pentru totdeauna. Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) este o tânără americană de 17 ani, din clasa superioară, care se sufocă din cauza limitelor rigide și așteptările societății edwardiane.

Odată ce îl întâlnește pe Jack Dawson (Leonardo DiCaprio), un pasager cu spirit liber, ea descoperă lumea care se află în afara cuștii ei aurite și trăiește o poveste de dragoste care răsună de-a lungul deceniilor.

Nimic nu poate interveni între ei, nici măcar ceva atât de inimaginabil precum scufundarea Titanicului, fapt care a provocat moartea a peste 1.500 de oameni la data de 15 aprilie, 1912.

„Tragedia Titanicului a căpătat o aură aproape mitică în imaginația noastră colectivă, însă trecerea timpului i-a răpit chipul uman și vitalitatea”, a spus Cameron la momentul lansării inițiale a filmului.

„Sper că relația dintre Rose și Jack va fi un fel de paratrăsnet emoțional, permițând spectatorilor să dea voie minții și inimii să aducă din nou istoria la viață.”

Un adevărat fenomen cultural

Când Titanic s-a lansat în cinematografe, pe 19 decembrie 1997, filmul a devenit un adevărat fenomen cultural. Poate că acesta a fost felul în care nava a devenit un microcosmos al vieții umane – un loc în care conflictele și pericolele nu încetau niciodată, la fel ca resursele, curajul și speranța.

Sau poate că era vorba de frumusețea pură a conexiunii dintre Jack și Rose, una pe care nici convențiile sociale, nici puterea feroce a naturii nu o puteau rupe. Poate că detaliile uimitoare ale producției au fost cele care au dus spectatorii într-o altă lume, nevăzută până acum, dar profund reală. Oricare ar fi fost sursa puterii sale, „Titanic” a căpătat o viață proprie, lansându-i rapid pe DiCaprio și Winslet în stratosfera celebrităților.

Pe măsură ce publicul din întreaga lume s-a înghesuit să vadă „Titanic” din nou și din nou, povestea de dragoste captivantă a eclipsat în curând chiar și cele mai mari triumfuri cinematografice. În America de Nord, a ocupat locul 1 în box office pentru 15 weekenduri consecutive și a devenit primul film care a încasat vreodată 1 miliard de dolari la nivel mondial; până în prezent, rămâne al treilea film cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

Titanic a făcut istorie din toate punctele de vedere, mai ales la Premiile Oscar, câștigând un record de 11 premii Oscar – fiind unul dintre cele trei filme care au reușit asta – inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor și cel mai bun cântec original (melodia lui Celine Dion „My Heart Will Go On”).

Doborând record după record, filmul l-a propulsat pe James Cameron în vârful lumii cinematografice, cimentându-i reputația ca un gigant al filmului, ceea ce a fost confirmat și de producțiile ulterioare. 

În 2012, marcând 100 de ani de la scufundarea navei, Cameron a relansat filmul în cinematografe în varianta 3D, folosind cele mai noi instrumente vizuale pe care le oferea industria la acel moment, intensificând, astfel, emoția pe care o transmite filmul.

Relansarea i-a permis lui Titanic să ajungă la o generație complet nouă, inclusiv la un public care nici măcar nu se născuse în 1997.

Teme universale

Astăzi, atracția universală pe care o generează subiectele din Titanic – tema măreției umane, rădăcinile dezastrului și modul în care romantismul poate transcende prejudecățile, societatea și timpul – rămâne la fel de intensă.

„Scopul meu în realizarea acestui film a fost să arăt nu numai moartea dramatică a acestei nave, ci și viața ei scurtă și glorioasă”, spune Cameron.

„Pentru a reda frumusețea, exuberanța, optimismul și speranța Titanicului, pasagerii și echipajul său, și procesul înfruntării lor cu partea întunecată a naturii umane din spatele acestei tragedii, celebrează potențialul nelimitat al spiritului uman. Titanicul nu este doar o poveste-atenționare – un mit, o parabolă, o metaforă a răului din lume – ci și o poveste despre credință, curaj, sacrificiu și, înainte de toate, despre iubire.”, mai spune el.

În parteneriat cu Paramount Pictures, Twentieth Century Studios prezintă acum o producție Lightstorm Entertainment, un film de James Cameron, cu Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane, Kathy Bates, Frances Fisher, Bernard Hill, Jonathan Hyde, Danny Nucci, David Warner și Bill Paxton. Scris și regizat de James Cameron, filmul este produs de Cameron și Jon Landau.

335444l

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Editorial

Un incident incredibil a avut loc recent în Germania, când un camion care transporta un tanc spre România a fost oprit în drum de...

Film

Al Pacino a devenit recent tată pentru a patra oară, la vârsta de 83 de ani. Vestea a venit ca o surpriză pentru mulți,...

Editorial

Creative Week, evenimentul care se desfășoară anual în București, este unul dintre cele mai mari evenimente culturale ale Europei. Începând de la prima ediție,...

Film

O mașină a intrat într-un food truck, în București, și a produs un incident deloc plăcut pentru cei prezenți. Ca urmare a impactului, o...

Editorial

Sezonul protestelor la Cannes 2023 a dat naștere unui moment surprinzător de la Festivalul de Film de la Cannes din acest an, când un...

Articole recomandate