Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turism

Întâlnirea cu ursul pe munte. Ce să faci într-o astfel de situație și ce trebuie să ai la tine pentru a te proteja de urși

Intalnirea cu ursul pe munte Ce sa faci intr o astfel.webp.webp

Din păcate, urșii au început să coboare și în localități, de aceea este foarte important să știm cum să procedăm în cazul în care ne iese unul în cale.

Întâlnirea cu ursul pe munte – cum să reacționezi

În ultima perioadă, au avut loc incidente tragice în care urșii au ieșit din habitatul lor natural și s-au apropiat de oameni sau chiar i-au atacat. Aceste evenimente au creat îngrijorare printre crescătorii de animale, fermieri și iubitorii de drumeții pe munte. De aceea, este important să cunoaștem câteva reguli simple care trebuie respectate, chiar dacă comportamentul imprevizibil al ursului și viteza sa de reacție nu pot fi anticipate nici de cei mai experimentați cunoscători ai acestor animale.

Iată ce trebuie să faci și să nu faci în pădure pentru a evita un conflict cu ursul:

Asigură-te că zona în care te deplasezi nu este populată de urși. Indiferent dacă mergi într-o drumeție simplă, să culegi ciuperci sau fructe de pădure, verifică dacă zona în care te afli este cunoscută pentru atacurile urșilor sau prezența lor. Este o regulă de bază să iei această măsură de precauție.

cel mai batran urs brun din romania
Kosovo Cele mai frumoase locuri de vizitat in cel

Nu pleca niciodată singur. Mergi într-un grup de patru sau mai mulți oameni și rămâneți împreună. Grupurile de această dimensiune sunt mai puțin susceptibile de a fi atacate, iar în caz de tragedie, unul dintre membrii grupului poate cere ajutor.

Fă zgomot. Chiar dacă este vorba despre un animal feroce, ursul este la rândul său speriat de zgomot sau sunete necunoscute. Așadar, atunci când pleci însoțit de mai mulți oameni, asigură-te că vorbiți tare între voi sau chiar cântați. Poți purta și un clopoțel anti-urs, numit BellBear, agățat de rucsac, care va suna de fiecare dată când te miști. Clopoțelul este echipat cu un magnet care oprește sunetul atunci când nu este folosit. Atenție, însă! Nu se recomandă să fluieri, să folosești un fluier sau să țipi, deoarece aceste zgomote pot părea ca un animal în durere, ceea ce poate atrage un urs, conform agrointel.ro.

Evită să pleci în pădure în condiții de ceață sau ploaie. Verifică prognoza meteo înainte de a pleca și nu te aventura sub nicio formă dacă se anunță ploi sau ceață. Aceste două fenomene cresc riscul unei întâlniri cu un urs, deoarece animalele se simt în siguranță în astfel de condiții și ies în căutarea hranei.

Evită să te aventurezi în zone cu vizibilitate redusă din cauza copacilor sau vegetației. Mergi doar pe poteci mari și în zone cu o bună vizibilitate, altfel te poți trezi față în față cu un urs.

Nu vă panicați! Deși este greu să nu îți pierzi cumpătul când ești față în față cu un animal periculos, încercați pe cât posibil să nu vă panicați. Și în niciun caz nu fugiți pentru că veți transforma în victimă cu siguranţă şi este garantat că nu puteți să fugiți mai repede decât el.

Purtați întotdeauna la gât un fluier funcțional și care poate scoate mult zgomot. În magazinele de specialitate se găsesc chiar fluiere ”anti-urs„ care fac un zgomot mult mai puternic decât cele obișnuite. Deși nu este recomandat să îi folosiți ”preventiv” fluierul poate fi de ajutor dacă vă treziți față în față cu ursul. Acesta este foarte sensibil la zgomot iar faptul că vă este foarte la îndemână vă poate ajuta să reacționați prompt. Fluierați cât puteți de tare şi adoptați o poziţie ameninţătoare, fluturând mâinile şi privindu-l în ochi. De cele mai multe ori fug, dar, înainte de toate astea, aveți grijă că el are pe unde scăpa. În plus, fluierul vă poate ajuta și să vă semnalați prezența dacă sunteți rănit iar echipe de salvatori vă caută.

Întâlnirea față în față necesită multă stăpânire de sine astfel că dacă în situaţia de mai sus, nu aveți fluier, faceți zgomot cu ce puteți, ţipați, bateți din palme. După aceea trebuie să vă retrageți încet, cu ochii la el. Dați drumul rucsacului dacă totuşi vine spre tine, aruncă-l în opusul direcţiei pe care tu o vei lua pentru că cel mai probabil este interesat de mâncare, nu de tine.

Nu purtați în rucsac alimente care miros puternic sau sunt superficial ambalate. Ursul clar în primul rând vine după hrană, așa că împachetați cât mai bine hrana pe care o cărați astfel încât să nu miroasă prea tare. Nu mâncați în locurile împădurite şi care ştiți că sunt frecventate de urşi, s-ar putea să aveți musafiri nepoftiţi la masă.

Ursoaicele mame sunt cele mai agresive. Ca orice mamă, ursoaica își apără puii și sunt mult mai periculoase decât masculii. Dacă ați fost atenţionaţi de existenţa ei în traseul vostru, urmați sfatul şi evitaţi traseul. Este valabil şi în cazul urşilor turbaţi.

Urcați în copac. Deși pare o metodă văzută mai mult ”în filme” în cazuri extreme vă poate salva viața. Ochiți un copac care să vă permită cățărarea și după ce vă asigurați că sunteți în siguranță sunați după ajutor. Deși ursul este un bun cățărător nu va fi interesat să se urce în copac dacă nu este provocat sau dacă bagajul pe care îl purtați nu miroase puternic a mâncare.

Nu vă riscați niciodată viața într-o luptă cu ursul. Chiar dacă vă atacă animalele sau pur si simplu le ”fură”, nu încercați niciodată să le recuperați sau să le salvați pentru că o luptă cu ursul e clar inegală. Dacă atacul este în desfășurare sunați de urgență salvatorii și așteptați într-un loc care este sigur. Și prezența câinilor este de ajutor dar nici pentru ei lupta nu este întotdeauna ”dreaptă”.

Calmul și mișcările lente vă pot salva viața. Ursul nu trebuie provocat în niciun caz! Miscările line, și statul cu trupul cât mai aproape de sol sunt semne clare pentru urs ca nu ești o provocare și, prin urmare, ar trebui să te lase în pace. Nu fugiți în niciun caz! Când vă îndepărtăți de urs, nu vă întoarceți cu spatele.

Iar daca sunteți cu grupul, aveți grijă ca toți să vă păstrați calmul și să vă îndepărtați de urs făcând aceleași mișcări, într-un ritm foarte încet, păstrând oarecum impresia unui singur corp. Daca vă mișcați haotic și faceți zgomote iritante, ursul se va simți amenințat și, cu siguranță, va ataca.

Ce obiecte să ai la tine ca să te aperi

Pentru a te apăra de urși, există câteva obiecte pe care ar trebui să le ai mereu la tine atunci când te afli în zone în care există riscul de a întâlni aceste animale:

Spray cu piper: Este unul dintre cele mai eficiente instrumente de autoapărare împotriva urșilor. Spray-ul cu piper emite un jet puternic de substanță iritantă care poate descuraja un urs agresiv. Asigură-te că ai un spray cu piper de calitate și că știi cum să-l utilizezi corect.

Fluier: Un fluier puternic poate fi folosit pentru a atrage atenția altor persoane în caz de urgență sau pentru a speria un urs. Sunetele puternice pot deranja și dezorienta animalul, oferindu-ți timp să te retragi în siguranță.

Bețe de trekking sau baston de hiking: Aceste obiecte pot fi folosite pentru a face zgomot și a te face mai mare în fața unui urs. Lovirea bastonului de sol sau a copacului poate speria animalul și poate îndepărta un atac potențial.

Sirena de buzunar: O sirenă portabilă poate fi un instrument util pentru a atrage atenția altor persoane în caz de pericol. Sunetele puternice pot ajuta la alungarea unui urs și pot aduce ajutor în situații de urgență.

O lanternă puternică: O lanternă cu lumină puternică poate fi folosită pentru a speria un urs și pentru a-i distruge vederea temporar. În plus, o lanternă poate fi utilă în cazul în care întâlnirea cu un urs are loc în timpul nopții.

Urșii bruni în România

Fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a anunțat în luna iunie a anului trecut că România are o populaţie de urs brun cuprinsă între 7.536 şi 8.093 de exemplare, conform rezultatelor primului studiu privind numărul de urși bruni din țara noastră.

Fostul ministru a făcut publice datele primului studiu de acest fel din ultimii opt ani, care arată că populaţia de urs brun în România este estimată între 7.536 şi 8.093 de exemplare, iar densitatea medie este 11 exemplare la 100 de kilometri pătraţi. În unele regiuni, densitatea este mult peste densitatea medie, habitatul preferat de populaţia de urs fiind Curbura Carpaţilor. Un studiu realizat în anul 2016 estima minimum 5.900 şi maximum 6.500 de exemplare de urs la nivel naţional.

”Din studiu reiese că avem o creştere constantă a populaţiei de urs din România. Fiind un studiu ştiinţific, nu este loc de păreri personale. (…) Punctul de vedere al Ministerului Mediului este că o creştere constantă a populaţiei de urs din România generează o creştere constantă a interacţiunilor, a conflictelor om-urs şi o creştere constantă a numărului şi valorii pagubelor generate de această specie. Aceste lucruri se văd din plăţile pe care le facem anual, se văd din numărul de dosare de pagubă, din rapoartele făcute împreună cu celelalte instituţii”, spunea pe atunci Tanczos Barna,

Totuși, în septembrie 2023, ONG-ul Agent Green a anunța că în urma unei anchete ample s-a ajuns la concluzia că în România există doar 3.000 de urși.

Județele care au cele mai multe probleme provocate de urși în ultimii cinci ani sunt Brașov, Harghita, Prahova, Argeș și Bacău.

sport">

Articol recomandat de sport.ro

Reacția germanilor după eșecul contra României și ratarea calificării la EURO
Reacția germanilor după eșecul contra României și ratarea calificării la EURO
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Turism

Mănăstirea Hurezi sau Horezu a fost înălțată în 1693 de Constantin Brâncoveanu și a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.  Este cel mai vast ansamblu...

Turism

Un cunoscut bloger italian de călătorii s-a arătat entuziasmat de București, despre care spune că este ”o mică bijuterie”, unde s-a simțit mai în...

Turism

Cetatea medievală a Devei a fost construită pe Dealul Cetății, un con vulcanic cu o altitudine de 378 de metri, cetatea păzește orașul Deva,...

Turism

Vremea caldă cu temperaturi de iunie i-a convins pe unii români să își învoiască vineri, copiii de la școală pentru un weekend prelungit la...

Turism

Peștera Scărișoara ascunde cel mai mare ghețar subteran din România. Numele vine de la comuna Scărișoară, aflată la 16 kilometri mai jos. Pe vremuri,...

Articole recomandate