Acest fruct galben, cu gust dulce-astringent si parfum amarui unic, este foarte bogat in vitaminele A, B1, B2, B6, C, E, PP, Ca, fosfor, fier, sodiu, potasiu, asadar numai bun sa fortifice organismul, sa mareasca pofta de mancare si sa intareasca psihicul
Ceaiul din gutui cu putin zahar e un remediu contra tusei si raguselii, iar ceaiul din frunze, in amestec cu flori de tei, este indicat in amigdalite si raceli.
Fructul si sucul pot fi folosite pentru spalatul dintilor. Se freaca dantura cu o felie de gutuie mai necoapta sau se clateste energic gura cu suc. Gargara cu suc este buna si pentru tratarea ulcerelor bucale, afectiunilor gingiei sau inflamatiilor gatului.

Macerat antinanemie
Se taie un pumn de coji si cotoare de gutuie in bucati si se pun intr-un borcan cu apa. Se adauga un pumn de scoruse de munte, coapte si maruntite. Se acopera vasul si se lasa la macerat la temperatura camerei, timp de 12 ore. Dupa aceasta, se strecoara, se toarna in sticle de culoare inchisa si se lasa la rece. Se bea in cursul unei zile, in loc de apa.
Uz extern
Emulsie calmanta: O mana de samburi de gutui pisati, macerati in jumatate de pahar cu apa calduta, in aplicari contra degeraturilor, hemoroizilor, fisurilor anale, crapaturilor sanilor, ale pielii, arsurilor, iritatiilor. O gutuie se fierbe timp de 15 minute cu un sfert de lamaie, fara a se adauga zahar. Dupa strecurare se fac spalaturi vaginale sau clisme.
Gutuia regleaza tensiunea – Fiind foarte bogata in vitamina C, minerale si pectina, aceasta este recomandata celor cu afectiuni ale inimii.

Leac pentru stomac
Lichior de fructe cu alcool si zahar – un litru si jumatate de suc de gutuie, jumatate de litru de rachiu, doua grame de scortisoara, 80 de grame de cuisoare, 50 de grame migdale amare si un gram de praf de nucsoara. Se lasa la macerat doua luni.
Se face un sirop de zahar, se lasa sa se raceasca si se adauga peste macerat. Se filtreaza si se pune la sticla. Contra indigestiilor, flatulentei (gaze intestinale) si hiperaciditatii gastrice.
