Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turism

Grecii au introdus reguli noi pentru accesul pe plaje. Ce trebuie să știe turiștii români

Grecii au introdus reguli noi pentru accesul pe plaje Ce

Dacă sunteți deja cu gândul la vacanță, aflați că grecii au pregătit noi reguli pentru acest sezon estival.  

Doar 30% din suprafața fiecărei plaje mai poate fi ocupată de șezlonguri, restul trebuie să rămână liberă și gratuită pentru turiștii care vor să stea la soare pe propriul prosop. Autoritățile elene speră că astfel plajele vor fi mai puțin înțesate.

Aspectul litoralului grecesc va fi la vară mult diferit de ce vedeți în imagini – sau, cel puțin, asta și-a propus premierul Kyriakos Mitsotakis.

Potrivit unei legi noi, cel puțin 70% dintre plaje trebuie să fie libere de șezlonguri. Iar în ariile naturale protejate procentul este de 85%. Măsura a fost luată după ce, anul trecut, mai mulți localnici au protestat că nu mai au loc la malul mării.

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: ”Se va asigura o distanță de cel puțin 4 m de la mare la primul șezlong pentru a îndepărta imaginea șezlongurilor care intrau în apă la propriu. Pentru plajele sălbatice, spațiul folosit va fi de 15 % din spațiul total al plajei. Vom proteja astfel plajele care nu ar trebui să fie date deloc în folosință, protejând astfel natura”.

schengen
Grecii au introdus reguli noi pentru accesul pe plaje Ce

Vestea îi bucură pe turiștii care nu sunt, de fel, mofturoși.

Reli Giurcă, turistă: ”Ne luăm inclusiv scăunele de plajă, umbrele, suport de umbrelă, cearceaf și tot ce e nevoie. Bineînțeles că mi-ar plăcea să găsesc cât mai des și mai multe locuri în care pot să îmi pun nestingherită prosopul, umbrela și să nu deranjez pe nimeni„.

Cei care țin la confort ar putea avea surpriza să plătească mai mult. Anul trecut, setul de două șezlonguri cu umbrelă costa între 10 și 15 euro, însă antreprenorii eleni estimează că la vară prețul va crește cu cel putin 10 procente.

Dan Drăgan, reprezentant forum Grecia: ”Cred că beach barurile vor crește prețurile produselor puțin, cu 50 de cenți, un euro, pentru că vor avea mai puține șezlonguri și atunci vor trebui să își recupereze din investiția pe care au făcut-o pe a amenaja un bar pe acea plajă„.

Cei care concesionează plaje vor avea obligații mai stricte – de pildă, să întrețină curățenia, să angajeze un salvamar și să asigure accesul persoanelor cu dizabilități. Marian Luca, proprietarul unei taverne cu bar în Thassos, este de acord cu toate aceste prevederi.

Marian Luca, proprietar tavernă: ”Vor fi controale mai drastice, dar asta nu poate fi decât bine pentru ca turistul să aibă toate condițiile„.

Alții, care au concesionat plaje pe mai mulți ani, sunt nedumeriți de schimbarea condițiilor.

Otilia Badiu, administator Taverna Thasos: ”Sunt contracte semnate de câțiva ani pe o perioadă îndelungată, plătesc 100%, dar folosesc doar 30%, aici e o chestiune care trebuie discutată„.

Autoritățile elene au emis noile reglementări după ce tot mai multe voci au reclamat că cei cu afaceri monopolizează plajele.

Constituția Greciei prevede că nimeni nu poate interzice accesul unui cetățean pe plajele țării, considerate bun public.

sport">

Articol recomandat de sport.ro

Cât costă ceasul exclusivist, de doar 18 grame, pe care Pep Guardiola l-a purtat la Real Madrid – Manchester City
Cât costă ceasul exclusivist, de doar 18 grame, pe care Pep Guardiola l-a purtat la Real Madrid - Manchester City
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Turism

Una dintre cele mai mari companii de rezervări online din turism trebuie să se alinieze unor noi reguli europene. Alături de Alphabet, Amazon, Apple,...

Turism

Pe malul Coastei de Azur, la jumătatea distanței dintre orașul Nisa și granița cu Italia, se află a doua cea mai mică țară din...

Turism

Casa din Băilești, județul Dolj, a regretatului actor Amza Pellea, renovată și deschisă recent publicului, atrage turiști din toată țara. A fost inaugurată în...

Turism

Munții României sunt lăudați de jurnaliștii CNN, care au întocmit o listă de recomandări pentru pasionații de trasee montane. Astfel, printre celebrele lanțuri muntoase...

Turism

A fost o zi de vară cu adevărat pe litoral, cu o briză plăcută. Dintre cei care au mers la plajă au fost destui...

Articole recomandate