Connect with us

Hi, what are you looking for?

Fără categorie

Flori de mai vindecatoare

macro white mayweed flower blurred green grbackground

Singura conditie de indeplinit este sa cunoasteti plantele pe care le culegeti. Ele aduc alinare in suferinta, dar au si contraindicatii. Asadar, nu uitati sa cereti sfatul medicului de familie inainte de a incepe un tratament adjuvant cu plante medicinale.

Recoltare, uscare, pastrare

Ideal ar fi sa culegeti chiar dumneavoastra plantele, deoarece se spune ca are loc un transfer de energie intre dumneavoastra si ele. Alegeti locuri cat mai putin poluate si, foarte important, culegeti doar plantele pe care le stiti din imaginile de prezentare (pachetele cu ceaiuri, materiale informative din reviste, atlas botanic ec.).

Intindeti plantele recoltate, in strat nu prea gros, pe saci de panza sau hartie, intr-un loc aerisit. Asezati deasupra o hartie si rasfirati-le in fiecare zi, cu grija, pentru a nu le zdrobi. Este important ca plantele puse la uscat sa nu fie umede si sa nu mucegaiasca. Durata uscarii variaza in functie de planta, dar si de anotimp. Cand sunt bine uscate, frunzele, ierburile si florile se sfarama intre degete, troznind un pic. Plantele medicinale nu se pastreaza in recipiente din plastic, dar le puteti ambala in pungi de hartie sau in cutii de carton. Depozitati-le in locuri racoroase si uscate, ferite de razele soarelui.

Frag – creste in locuri insorite, pe dealuri, fanete, pajisti si poieni. Frunzele sunt trifoliate, acoperite cu peri, avand marginea zimtata. Florile sunt micute, albe, iar fructele mici si rosiatice au un gust dulce-acrisor, fiind foarte aromate. Afectiuni atenuate: Infuzia din frunze de frag are proprietati astringente si antidiareice, este adjuvanta in tratamentul diabetului, dar si diuretic in diverse afectiuni ale rinichilor si vezicii urinare. De asemenea, infuzia elemina acidul uric.

Musetel – creste mai peste tot, pe ogoare, campii, in luminisuri. Florile se colecteaza din mai pana in august si e de preferat sa le culegeti dupa-amiaza. Afectiuni atenuate: Infuzia inlatura colicile bebelusilor, ajuta in caz de balonare, diaree, eruptii cutanate, dureri de stomac, amenoree, insomnie, febra si dureri de dinti. Musetelul are efect sudorific, calmant, dezinfectant si antiinflamator. Extern, folosit sub forma de comprese, inlatura eruptiile cutanate.

Rostopasca – infloreste din mai pana in toamna, atinge 30-80 cm, frunzele sunt zimtate si se aseamana cu cele de stejar. Se culeg tulpina, frunzele si florile. Afectiuni atenuate: Rostopasca este un leac de incredere in bolile hepatice, curatand sangele si ficatul. Planta este folosita si in afectiunile biliare, renale si ale splinei, in angina pectorala, astm, cefalee, tumori maligne.

Podbal – este una din plantele folosite de mii de ani in medicina populara. Pe malul raurilor, apar mai intai flori galbene, prinse pe tulpini rozalii, care apoi se transforma in bile pufoase si, in cele din urma cresc frunzele. Afectiuni atenuate: Frunzele si florile sunt de ajutor in afectiunile aparatului respirator, stimuleaza secretia biliara, sunt duiretice, relaxeaza tesuturile congestionate, reduc inflamatiile.

roselle fruit garden fresh roselle with leaf healthy food alternative herb medicine drink
Flori de mai vindecatoare 108

Macris – este o planta care atinge chiar si un metru inaltime, avand frunzele alungite, asemenea unor sageti. Se recolteaza radacina si partea aeriana, care are un gust racoritor si acrisor. Afectiuni atenuate: Pulberea de frunze ajuta la dezintoxicarea organismului si este de folos in tratamentul afectiunilor ficatului. Pulberea de radacina de macris diminueaza suferinta bolnavilor de cancer. Decoctul lupta cu hepatita virala de tip A, B, C. Cataplasmele din frunze fierte vindeca abcesele si furunculele.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate