Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sanatate

Fericirea legata de o viata mai lunga

A fi fericit imbunatateste doar calitatea vietii tale. Potrivit unui nou studiu, acesta poate creste si cantitatea vietii tale pentru o viata mai lunga.

Viata mai lunga

Are legatura fericirea cu o viata mai lunga?

Persoanele in varsta au o pondere de pana la 35% mai putin probabil sa moara in timpul studiului de 5 ani daca au raportat o senzatie de fericire, entuziasm intr-o zi obisnuita. Si acest lucru a fost adevarat, chiar daca cercetatorii au luat factori, cum ar fi problemele cronice de sanatate, depresie, si de securitate financiara din ecuatie.


„Ne-am fi asteptat ca s-ar putea vedea o legatura intre cat de fericiti oameni au simtit in timpul zilei si mortalitatea din viitor„, spune Andrew Steptoe, autorul principal al studiului si profesor de psihologie la University College in Londra.

Viata mai lunga
Viata mai lunga

Fericirea ajuta la o viata mai buna

Studiile anterioare privind fericirea si longevitatea s-au bazat in mare masura pe capacitatea participantilor de a-si aminti cum s-au simtit intr-o anumita perioada de timp in trecut. Aceste amintiri nu sunt intotdeauna exacte si pentru a rezolva aceasta problema, Steptoe si colegii sai au cerut mai mult de 3800 de persoane sa-si inregistreze nivelurile de fericire, anxietate si alte emotii la patru momente specifice pe pargursul unei singure zile.

Participantii, care aveau varsta cuprinsa intre 52 si 79 de ani de la inceperea studiului, au fost impartiti in trei grupe in functie de cat de fericiti si pozitivi au simtit. Desi grupurile s-au diferentiat usor de anumite masuri (varsta, averea, fumatul), ele au fost comparabile in ceea ce priveste machiajul etnic, educatia, locul de munca, si sanatatea generala.

Cinci ani mai tarziu, 7% dintre cei din grupul cel mai putin fericit au murit, in comparatie cu 4% in cel mai fericit grup si 5% in grupul de mijloc.
Atunci cand cercetatorii au controlat varsta, depresia, bolile cronice, comportamentele de sanatate (cum ar fi exercitiile si consumul de alcool) si factorii socio-economici, au descoperit ca cei mai fericiti si cei mai fericiti au fost 35% si 20%, decat omologii lor aglomerati.

Viata mai lunga
Viata mai lunga

Masurile de fericire

S-ar putea parea ca sentimentele unei persoane intr-o anumita zi ar putea anticipa probabilitatea de a muri in viitorul apropiat, dar aceste instantanee emotionale s-au dovedit a fi un bun indiciu al temperamentului general in studiile anterioare, spune Sarah Pressman, profesor de psihologie la Universitatea din Kansas.


Exista intotdeauna loc de eroare, desigur, daca primesc un bilet de parcare, nu voi fi deosebit de fericit”, spune Pressman, care nu a fost implicat in studiu, ci studiaza impactul fericirii asupra sanatatii.

Spre deosebire de masurile de fericire, simptomele depresiei nu au fost asociate cu rate de mortalitate odata ce cercetatorii s-au adaptat pentru sanatatea generala. Conform studiului, aceasta constatare sugereaza ca absenta fericirii poate fi o masura mai importanta a sanatatii la personale in varsta decat prezenta emotiilor negative pentru o viata mai lunga.

Studiul nu demonstreaza ca fericirea sau (nefericirea) afecteaza in mod direct durata de viata, dar concluziile implica faptul ca medicii si persoanele care ii ingrijesc trebuie sa acorde o atentie deosebita sanatatii emotionale a pacientilor mai in varsta pentru o viata mai lunga, spun cercetatorii.


Cu toate acestea, acest studiu si altii ca acesta ar trebui sa contribuie la stabilirea fericirii ca zona legitima de ingrijorare pentru profesionisti din domeniul sanatatii.

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]

Articole asemanatoare

Sanatate

Pentru a va evidentia culoarea si a reda vigoarea culorii naturale, mai puteti utiliza si preparatele naturale, precum merisorul, macesele, coji de ceapa, ceai...

Sanatate

Pielea uscata isi poate recapata frumusetea prin diverse masti, creme si tratamente.

Sanatate

Obezitatea este una dintre cele mai frecvente si grave afectiuni din lume.

Sanatate

Stresul reprezinta inamicul numarul unu al oamenilor din ziua de astazi. Care sunt cauzele si cat de grave sunt ele? Afli totul din materialul...

Sanatate

Multe diete nu au success pe termen lung pentru ca nu tin cont de ceea ce inseamna a slabi sanatos si permanent.

Articole recomandate

Sanatate

Obezitatea este una dintre cele mai frecvente si grave afectiuni din lume.

Sanatate

Lupta impotriva radicalilor liberi, prin continutul foarte bogat in antioxidanti, se rasfrange direct si asupra frumusetii tale.

Sanatate

Pentru a slabi ai nevoie de vointa si trebuie sa-ti schimbi radical modul de viata.

Lifestyle

Tatuajul se realizeaza cu pigmenti introdusi in stratul superficial al pielii cu ajutorul unui ac conectat la o masina speciala.