Connect with us

Hi, what are you looking for?

Made in Romania

Expunerea la plumb cauzată de gazele de eșapament a redus IQ-ul la jumătate dintre americani

Expunerea la plumb masini 6810885 1920 Descopera


„Expunerea la plumb a afectat, de-a lungul timpului, milioane de oameni”, a avertizat Aaron Reuben, doctorand în psihologie clinică la Universitatea Duke din statul american Carolina de Nord.

Vopseaua pe bază de plumb și aerul, apa și solul contaminate sunt surse comune de otrăvire cu plumb la copii. Dar și expunerea la fumul de eșapament din timpul copilăriei scade o mulțime de puncte din scorul IQ.

Fumul de eșapament este o modalitate majoră prin care plumbul ne invadează fluxul sangvin. La benzină a fost adăugat plumb pentru a îmbunătăți performanța motorului, iar consumul acestuia a crescut rapid la începutul anilor 1960 și a atins apogeul în anii 1970.

În anii 1970, problemele de sănătate cauzate de expunerea la plumb au devenit evidente. În Statele Unite, benzina cu plumb pentru utilizare în vehiculele rutiere a fost complet eliminată de la 1 ianuarie 1996. Din păcate, era prea târziu.

Oamenii născuți în două decenii au fost expuși la niveluri uriașe de plumb

Reuben și colegi de la Universitatea de Stat din Florida au descoperit că, în esență, toți cei născuți în acele două decenii au fost mai mult ca sigur expuși la niveluri distructive de plumb de la evacuarea mașinilor.

Noul lor studiu din revista Proceedings of the National Academy of Sciences calculează că expunerea din timpul copilăriei la fum de eșapament ce conține plumb a dus la o scădere totală de 824 de milioane de puncte IQ de la peste 170 de milioane de americani în viață astăzi, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din populația Statelor Unite.

Potrivit studiului, americanii născuți înainte de 1996 ar putea fi acum expuși unui risc mai mare de probleme de sănătate legate de plumb, cum ar fi îmbătrânirea mai rapidă a creierului. Cercetătorii au descoperit că oricine s-a născut înainte de sfârșitul anului 1996, și în special cei aflați în vârful utilizării gazului fără plumb în anii 1960 și 1970, aveau niveluri alarmant de ridicate de expunere la plumb în copilărie.

Expunerea la plumb are implicații mortale

Plumbul este neurotoxic și poate altera activitățile normale ale sistemului nervos central. Experții în sănătate au spus că nu există un nivel sigur de expunere în niciun moment al vieții.

Elementul este un ucigaș tăcut; acesta se mișcă prin corp, adesea timp de luni sau ani întregi, scrie Interesting Engineering.

Cele mai mici cantități de plumb pot cauza probleme grave de sănătate. Copiii mici, în special cei mai mici de 6 ani, sunt foarte vulnerabili la intoxicația cu plumb, care poate distruge dezvoltarea mentală și fizică. Iar la niveluri foarte mari, otrăvirea cu plumb poate fi letală.

„Plumbul este capabil să ajungă în fluxul sangvin odată ce este inhalat sub formă de praf, sau ingerat sau consumat în apă. În fluxul sangvin, este capabil să treacă în creier prin bariera hemato-encefalică, care este destul de bună încât să mențină o mulțime de agenți toxici și patogeni în afara creierului, dar nu pe toți”, a spus Reuben.

Reuben și coautorii studiului, Michael McFarland și Mathew Hauer, ambii profesori de sociologie laUniversitatea de Stat din Florida, știau că înlăturarea impactului utilizării benzinei cu plumb de peste 70 de ani este o sarcină complexă. Deci au ales o strategie simplă.

Rezultatele i-au șocat chiar și pe oamenii de știință

Cercetătorii au folosit date disponibile public despre nivelurile de plumb din sânge din copilărie din SUA, utilizarea benzinei cu plumb și statisticile populației pentru a determina posibila povară pe tot parcursul vieții a expunerii la plumb suportată de fiecare american în viață în 2015.

Din date, au măsurat efectul plumbului asupra inteligenței prin calcularea punctelor IQ pierdute din expunerea la benzina cu plumb ca indicator al impactului său dăunător asupra sănătății publice.

Rezultatele i-au surprins. „Sincer, am fost șocat. Și când mă uit la cifre, sunt încă șocat, deși sunt pregătit pentru asta”, a spus McFarland.

Efectele pe termen lung asupra sănătății

Începând cu 2015, mai mult de jumătate din populația S.U.A. avea un nivel clinic îngrijorător de plumb în sânge când erau copii. Acest lucru a dus probabil la un coeficient de inteligență mai scăzut și i-a expus unui risc mai mare pentru alte tulburări de sănătate pe termen lung, cum ar fi dimensiunea redusă a creierului, probabilitatea mai mare de apariție a bolilor mintale și creșterea numărului de boli cardiovasculare la vârsta adultă.

Efectele avute de expunerea la plumb asupra inteligenței a fost înfiorătoare: expunerea la plumb din copilărie ar fi putut micșora scorul IQ cumulat al Americii cu aproximativ 824 de milioane de puncte, aproape 3 puncte pentru fiecare persoană, în medie.

Conform calculelor cercetătorilor, oamenii născuți la mijlocul și sfârșitul anilor 1960 ar fi putut pierde până la 6 puncte de IQ, iar copiii care înregistrau cele mai mari niveluri de plumb în sânge, de 8 ori nivelul minim actual pentru îngrijorarea clinică, au avut rezultate și mai slabe, pierzând în medie peste 7 puncte IQ.

Ce înseamnă, de fapt, această scădere a IQ-ului cauzată de expunerea la plumb?

Deși scăderea câtorva puncte IQ poate părea neglijabilă, cercetătorii au observat că aceste modificări sunt suficiente pentru a schimba clasificarea persoanelor cu abilități cognitive sub medie (scor IQ mai mic de 85) în persoane ce au o dizabilitate intelectuală (scor IQ sub 70).

„Nu este ca și cum ai avea un accident de mașină și te-ai alege cu o ruptură de tendon care se vindecă și apoi ești bine. Se pare că este o problemă pe care o purtăm în corp în diferite moduri și pe care încă încercăm să o înțelegem, dar care poate avea implicații pentru viață”, a spus Reuben.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce legătură există între ritmul circadian și insuficiența cardiacă?

„Clovnul clasei” ar putea fi, de fapt, cel mai deștept copil din încăpere. Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu

Aspirina ar putea ajuta la tratarea cancerului de sân agresiv

Județul din România unde se răspândește o boală genetică rară și foarte gravă. Pacienții au o mutație unică în lume

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Made in Romania

Jude Bellingham, mijlocaşul Angliei şi al lui Real Madrid, a afirmat că vrea să rămână la gruparea madrilenă cât mai mult posibil. „Staff-ul de...

Made in Romania

Jucătorul de golf Rory McIlroy şi boxerul Anthony Joshua se numără printre sportivii care s-au alăturat unui grup care a investit în echipa de...

Made in Romania

Suspendat timp de şapte luni după ce a participat la pariuri sportive, Nicolo Fagioli a povestit anchetatorilor despre lunga sa coborâre în infern. Într-o...

Made in Romania

Ultramaratonistul Tibi Uşeriu a afirmat, după ce a suferit un şoc anafilactic în urma unei alergii alimentare, că este doar a doua oară în...

Made in Romania

Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian s-a calificat joi în turul al doilea de la turneul WTA 250 Transylvania Open, de la Cluj-Napoca. Jaqueline...

Articole recomandate

Muzica

Florin Salam ar fi călcat iar pe bec. De data aceasta se spune că manelistul l-a avut în vizor pe unul dintre colegii alături...

Sport

LaLiga: Ocupanta locului 2, Girona, fără Yangel Herrera o lună şi jumătate Voteaza articolul [Total voturi: 0 Scor general: 0]

Sport

După numeroasele incidente din ultimele luni, Anderlecht şi Standard Liege vor juca fără suporteri vizitatori până la finalul sezonului 2024-2025, au anunţat, luni, două...

Sport

Echipa lui Lionel Messi, Inter Miami, a confirmat că va susţine un meci amical împotriva formaţiei lui Cristiano Ronaldo, Al-Nassr, în Arabia Saudită, la...