Cresterea la nivel mondial a pretului la energie electrica si procedeele conventionale de producere a acesteia, care implica si poluare, au dus in ultimul deceniu la tot mai multe cercetari legate de surse neconventionale de energie electrica. Intre acestea, cea mai renumita si cea care castiga treptat popularitate este energia produsa de panouri fotovoltaice.
Panourile fotovoltaice

Functioneaza aproximativ la fel ca si panourile solare, insa produc direct electricitate spre deosebire de panourile solare care produc energie termica. Panourile fotovoltaice se pot monta pe case sau pe cladiri in general, sau in zone anume stabilite in zone lipsite de electricitate pentru a crea o resursa atat de greu disponibil in unele zone. Panourile fotovoltaice nu depind de razele directe ale soarelui pentru a crea electricitate, ci doar de simpla lumina a zilei, insa fireste ca puterea razei solare este direct proportionala cu puterea curentului obtinut. Marele avantaj al acestei surse de electricitate este aceea ca este o sursa regenerabila.
O alta sursa neconventionala de energie este energia eoliana. Energia produsa cu ajutorul vantului, este – la fel ca energia solara fotovoltaica – o sursa regenerabila de energie, insa problematica pentru ca depinde in mod direct de vant, iar pentru perioade lungi din an acesta se poate dovedi foarte variabil, ba chiar sa lipseasa.
De asemenea, exista zone pe glob unde energia eoliana nu poate fi o sursa de electricitate de incredere din pricina climatului specific. Treptat, de la instabilitatea vantului si necesitatea de a asigura totusi un necesar de electricitate in zone care depind de aceasta sursa naturala, s-a ajuns la instalarea unor solutii hibride de producere a electricitatii, care pe langa energia eoliana depind si de alte tipuri de energie, tot regenerabile.
O alta sursa regenerabila de energie electrica si probabil cea mai importanta, fie si numai datorita traditiei pe care o are, este energia hidroelectrica, produsa cu ajutorul apei.
