In ultima vreme, trendurile eco – si nu numai – tind sa aprecieze dusul in defavoarea baii careia, desi i se recunosc anumite merite relaxante si anti-stres, i se descopera si o multime de defecte: este mai putin igienica, mai costisitoare si mai putin „prietenoasa” cu mediul. Mai mult, o baie care dureaza prea mult inmoaie tesuturile epidermei si poate avea efecte nedorite asupra sanatatii.
In schimb, dusul devine un sinonim al destinderii si al rasfatului, cu avantaje importante pentru trupul si psihicul dumneavoastra.
Tonifiant
Dusul de dimineata este revigorant pentru trup, dar si ideal pentru a alunga somnul. In cele cateva minute petrecute sub perdeaua de apa calduta, va puteti trece in revista programul de peste zi si va puteti pregati corpul pentru noile provocari de la locul de munca. Pentru a va tonifia pielea, alternati jeturile caldute cu reci sau clatiti-va la final cu apa rece.
Calmant
Daca aveti dureri menstruale intense, un dus cald (la o temperatura de aproximativ 37°C) este solutia recomandata. Caldura si „masajul” jetului de apa va va reduce durerea si o va calma. Este bine sa fixati dusul la o presiune medie sau slaba (in functie de suportabilitate) si sa plimbati jetul de apa pe abdomen si pe sale (in zona rinichilor)

Relaxant
Un dus cu apa calduta sau rece, seara, este solutia cea mai indicata pentru a scapa de stresul acumulat la locul de munca. Un dus cu apa calda va permite sa atenuati tensiunile musculare si va destinde complet musculatura. De asemenea, la sfarsitul unei zile obositoare, puteti calma senzatia de picioare grele, punandu-va sangele in circulatie cu ajutorul unui dus local cu apa rece.
Reda fermitatea pielii
Un dus realizat cu apa rece strange porii pielii si da o mai mare fermitate epidermei. Acest lucru este ideal pentru a preveni lasarea sanilor. Totusi, aveti grija ca temperatura sa nu fie mai scazuta de 20°C , pentru a nu dauna tesuturilor cutanate.
Ecologic
Dusul „cheltuie” mai putini metri cubi de apa in raport cu cei utilizati pentru umplerea unei cazi (pentru baie), astfel ca este mai economic si totodata mai eco.
