Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sport

După 40 de ani, Rusia vrea să relanseze competiţia sportivă Jocurile Prieteniei

oleg


Rusia intenţionează să relanseze anul viitor competiţia sportivă Jocurile Prieteniei, la 40 de ani de la prima ediţie, a anunţat ministrul sportului, Oleg Matiţin, în faţa preşedintelui Vladimir Putin, relatează Reuters.


MatIţin a declarat că evenimentul va avea loc după Jocurile Olimpice de la Paris, care se vor desfăşura între 26 iulie şi 11 august anul viitor.

„Ne propunem să intensificăm practica de a organiza competiţii într-un format deschis, cu invitaţia ţărilor partenere”, a declarat Matiţin, potrivit site-ului oficial al Kremlinului.

„Continuăm să îndeplinim instrucţiunile dumneavoastră (ale lui Putin) de a organiza Jocurile Mondiale ale Prieteniei în toamna anului 2024. Considerăm că este necesar să folosim la maximum resursele organizaţiilor publice şi de stat, atât ruseşti, cât şi internaţionale, pentru desfăşurarea cu succes a Jocurilor, care ar trebui să aibă loc în mod regulat în viitor.”

Sportivii din Rusia şi aliatul său Belarus au fost în mare parte excluşi de federaţiile internaţionale în urma invaziei ruseşti în Ucraina, pe care Moscova o numeşte „operaţiune militară specială”.

Unele sporturi olimpice, cum ar fi tirul cu arcul, canotajul, ciclismul, scrimă, judo, pentatlonul modern, tenisul de masă, taekwondo şi triatlonul, au readmis sportivi din cele două ţări, dar nu şi atletismul.

Comitetul Internaţional Olimpic a recomandat ca sportivilor ruşi şi belaruşi să li se permită să revină în competiţiile internaţionale ca neutri, deşi nu a luat încă o decizie finală privind participarea lor la Jocurile de la Paris.

Anul trecut, Rusia a organizat o competiţie numită Jocurile Solidarităţii cu scopul de a „întări legăturile internaţionale de prietenie între state”.

Jocurile Prieteniei au fost organizate pentru prima dată în 1984 în Uniunea Sovietică şi în alte opt state socialiste care au boicotat Jocurile Olimpice de vară din 1984 de la Los Angeles.

Au participat aproximativ 50 de ţări, sovieticii dominând cu 126 de medalii de aur, urmaţi de Germania de Est cu 50.

În 1986, Ted Turner, miliardarul fondator al canalului de ştiri prin cablu CNN, a creat Jocurile Bunăvoinţei ca răspuns la problemele politice din jurul Jocurilor Olimpice din anii 1980.

Invazia sovietică din Afganistan din 1979 a determinat Statele Unite şi alte ţări occidentale să boicoteze Jocurile de vară din 1980 de la Moscova.

Patru ani mai târziu, Uniunea Sovietică şi ţările din blocul estic, cu excepţia României, au boicotat Jocurile de la Los Angeles.

Prima ediţie a Jocurilor Bunăvoinţei a fost organizată la Moscova în 1986, iar ultima la Brisbane în 2001. Evenimentul a fost în cele din urmă anulat din cauza audienţelor scăzute la televiziune.

viewscnt

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Tehnologie

Instalarea unei camere de supraveghere poate părea o sarcină complicată, dar cu un pic de răbdare și cu acest ghid pas cu pas, vei...

Sanatate

Sardinele sunt unul dintre cele mai populare tipuri de pește și au câteva beneficii remarcabile pentru sănătate. Aceste mici pești de apă sărată sunt...

Tehnologie

În era digitală actuală, aplicațiile pentru copii au devenit parte integrantă a educației și divertismentului. Părinții se confruntă adesea cu provocarea de a găsi...

Informatica

Introducere Într-o eră digitală marcată de evoluții tehnologice rapide, Bitcoin, ca prima și cea mai cunoscută criptomonedă, a avut un impact semnificativ asupra economiei...