Informatii generale
Metoda de plantare: se seamana cu 1 – 2 saptamani dupa ultimul inghet.
Distanta: 3 seminte / movila la distanta de 10 – 15 cm. 1 planta pe 3 m patrati pentru culturi intensive.
Perioada pana la recoltare: 100 – 120 zile
Cantitate recoltata pe 1,5 m :10 – 15 kg
Varietati
Dovleacul are soiuri de toate marimile. Varietatile mari sunt „Big Max”, „Big Tom” si „Howden’s Field”. Soiurile de marime medie includ „Jackpot” si „Spirit Hybrid”. Acestea se folosesc mai mult la gatit. Pentru gradinile cu spatiu putin va recomandam soiurile mici „Small Sugar” si „Spookie”.
Exista soiuri cultivate pentru semintele lor delicioase. Acestea sunt „Lady Godiva” si „Triple Treat”. Un soi recent aparut este „Cinderella” (Cenusareasa) – o varietate care ocupa mai putin spatiu decat cele care se intind pe jos. Un soi mai ciudat, este „Autumn Gold” care are fructele colorate inca de la inceput.
Plantarea
Dovlecii au nevoie de un pamant bogat si multa umezeala. Amestecati compostul cu ingrasamant din comert. Plantati semintele in movile dupa ce a trecut pericolul de inghet. Este bine sa ii plantati in lanurile de porumb, printre randuri unde se vor simtii foarte bine. Semanati 5 seminte intr-o movila.
Ingrijire
Cand legumele au ajuns la cativa cm, rariti-le pana aveti 3 plante sanatoase pe o movila. Acoperiti pamantul din jurul plantelor cu un strat protector pentru a retine umezeala. Scoateti buruienile pentru a nu lua din nutrientii necesar legumelor sa se dezvolte.

Recoltarea
Dupa ce fructul s-a colorat in portocaliu, taiati-l de pe planta cu un cutit bine ascutit. Lasati o codita de cel putin 3 cm pe fiecare dovleac. Lasati dovlecii in soare pentru cateva zile. Depozitatii la temperaturi inalte pentru doua saptamani. Daca doriti sa ii depozitati pe termen mai lung, asezatii intr-un loc racoros. Nu lasati niciodata dovlecii sa inghete deoarece vor
