Windows, sistemul de operare produs de către Microsft, este unul dintre cele mai utilizate astfel de sisteme la nivel global, diferitele sale versiuni venind instalate pe multe computere personale vândute în magazinele de electronice.
Ultima versiune a acestui sistem de operare, Windows 10, a fost lansată pe 25 iulie 2015. De atunci aceasta este preinstalată pe pe toate noile computere, iar utilizatorii care aveau în 2015 şi 2016 versiuni mai vechi: Windows 7, Windows 8 sau Windows 8.1 au fost încurajaţi de către Microsoft să facă upgrade-ul la noua versiune. La finalul anului 2016 a întrerupt serviciul prin care utilzatorii puteau să îşi descarce şi instaleze în mod gratuit Windows 10.
Totuşi, din diferite motive, unii utlizatori nu au acceptat upgrade-ul gratuit oferit de către Microsoft şi au rămas la versiunile anterioare, iar acum, în luna ianuarie a anului 2020 compania sistează update-urile de securitate şi suportul tehnic lăsându-i pe aceşti utilizatori vulnerabili în faţa problemelor de securitate şi cu un număr în creştere de bug-uri care nu vor fi remediate. Experţii în calculatoare sunt de părere că pentru utlizatorii care au aceste versiuni de Windows mai vechi cea mai bună opţiune este aceea de a face update-ul la Windows 10.
În mod oficial, acest update nu mai este valabil, reporterii de la CNET anunţă că chiar şi în prezent Microsoft a lăsat deschisă opţiunea pentru upgrade. De asemenea, aceiaşi reporteri au verificat personal dacă acest update este disponibil şi nu afectează dispozitivele. Astfel, ei au instalat Windows 10 Pro pe un Dell OptiPlex 9020 din 2014 care era echipat cu Windows 8.1.
Dacă dispozitul tău are unul dintre cele trei Windows-uri care au rămas sau vor rămâne fără suport tehnic: 7, 8 şi 8.1, uite ce trebuie să faci:
- Intră pe pagina Download Windows 10.
- Apasă click pe Download tool now şi apasă Run.
- Alege opţiunea Upgrade this PC now, dacă vrei să updatezi dispozitivul pe care îl foloseşti. Dacă vrei să updatezi alt dispozitiv alege Create installation media for another PC şi salvează respectivele fişiere.
- Urmează indicaţiile.
- Atunci când upgrade-ul este complet mergi la Settings Update & Security > Activation, unde ar trebui să vezi o licenţă digitală pentru Windows 10.
La finalul acestui articol trebuie făcute precizările că Windows 7 şi 8 Home pot primi upgrade doar la Windows 10 Home, în timp ce versiunele Windows 7 şi 8 Pro pot primi doar update-uri la Windows 10 Pro. De asemenea, acest update nu este gândit pentru uz general, dar funcţionează pentru multe dispozitive şi configuraţii.
Citeşte şi:
Windows 10 este folosit de jumătate din utilizatorii de PC-uri
Ce aduce nou update-ul 1909 al Windows 10?
Windows 10 poate dezinstala automat programele care lasă PC-ul nefuncţional
Care sunt funcţiile care vor fi eliminate din Windows 10?