Connect with us

Hi, what are you looking for?

Casa si Gradina

Cum incepeti o gradina in 10 pasi

Gradina 02

Faceti-va o idee

Doriti o gradina de legume? Una de ierburi? Flori? Daca alegeti sa cresteti flori, preferati anualele care se planteaza in fiecare an dar raman inflorite toata vara? Sau doriti plante perene care infloresc pentru un timp mai scurt dar raman in gradina mai multi ani?

Puteti sa le si amestecati – este gradina dumneavoastra. Va dam doar un sfat: Incepeti la scara mica. E mai valoroasa o mica victorie decat o mare infrangere

Gradina 01

Alegeti locul

Aproape toate legumele si toate florile au nevoie de 6 ore de soare in fiecare zi. Petreceti o zi in locul ales ca sa urmariti cum se misca soarele deasupra lui. S-ar putea sa primeasca mai mult soare decat credeti. Nu disperati daca lotul dumneavoastra este in mare parte umbrit, multe plante tolereaza umbra. Verificati etichetele plantelor sau intrebati personalul magazinului de unde le cumparati de cat soare are nevoie planta respectiva. Locatia este esentiala pentru o gradina buna. Cele mai multe flori, ca Narcisele, prospera in locuri insorite.

Puneti gradina intr-un loc unde nu puteti sa o ignorati – in fata casei, la iesirea din spate, sub fereastra etc. Ar fi bine sa fie aproape de o sursa de apa ca sa nu intindeti furtunul prea mult.

Curatati terenul

Scapati de iarba si alte resturi care acopera locul unde vreti sa plantati. Daca doriti rezultate rapide, sapati iarba ca sa o inlaturati, dar este mai usor sa o distrugeti cu hartii. Un strat de 5 foi de ziar este destul de gros. Dublati-l daca aveti iarba mai mare sau un soi mai dificil de inlaturat. Imprastiati un strat de 7 cm de ingrasamant organic ( sau un amestec de pamant special pentru gradinarit, bogat in nutrienti) deasupra ziarului si asteptati. Ar dura cam 4 luni pana cand hartia si ingrasamantul sa se descompuna.

Daca nu doriti sa asteptati, iar terenul este acoperit de buruieni ( cum ar fi Glechoma hederacea), ar fi mai indicat sa le sapati.

Imbunatatiti solul

Solul dumneavoastra are nevoie neaparat de un imbold. Solutia e simpla: material organic. Adaugati un strat de 3-6 cm de compost, frunze putrezite, iarba uscata sau gunoi de grajd mai vechi. Daca il sapati, amestecati acestea in sol. Daca decideti sa nu sapati sau lucrati deja la o bucata de teren care nu trebuie sapata, lasati materialul organic la suprafata si, in cateva luni, isi va croi singur drum in sol.

Daca vreti sa stiti mai multe despre solul dumneavoastra, puteti sa faceti un test al compozitiei sale. Acesta va va arata de ce are nevoie solul dumneavoastra si cum sa il ingrijiti pentru ca plantele sa prospere.

Cad sa sapati

Sapatul face solul mai moale pentru ca radacinile sa il patrunda mai usor, dar daca sapati unde este prea umed sau prea uscat, puteti sa il stricati. Sapati numai can este destul de umed ca sa formeze o minge in pumnul dumneavoastra dar sa nu se lipeasca de palma cand ii dati drumul. Folositi o sapa ca sa rascoliti cam 20 cm de la suprafata solului, amestecand ingrasamantul. In gradinile de legume si cele cu flori anuale, faceti acest lucru odata pe an in primavara, inainte sa plantati.

Metoda traditionala a pregatirii solului pentru plantele perene este sa sapati de doua ori. Acest lucru implica inlaturarea primilor 20 cm de pamant de la suprafata ( de obicei o portiune mica pe rand) care se inlocuieste, dupa care in pamantul nou scos la iveala sa amestecati ingrasamantul organic. Este multa munca dar si rezultatele sunt pe masura.

Gradina 03

Alegeti plantele

Unii oameni urmaresc cataloagele luni intregi, iar altii merg direct la centrele de gradinarit si cumpara ce le iese in cale. Oricare din metode merge atata timp cat alegeti plantele potrivite climatului, solului si cantitatii se lumina pe care o primeste gradina dumneavoastra. Puteti deasemenea sa cumparati plante de pe internet. Cateva plante usor de intretinut pentru incepatori sunt: Anuale : Cosmosul, marigold, impatients, geranium, calendula, floarea soarelui si zinnia; Perene: Salvia ruseasca, lamb’s-ear, black-eyed susans, purple coneflowers, phlox, panselute si crini. Legume: salata, ardei, rosii si castraveti.

Puneti-le pe pamant

Unele plante cum ar fi panselutele si Kalele tolereaza frigul deci le puteti planta toamna sau spre sfarsitul iernii. Rosille si majoritatea florilor anuale pe de alta parte sunt sensibile la ger, deci nu le plantati decat dupa ce pericolul a trecut. Mijlocul primaverii si al toamnei sunt perfecte pentru a planta flori perene.

Unele plante cum ar fi salata si floarea soarelui sunt usor de crescut din seminte. Puteti sa le semanati direct in gradina. Asigurati-va ca ati citit pe plicul cu seminte informatiile despre cum si cand se planteaza, adancimea de plantare si distanta dintre plante. Daca sunteti un incepator aventuros, puteti sa incepeti sa cresteti plantele in interior dupa ce a trecut ultimul inghet.

Puteti cumpara cutii sau tavi special facute pentru rasaduri odata cu amestecuri de pamant. Urmati instructiunile de pe ambalaj si puneti recipientii pe un pervaz insorit sau sub lumina rtificiala daca nu aveti ferestre mari. Mentineti umezeala dar nu in exces ca sa nu putrezeasca semintele.

O metoda mai sigura este sa cumparati rasaduri. Doar trebuie sa faceti o gaura in pamant si sa le plantati.

Apa

Rasadurile nu trebuie sa se usuce deci udati-le zilnic cat sunt mici. Rariti pe masura ce acestea cresc. Plantele replantate de curand trebuiesc udate des deasemenea pana cand isi intaresc radacinile.

Dupa aceasta perioada, depinde de pamantul si clima dumneavoastra cat de des il udati. Plantele vor mereu apa deci udati-le incet si lasati apa sa se scurga in pamant si nu pe langa plante. Ca sa nu se evapore udati dimineata devreme.

Stratul protector

Gradina 04

Pentru a tine buruienile departe si umezeala in sol, acoperiti solul cu un strat protector de cativa centimetri. Se gasesc mai multe tipuri de material din care puteti face acest strat, de la ace de pin la coji de fruct de cacao si bucati de scoarta de copac. Pentru o gradina de legume sau plante anuale, acesta trebuie sa se poata descompune in cateva luni. Pentru perene, folositi ceva ce dureaza mai mult cum ar fi scoarta de copac.

Ingrijirea

Gradina dumneavoastra este gata. Continuati sa o udati si sa scoateti buruienile inainte sa creasca. Folositi un ingrasamant uscat la jumatatea sezonului. Daca folositi ingrasamant lichid, folositi-l in fiecare luna. Nu uitati sa va opriti si sa mirositi – orice planta cresteti.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Casa si Gradina

Recent, CNN a publicat un articol despre Donald Trump, fostul președinte al SUA, care a fost înregistrat în timp ce spunea că a păstrat...

Casa si Gradina

O familie din Tulcea a trăit o experiență traumatizantă recent, atunci când s-a trezit cu un șarpe în canapea. La vederea acestui reptil periculos,...

Casa si Gradina

O baschetbalistă a leșinat în timpul unui discurs al lui Joe Biden la Casa Albă. Incidentul s-a petrecut la începutul anului 2021, în timpul...

Casa si Gradina

Tina Turner, una dintre cele mai celebre artiste ale tuturor timpurilor, și-a găsit un refugiu liniștit pe malul lacului Zurich din Elveția. Reședința sa...

Casa si Gradina

În ultimele zile, o veste a stârnit un interes deosebit în rândurile locuitorilor din Regiunea Centru a României. Bugetul sesiunii „Casa Verde Fotovoltaice” a...

Articole recomandate

Casa si Gradina

Recent, CNN a publicat un articol despre Donald Trump, fostul președinte al SUA, care a fost înregistrat în timp ce spunea că a păstrat...

Casa si Gradina

O baschetbalistă a leșinat în timpul unui discurs al lui Joe Biden la Casa Albă. Incidentul s-a petrecut la începutul anului 2021, în timpul...

Editorial

Un bărbat din Romania a câștigat recent două miliarde de dolari la loterie, însă fericirea sa a fost de scurtă durată după ce a...

Sport

Federaţia Română de Fotbal şi Casa Pariurilor, unul dintre cei mai importanţi operatori de pariuri din România, anunţă încheierea unui contract de sponsorizare care...