In anii ’70, muzeul a fost infiintat pentru a pune in valoare arta si istoria poporului bucovinean. A inceput sa se dezvolte abia in anii ’90 cu cateva obiective care ofereau vizitatorilor o parte din istoria si traditia satului din Bucovina. In prezent sunt peste 30 de obiective care au format Muzeul Satului Bucovinean. Complexul cuprinde case traditionale din lemn, ateliere mestesugaresti, anexe gospodaresti , constructii comunitare, dar si instalatii termice populare.
Planul de infiintare a Muzeului dateaza din anul 1958. Muzeul vrea sa expuna valorile satului Bucovinean si sa valorifice potentialul etnografic. In anul 1971, a inceput culegerea de informatii si materiale care sa decoreze un frumos muzeu etnografic. Constructia a fost realizata cu sprijinul Consiliului Popular Municipal Suceava, care a alocat teren in apropierea Cetatii de Scaun din Suceava. Lucrarile de achizitie si restaurare a principalelor obiective care alcatuiau Muzeul Satului, au fost Casa de locuit din Ostra, Gospodaria traditionala din Straja si Casa Roata din Campulung Moldovenesc.
Muzeul expune viata taranului bucovinean. Cuprinde elemente care au format un sat traditional romanesc: scoala, biserica, crasma, gospodarii taranesti dar si ateliere mestesugaresti unde se croia costumul popular traditional care este alcatuit din camasa sau ie traditionala, ciupag, fustacul, opregul, bundita dar si sumane care se purtau in zi de sarbatoare.
Muzeul Satului este inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava inca din anul 2004.

