Toamna este sezonul belsugului pentru orice gradinar priceput presupune si culergerea si depozitarea fructelor cu grija care pot rezista cateva luni, asigurand vitaminele proaspete in sezonul rece.
1. Merele
Poti sa iti dai seama cand un mar este gata cules taind un fruct pe jumatate si verificat semintele acestuia. Daca coaja semintelor este de culoare maronie atunci fructele pot fi culese. Temperatura potrivita de depozitare este in jur de 15 grade Celsius, intr-un loc lipsit de umezeala.
2. Perele
Pere de iarna rezista aproape tot sezonul rece, se culeg cu 4 luni inainte de atinge maturitatea de consum. La sfarsitul lunii septembrie este o perioada foarte buna pentru a colecta perele. Dar daca vara a fost secetoasa se pot recolta mai devreme. Depozitarea perelor se face la fel cu al merelor. Cel mai bine este sa fie pastrate invelite in straturi de fan uscat, iar consumul lor poate sa inceapa din ianuarie-februarie.
3. Piersicile
Piersicile pot fi culese in momentul in care pulpa fructului este moale la pipait. Aceste lucru asigura o perioada de 4-5 zile in care fructele pot fi pastrate fara teama de a se strica.
Conservarea acestui fruct se face sub forma de gem, compot sau fiervere in suc propriu. In ultimul caz, fructele sunt taiate in felii egale si se aseaza in borcane fara sambure, dupa care peste ele se preseaza zahar.
4. Nucile
Pentru nuci va trebui sa astepti momentul in care aceasta aproape ca sunt gata sa cada singure din coasa lor verde. Spre deosebire de ceilalti pomi fructiferi din gradina, nucii pot fi scuturati prin lovire cu ajutorul unei prajini lungi. Se depoziteaza in orice loc uscat, indiferent de temperatura camerei.