Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sport

Cluburile şi ligile europene resping SuperLiga după verdictul Curţii de Justiţie a UE

fotbal inq george calin


Marile cluburi şi ligi din Europa au respins SuperLiga în favoarea status quo-ului, în urma verdictului de joi al Curţii de Justiţie a UE, care a declarat că UEFA şi FIFA au încălcat legislaţia UE prin împiedicarea formării unei SuperLigi, relatează Reuters.


Clubul Manchester United a fost printre primele care au declarat că îşi menţin angajamentul de a juca în competiţiile gestionate de UEFA, organismul care guvernează fotbalul european, la fel ca Bayern Munchen, campioana Germaniei.

United a fost unul dintre cele 12 cluburi implicate în formarea SuperLigii în aprilie 2021, dar s-a retras din cauza presiunii fanilor, guvernelor şi jucătorilor.

„Poziţia noastră nu s-a schimbat. Rămânem pe deplin angajaţi să participăm la competiţiile UEFA şi să cooperăm pozitiv cu UEFA, cu Premier League şi cu alte cluburi, prin intermediul ECA, în ceea ce priveşte dezvoltarea continuă a jocului european”, a declarat clubul.

Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea şi Tottenham Hotspur au fost celelalte cinci cluburi din Premier League implicate înainte de a se retrage.

La două luni după ce cele şase cluburi din Anglia s-au retras din proiectul din 2021, acestea au declarat că vor oferi o sumă totală de 22 de milioane de lire sterline (27,78 milioane de dolari) ca „un gest de bunăvoinţă” pentru a sprijini fotbalul, inclusiv noi investiţii pentru susţinerea fanilor, a fotbalului de bază şi a programelor comunitare.

Premier League a precizat că echipele vor fi penalizate cu 30 de puncte dacă vor încerca o mişcare similară pe viitor şi fiecare dintre ele va fi amendată cu 25 de milioane de lire sterline pentru orice astfel de tentativă de desprindere.

„Hotărârea nu autorizează aşa-numita „SuperLigă europeană”, iar Premier League continuă să respingă orice astfel de concept”, a precizat Premier League într-un comunicat. „Suporterii sunt de o importanţă vitală pentru joc şi şi-au exprimat în mod clar, în repetate rânduri, opoziţia faţă de o competiţie ‘breakaway’ care rupe legătura dintre fotbalul intern şi cel european”.

Bayern Munchen a afirmat că se angajează să participe în competiţiile UEFA, precizând că uşa pentru Superligă „rămâne închisă” pentru campioana Germaniei.

„Bundesliga este fundaţia lui FC Bayern, aşa cum toate ligile naţionale sunt fundaţia celorlalte cluburi de fotbal europene”, a declarat directorul executiv al Bayern, Jan Christian Dreesen. “De aceea, este datoria noastră şi convingerea noastră profundă să le întărim, nu să le slăbim. Suntem, de asemenea, dedicaţi competiţiilor europene de club sub egida UEFA.”

Liga Germană de Fotbal (DFL), care se ocupă de Bundesliga, a declarat că „susţine în mod explicit modelul sportiv european şi respinge competiţiile din afara celor organizate de federaţii şi ligi”.

Asociaţia Europeană a Cluburilor (ECA), care reprezintă aproape 500 de cluburi de pe întregul continent, a declarat că lumea fotbalului „a trecut peste SuperLiga cu ani în urmă”.

„Prin intermediul ECA, cluburile din prezent se află deja în centrul procesului decizional în ceea ce priveşte competiţiile la care participă”, a declarat ECA. „Cel mai important, fotbalul este un contract social, nu un contract legal. Toate părţile interesate recunoscute… care cuprind confederaţii, federaţii, cluburi, ligi, jucători şi fani sunt mai unite ca niciodată împotriva încercărilor câtorva indivizi care urmăresc agende personale de a submina însăşi fundaţiile şi principiile de bază ale fotbalului european”.

Liga Franceză de Fotbal a declarat că „susţine fără echivoc” competiţiile organizate de UEFA.

Federaţia Italiană de Fotbal (FIGC) şi-a reiterat intenţia de a proteja campionatele naţionale, „pentru apărarea principiului mai larg şi mai general al meritului sportiv şi al respectării calendarelor internaţionale”.

„FIGC consideră că Superliga nu este un proiect compatibil cu aceste condiţii şi va acţiona întotdeauna pentru a urmări interesul general al fotbalului italian”, a adăugat FIGC.

 

viewscnt

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Sport

Incidente în care au fost implicaţi suporteri au izbucnit aproape de finalul meciului dintre West Bromwich Albion şi Wolverhampton, duminică, în Cupa Angliei, ceea...

Sport

Jules Koundé, titular în meciul pierdut de FC Barcelona cu 3-5 în faţa echipei Villarreal, a fost victima unei spargeri la locuinţa sa, sâmbătă...

Sport

Naţionala Suediei a obţinut duminică, la Koln, medalia de bronz a Campionatului European, după ce a învins în finala mică a competiţiei gazda Germania,...

Sport

Bianca Mei-Roşu şi Elena Zaharia au câştigat, duminică, medalia de aur la dublu feminin la Campionatul European U21 la tenis de masă. Mei-Roşu şi...

Sport

Echipa italiană Monza a învins duminică, pe teren propriu, scor 1-0, formaţia Sassuolo, în etapa a 22-a din Serie A. Monza s-a impus cu...

Articole recomandate

Sport

Naţionala Suediei a obţinut duminică, la Koln, medalia de bronz a Campionatului European, după ce a învins în finala mică a competiţiei gazda Germania,...

Muzica

Homepage » Monden » Emisiuni TV » Xtra Night Show. Forin Salam s-a întors la concerte! Cum se simte manelistul după patru spectacole în...

Sport

Bianca Mei-Roşu şi Elena Zaharia au câştigat, duminică, medalia de aur la dublu feminin la Campionatul European U21 la tenis de masă. Mei-Roşu şi...

Sport

Formaţia Liverpool s-a calificat, duminică, în optimile de finală ale Cupei Angliei, trecând în turul 4 de Norwich City, scor 5-2. Învingătorii au marcat...