De aceasta dat, ne-am gandit sa va prezentam o reteta foarte buna, am gustat si noi :), este vorba de o ciorba de perisoare din soia, este folosita in special in perioada de post.
Ingrediente:
- 6 l apa
- 1 l bors proaspat
- 1 morcov mare curatat (250 g)
- 1/4 telina (100 g)
- 2 cepe mari (200 g)
- 10 rosii cherry (100 g)
- 1 ardei rosu tocat (100 g)
- 60 ml ulei de floarea soarelui (presat la rece)
- 2 lgt sare
- piper
- leustean
- patrunjel
Perisoare:
- 200 g granule soia
- 1 ceapa mare (100 g)
- 10 lg cu varf faina de grau
- 1 lgt patrunjel uscat
- 1 lgt leustean uscat
- 80 ml ulei de floarea soarelui (presat la rece)
- (1,5 l apa pentru fiert granulele)
Prezentam si modul de preparare:
1. Se pun granulele de soia la fiert in 1.5 l apa cu sare, din momentul in care apa incepe sa clocoteasca se lasa 15 minute. Se pune apoi granulele la scurs intr-o sita.
2. Se toaca morcovul cubulete, telina si ceapa si si pune la fiert 20 min in cei 6 l de apa impreuna cu ardeiul tocat si cu sarea.
3. Separat se pune borsul la fiert.
4. Pentru perisoare: Se stoarce granulele de excesul de apa. Se pune intr-un vas granulele fierte, ceapa (data prin razatoarea cu gauri mici), faina, patrunjelul uscat, leusteanul si uleiul (80 ml) si se amesteca bine.
5. Formam perisoare din aceasta compozitie si se da prin faina de grau apoi se da drumul in apa cloclotita. Totodata se pune si borsul fierbinte. Din momentul in care incepe sa fiarba se lasa 5 minute la foc domol.
6. Se opreste focul si se adauga uleiul, patrunjelul si leusteanul tocat uscat/verde.