Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sanatate

De ce nu-mi vine ciclul menstrual? Intarziere ciclu. Cat poate intarzia menstruatia.

ciclul menstrual

Nimic nu aduce mai multa teama in inima unei femei precum ca intarzie ciclul menstrual, decat daca ea nu cumva isi doreste sa ramana insarcinata. Prima intrebare pe care si-o pune orice femeie careia i-a intaziat ciclul este „sunt oare insarcinata?” Dar este sarcina singurul motiv pentru care ciclul intarzie? Sa vedem impreuna care sunt cele mai frecvente 10 cauze pentru care ciclul poate intarzia.

Stresul poate cauza o intarziere de ciclu menstrual

Stresul poate afecta multe lucruri in viata noastra, inclusiv ciclul menstrual. Cateodata nivelul de stres este atat de mare incat corpul scade nivelul hormonului GnRH, ceea ce poate rezulta in lipsa ovulatiei sau a menstruatiei. O discutie cu medicul tau te poate ajuta sa iti dai seama cum sa revii la un ciclu regulat, scazand nivelul stresului din viata ta.

Boala poate cauza intarzierea ciclului menstrual

O boala care apare brusc si e de scurta durata sau chiar o boala mai lunga poate provoca intarzierea ciclului menstrual. Problema este de cele mai multe ori temporara.

Modificarile programului pot cauza intarzierea ciclului menstrual

Modificarile de program iti pot da peste cap organismul rau de tot. Acestea pot provoca intarzierea ciclului menstrual mai ales daca alternezi la servici programul de zi cu programul de noapte.

Schimbarea unui tratament poate cauza intarzierea ciclului menstrual

Poate ca ai inceput sa iei un nou medicament si o perioada de pauza sau inceperea tratamentului ti-a provocat intarzierea ciclului menstrual. Este bine sa discuti cu medicul tau despre intarzierea ciclului menstrual. Acesta este un efect secundar frecvent in cazul anticonceptionalelor.

Obezitatea poate cauza intarzierea ciclului menstrual

Daca ai tendinte spre obezitate dereglarile hormonale pot provoca intarzierea ciclului menstrual sau chiar disparitia acestuia. Multe femei isi recapata ciclul menstrual si fertilitatea atunci cand revin la o greutate normala.

ciclul menstrual

Daca esti prea slaba ciclul menstrual iti poate intarzia

Daca nu ai destule grasimi corporale este posibil ca ciclul tau sa intarzie sau sa dispara cu desavarsire. Aceasta poate cauza o boala numita amenoree. De obicei castigul in greutate iti poate readuce ciclul la normal. Pierderea ciclului cauzata de slabirea exagerata este specifica femeilor care muncesc prea mult sau a atletelor.

Calculul gresit poate cauza intarzierea ciclului menstrual

Ciclul menstrual difera de la o femeie la alta. De obicei ciclul menstrual se calculeaza la o perioada de 28 de zile, dar daca ai un ciclu neregulat este posibil sa fi calculat gresit data la care il astepti, si sa ti se para ca el intarzie, desi de fapt vine la timp. Ca sa caclulezi mai corect ai in vedere 2 saptamanai de la data ovulatiei drept data la care sa astepti aparitia ciclului menstrual.

Pre-Menopauza poate cauza intarzierea ciclului menstrual

In preajma aparitiei menopauzei ciclul menstrual va fi foarte diferit de cel de pana acum. Va fi mai abundent sau mai putin abundent, va veni mai des sau mai rar, oricum numai nu normal. Trebuie sa fii foarte atenta cu mijloacele contraceptive in aceasta perioada, pentru ca risti mult sa ramai insarcinata.

Menopauza poate cauza intarzierea ciclului menstrual

Menopauza este acea perioada din viata unei femei in care ea nu va mai ovula si nu va mai avea ciclu menstrual. Aceasta perioada poate aparea natural, sau in urma unei operatii (histerectomie)  sau a chimioterapiei.

Sarcina poate cauza intarzierea ciclului menstrual

In sfarsit, da! Sarcina poate fi de vina pentru intarzierea ciclului menstrual! Un simplu test de sarcina din farmacii poate sa-ti demonstreze daca esti sau nu insarcinata. 

Ce sa faci acum?
Daca esti insarcinata ar trebui sa-ti faci mai intai o programare la medic pentru a porni cu dreptul in evaluarea starii de sanatate a viitorului tau copil si in ingrijirea sarcinii tale.

Daca testul de sarcina este negativ este bine sa-l repeti intr-o saptamana sau doua. Daca si al 2-lea rezultat este negativ atunci fa-ti o programare la medic pentru un consult care sa stabileasca adevarata cauza a problemei tale.

1 Comment

1 Comment

  1. madalina

    27 octombrie 2021 at 3:36

    buna am si eu o problema luna trecuta dupa un contact sexual neprotejat am luat pastila de a doua zi…luna aceasta menstra mea nu a aparut :(am facut si 2 teste ambele fiind negative…oare pastila e de vina

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Medicina

Introducere Infertilitatea reprezintă o problemă de sănătate globală care afectează milioane de cupluri din întreaga lume, având implicații nu doar medicale, ci și sociale...

Medicina

Introducere Menopauza este un proces natural, biologic, care marchează sfârșitul ciclurilor menstruale și al fertilității feminine, având un impact semnificativ asupra sănătății femeilor. Din...

Medicina

Introducere Sarcina este una dintre cele mai semnificative etape din viața unei femei, reprezentând nu doar începutul unei noi vieți, ci și un proces...

Medicina

Introducere Sarcina reprezintă o etapă esențială în viața unei femei, având un impact semnificativ asupra sănătății fizice și emoționale. În contextul medicinei și al...