Rezumat:
Despre chirurgia estetica toata lumea stie cate ceva. O vedem la televizor, in filme, in ziare, pe fetele celebritatilor. Poate sa te scape de grasime, sa te intinereasca, sa repare greselile naturii. Aparent e o magie. Dar operatia estetica ramane o operatie care implica anumite riscuri si limite.
Chirurgia cosmetica
este menita sa-ti schimbe infatisarea intervenind asupra unor parti din corpul tau care functioneaza normal dar care nu arata pe gustul tau. Este diferita de chirurgia reconstructiva care imbunatateste aspectul unor parti ale corpului ce au fost afectate de un defect din nastere, o rana sau o boala. Chirurgia estetica iti ofera posibilitatea de a alege cum vei arata. Reface forma unor parti ale corpului, o imbunatateste si, pana la urma, iti imbunatateste imaginea de sine si increderea, eliminand complexele.
Daca nu te multumeste infatisarea ta, operatiile estetice te ajuta nu numai sa arati mai bine, dar si sa te simti mai bine. Totusi, nu au existat studii care sa arate ca o operatie iti imbunatateste dramatic starea de spirit. Daca suferi de depresie, de exemplu, o operatie nu te va vindeca.
Avand in vedere riscurile inerente unei interventii chirurgicale, inainte de a decide daca sa apelezi sau nu la chirurgia estetica trebuie sa te gandesti la urmatoarele lucruri:
Asteptari
Operatia iti va imbunatati aspectul, dar nu te va face perfecta. Daca te astepti sa arati ca un star de film, vei fi dezamagita. De asemenea, nu te astepta ca operatia sa-ti salveze relatia, locul de munca sau viata sociala. Daca te afli intr-o situatie stresanata (un divort, moartea cuiva drag, o boala psihica), este mai bine sa amani operatia. Cand vei fi vindecata emotional, vei putea sa te mai gandesti.
Investitia
Cat timp si cati bani esti gata sa investesti in operatie? Costurile variaza de la clinica la clinica si in functie de operatia pe care vrei sa o faci. Oricum, nu trebuie sa dai fuga la cea mai ieftina clinica, ci sa o cauti pe care care ofera servicii de calitate. Si perioada de timp necesara refacerii difera. S-ar putea sa dureze cateva zile sau cateva saptamani.
Esti pregatita sa-ti asumi riscurile? Ca orice operatie si cele estetice presupun riscuri: sectionarea unor nervi, cicatrici mari si vizibile, esecuri, plus riscurile legate de anestezie. In plus, s-ar putea ca rezultatele sa nu fie cele asteptate.
Vei putea supota schimbarile din viata ta? Operatia iti intrerupe viata sociala, profesionala si sentimentala. Un timp nu vei mai avea voie sa faci unele lucruri, nu vei mai putea merge la serviciu.
Relatia cu chirugul
Primul pas de facut este stabilirea unei relatii cu chirurgul. Sunt mai multumiti de rezultate cei care lucreaza impreuna cu medicul pentru a stabili scopuri usor de atins. Totusi, exista posibilitatea sa fii nemultumita de rezultate. Parerea pe care o vei avea la sfarsit depinde de mai multi fatori, printre care asteptarile tale, tipul de operatie, priceperea medicului, capacitatile de vindecare ale corpului tau.
iscurile nu trebuie ignorate. Este vorba de acele riscuri aferente oricarei operatii. Daca suferi de boli cardiovasculare, obezitate sau afectiuni pulmonare creste riscul de a suferi complicatii precum pneumonia, atacul vascular cerebral, infarctul. Alte complicatii posibile: acumularea de lichid in locul inciziei, care va trebui evacuat; o acumulare de sange sub locul inciziei; sangerare are necesita transfuzie; infectie pe locul operat. Ai mai multe sanse de a te vindeca rapid daca ai o stare de sanatate buna si daca primesti ingrijiri postoperatorii de calitate, de la personal calificat.
Si desigur ca cea mai importanta persoana din echipa care te ingrijeste este chirurgul. Alegerea lui este primul pas catre noua ta infatisare si poate cel mai important. Chirurgul trebuie sa fie atestat in domeniul sau si sa aiba o experienta cat mai bogata in genul de operatie pe care vrei sa o faci. Ca sa alegi cel mai bun medic, mergi pe recomandari. Daca nu cunosti pe nimeni care s-a operat, poti folosi forumurile sau grupurile de discutii online pentru a cauta chirurgul cu cele mai bune recomandari. La prima intalnire intreaba despre atestarea medicului, despre e presupune operatia, care sunt riscurile, care sunt rezultatele anterioare ale medicului, ce se intampla daca operatia nu reuseste.