Connect with us

Hi, what are you looking for?

Made in Romania

Cetățenii UE pot da în judecată statul pentru aerul poluat care le afectează sănătatea

aer poluat poluare shutter Descopera scaled


Cetățenii din țările Uniunii Europene ar putea da în judecată guvernele lor pentru a primi compensații financiare în cazul în care nivelurile mari de poluare a aerului le afectează sănătatea, a declarat un consilier al instanței supreme europene. Este vizată și România.

Opinia consilierului instanței supreme europene vine în urma unei serii de hotărâri pronunțate în ultimii ani de Curtea de Justiție a UE, în urma cărora aproximativ 10 țări din UE, printre care Franța, Polonia, Italia și România, au fost găsite vinovate de poluare ilegală a aerului.

„O încălcare a valorilor-limită pentru protecția calității aerului prevăzute de legislația UE poate da dreptul la despăgubiri din partea statului”, a declarat Curtea într-un comunicat, citat de Reuters.

Avocatul general Juliane Kokott a precizat că, de multe ori, comunitățile mai sărace sunt cele care trăiesc și lucrează în zone foarte poluate și care au nevoie în special de protecție judiciară.

Ce trebuie să dovedească persoanele care solicită despăgubiri?

Persoanele care solicită despăgubiri ar trebui să dovedească faptul că le-a fost afectată sănătatea, că bolile au fost cauzate în mod direct de poluarea aerului, a spus ea.

De asemenea, un guvern ar putea evita răspunderea dacă ar putea dovedi că limitele de poluare ar fi fost totuși încălcate dacă ar fi avut în vigoare un plan de calitate a aerului eficient.

„Această confirmare juridică a faptului că există căi pentru a-i trage la răspundere pe cei de la putere este un progres major în lupta pentru un aer curat și sănătos”, a declarat Irmina Kotiuk, avocat la firma de avocatură de mediu ClientEarth, citat de Reuters.

Avizele instanțelor UE nu sunt obligatorii, dar, de obicei, instanța este de acord cu ele în hotărârea care urmează să se dea lunile următoare.

Parisul a încălcat limitele legale privind poluarea cu dioxid de azot

Avizul se referă la un caz intentat de un locuitor din Paris care a cerut despăgubiri de 21 de milioane de euro de la guvernul francez, pe motiv că poluarea aerului i-a afectat sănătatea și că guvernul nu a asigurat respectarea limitelor impuse de UE. Un tribunal din Versailles, care a judecat litigiul de la Paris, a cerut instanței UE să clarifice dacă persoanele fizice pot solicita astfel de despăgubiri.

Parisul a încălcat limitele legale ale UE privind poluarea cu dioxid de azot între 2010 și 2020.

În încercarea de a reduce numărul de decese premature asociate cu aerul poluat, UE va propune în acest an o actualizare a limitelor de poluare pentru a le alinia mai bine la normele mai stricte ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Editorial

Ukrainian President Volodymyr Zelensky recently announced a series of decisions regarding the movement of Ukrainian troops along the country’s border with Romania. This move...

Editorial

Creative Week, evenimentul care se desfășoară anual în București, este unul dintre cele mai mari evenimente culturale ale Europei. Începând de la prima ediție,...

Auto

Bookfest is one of the biggest book fairs in Romania, with thousands of visitors eagerly waiting for the latest books and meet their favorite...

Afaceri

Dan Barna este un lider politic care a ajuns una dintre figurile proeminente ale Partidului European ALDE. Născut la Sibiu, Barna a devenit cunoscut...

Afaceri

In data de 28 iulie 2021, o tragedie a avut loc la Manastirea Podu Cosnei din Suceava, Romania. Un incendiu puternic a izbucnit si...

Articole recomandate