Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turism

Ce să faci în Cluj-Napoca. Locuri de vizitat în cel mai mare oraș din Transilvania

Ce sa faci in Cluj Napoca Locuri de vizitat in cel

Cluj-Napoca, al doilea cel mai mare oraș din România

Cluj-Napoca este al doilea cel mai mare oraș din România și a devenit „a doua capitală a țării”. Orașul are o istorie de două milenii și găzduiește o mulțime de corporații, fiind numit „cel mai business friendly” oraș românesc, în perspectiva Emerging Europe Business Perception Index for 2022.

Cluj-Napoca este situat în nord-vestul României, în regiunea istorică a Transilvaniei și este un important centru cultural, economic și academic.

Orașul are o populație diversificată, cu o bogată moștenire istorică, arhitecturală și culturală, fiind cunoscut și drept „capitala culturală” a Transilvaniei.

În ultimii ani se regăsește tot mai des în topul celor mai frumoase orașe, CNN, considerând Cluj-Napoca între cele mai frumoase 20 de orașe din Europa. 

Printre principalele atracții turistice din Cluj-Napoca se numără Piața Unirii, Catedrala Mitropolitană, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj Arena și Parcul Central.

Dar Clujul este faimos și pentru că există și numeroase instituții academice de prestigiu, printre care Universitatea Babeș-Bolyai, una dintre cele mai mari universități din România.

La fel de faimos este și pentru atmosfera vibrantă, cu numeroase evenimente culturale, concerte, festivaluri și activități recreative. De asemenea, investitorii pare că și-au concentrat forțele aici, iar orașul s-a dezvoltat major în ultimii ani.

Cluj napoca obiective turistice

Shutterstock

Salariile au crescut la nivelul celor din Capitală, în unele industrii chiar întrecându-le, iar viața clujenilor s-a îmbunătățit semnificativ, odată cu crearea noilor locuri de muncă, cu oportunitățile profesionale și recreaționale oferite de festivaluri și evenimente care atrag turiști din toată lumea.

Obiective istorice și culturale din Cluj-Napoca

Un oraș bogat în istorie și cultură, cu numeroase obiective istorice și culturale de vizitat, Cluj-Napoca este ideal dacă vrei să bifezi cât mai multe locuri turistice, pentru că sunt la tot pasul.

De exemplu, poți începe cu Cetatea Clujului, construită în secolul al XIII-lea, aceasta a reprezentat un important centru de apărare în timpul Evului Mediu și este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale orașului Cluj-Napoca.

Cetatea oferă o panoramă superbă asupra orașului și găzduiește acum diverse evenimente culturale și expoziții. Este un loc de întâlnire și relaxare pentru tinerii din oraș și nu îl poți rata dacă ajungi în Cluj.

Catedrala Sfântul Mihail

Catedrala Sfântul Mihail este una dintre cele mai vechi și importante biserici din Cluj-Napoca, construită în stil gotic în secolul al XV-lea. Este cunoscută pentru vitraliile sale impresionante și pentru turnul său înalt, care oferă o vedere panoramică asupra orașului.

Se află în Piața Unirii și a fost renovată și modificată de-a lungul secolelor. Are un turn înalt de aproximativ 80 de metri, pe care dacă îl cucerești, vei fi recompensat cu o vedere spectaculoasă a orașului.

Cluj napoca obiective turistice

Shutterstock

Fațada bisericii este decorată cu sculpturi detaliate și bogate în elemente gotice, iar interiorul său impresionant păstrează o serie de elemente originale, precum vitraliile colorate, frescele, corul și altarul.

Această biserică este un punct de referință pentru localnici, turiști și vizitatori, fiind locul unde se țin evenimente religioase, culturale și muzicale, dar și expoziții de artă.

Piața Unirii este piața centrală a Clujului și un important centru cultural și social. Este înconjurată de clădiri istorice, precum Biserica Sfântul Mihail și Casa Matei Corvin, fiind un loc popular pentru întâlniri, evenimente și festivaluri.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei găzduiește o bogată colecție de artefacte arheologice, istorice și etnografice, care ilustrează istoria și cultura regiunii Transilvania, de la preistorie până în perioada modernă.

Opera Națională Română din Cluj-Napoca este și ea un obiectiv turistic cultural de neratat. Este una dintre cele mai vechi opere din România, iar clădirea construită în stil baroc în secolul al XIX-lea găzduiește spectacole de operă, balet și concerte de muzică clasică.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este nelipsit de pe lista cu obiective culturale și istorice din Cluj-Napoca. Vizitează acest muzeu pentru un strop de profunzime asupra culturii populare și tradițiilor etnografice ale regiunii Transilvania. Vei vedea aici colecții de costume tradiționale, obiecte casnice, meșteșuguri și expoziții temporare.

Catedrala Mitropolitană este cu adevărat impresionantă, chiar și pentru o persoană care nu este religioasă. Construită în stil bizantin, catedrala este cunoscută pentru frescele sale artistice și arhitectura sa impunătoare.

Casa Matei Corvin sau Casa Matia din Cluj

Unul dintre cele mai vechi monumente istorice din Cluj-Napoca, Casa Matei Corvin este o clădire cu o valoare istorică deosebită, asociată cu una dintre cele mai importante figuri din istoria Europei centrale și de est, regele Matei Corvin.

Clădirea a fost construită în secolul al XV-lea, este compusă din trei nivele și este caracterizată prin elemente arhitecturale specifice stilului gotic.

Aici s-a născut la 1440 Matia Corvin, fiu al voievodului Transilvaniei Iancu de Hunedoara.

Cluj napoca obiective turistice

Shutterstock

Este un punct de atracție al orașului datorită unicității sale arhitecturale. Clădirea este într-unul din vechile cartiere medievale ale Clujului, în Cetatea Veche, pe strada Matei Corvin, nr.6.

Palatul Banffy din Cluj-Napoca

Construit în secolul XVIII de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann, Palatul Banffy este o clădire în stil baroc emblematică pentru Cluj.

Din 1951, aici funcționează muzeul de Artă, iar clădirea este considerată a fi cea mai reprezentativă în stilul baroc din Transilvania.

Frontispiciul are blazonul familiei Banffy și șase statui ale unor personaje mitologice precum Hercule, Apollo, Marte, Minerva, Diana și Perseu.

Este monument istoric arhitectural important și are peste 20 de încăperi cu opere are unor artiști celebri.

Cluj napoca obiective turistice

Shutterstock

Bastionul Croitorilor

Bastionul Croitorilor este unul dintre turnurile de fortificație care au făcut parte din Vechea Cetate a Clujului și printre puținele care au rezistat intacte până în vremurile noastre.

A fost construit în secolul al XV-lea, în timpul dominației ungare, și a servit ca parte integrantă a sistemului defensiv al orașului.

Bastionul Croitorilor este cunoscut pentru arhitectura sa defensivă și aspectul său distinctiv. Este construit în stil gotic, cu ziduri masive din cărămidă și cu un turn de apărare cu patru nivele.

A fost folosit pentru apărarea orașului împotriva invaziilor și asediilor, iar de-a lungul istoriei sale, a suferit modificări și renovări pentru a se adapta la nevoile militare ale vremii. Este un obiectiv turistic interesant pentru turiștii care doresc să afle mai multe despre istoria și cultura Clujului și să se bucure de priveliștile panoramice ale orașului.

Cluj napoca obiective turistice

Shutterstock

Obiective naturale în Cluj-Napoca

Deși Cluj-Napoca este un oraș predominant urban, există câteva obiective naturale de neratat, dacă ajungi aici.

Chiar dacă viața de noapte te poate ține treaz până dimineața, rezervă-ți măcar o zi pentru a vedea Grădina Botanică, parcurile din Cluj, pentru a vedea orașul de sus și a face un picnic în natură.

Grădina Botanică

Grădina Botanică Alexandru Borza este un loc deosebit pentru plimbare și pentru a descoperi o varietate de plante din diverse zone geografice ale lumii.

Într-o zi toridă de vară, aici te poți plimba pe alei umbroase, poți admira flori și plante exotice și te poți bucura de natură fără să ieși din oraș.

Nu uita să vizitezi grădina japoneză, turnul de apă sau statuile din parc. În plus, muzeul botanic oferă aproape 7.000 de obiecte într-o expoziție permanentă.

Cluj napoca obiective turistice

Shutterstock

Parcul Cetățuii

Situat în nordul centrului istoric, pe un deal la o altitudine de peste 400 de metri, Parcul Cetățuia este prima fortificație de tip Vaubahn din Transilvania.

Din fortificație mai există astăzi doar o parte din ziduri, două porți și câteva clădiri. A devenit parc în anul 1900, la doi ani după moartea Împărătesei Elisabeta, soția împăratului Franz Joseph.

Ai parte de o priveliște aparte asupra orașului, atât ziua, cât și seara și este un loc în care toți cei care ajung în Cluj îl vizitează, iar locuitorii obișnuiesc să își petreacă aici timpul liber.

Cluj napoca obiective turistice

Shutterstock

Parcul Central

Parcul Central Simion Bărnuțiu este situat în centrul Clujului și este locul în care turiștii și localnicii deopotrivă se adună pentru a se plimba și a se relaxa. Dispune și un lac mic și este o oază de liniște într-un oraș agitat și aglomerat.

Dacă ajungi în Cluj, nu uita să o iei la pas printre străduțe, să savurezi o cafea în centrul istoric, să participi la evenimente și să te bucuri de atmosfera pe care o oferă acest oraș.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Turism

S-a dat startul votului pentru Destinația Anului 2024 în România și în prima săptămână de votare au fost exprimate peste 100.000 de voturi.  Cele...

Turism

Una dintre cele mai mari companii de rezervări online din turism trebuie să se alinieze unor noi reguli europene. Alături de Alphabet, Amazon, Apple,...

Turism

Pe malul Coastei de Azur, la jumătatea distanței dintre orașul Nisa și granița cu Italia, se află a doua cea mai mică țară din...

Turism

Casa din Băilești, județul Dolj, a regretatului actor Amza Pellea, renovată și deschisă recent publicului, atrage turiști din toată țara. A fost inaugurată în...

Turism

Munții României sunt lăudați de jurnaliștii CNN, care au întocmit o listă de recomandări pentru pasionații de trasee montane. Astfel, printre celebrele lanțuri muntoase...

Articole recomandate