Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turism

Ce poți face în Sighișoara, singurul oraș-cetate medieval locuit din Europa, aflat în patrimoniul UNESCO

Ce poti face in Sighisoara singurul oras cetate medieval locuit din

Sighișoara are un aer aparte și o atmosferă de poveste, pe care fiecare om care îi calcă pragul le poate simți. Centrul istoric al Sighișoarei a fost inclus pe lista monumentelor istorice din județul Mureș. Dar Sighișoara este mai mult decât un oraș medieval, este o bucățică de istorie pe care oamenii au ocazia să o vadă și să o simtă.

Informații despre Sighișoara, sit în patrimoniul UNESCO

Centrul istoric al orașului a fost inclus în lista Patrimoniului Mondial al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

Sighisoara

Shutterstock

Această listă este creată pentru a identifica și a proteja locuri și obiective de importanță culturală sau naturală excepțională pentru întreaga umanitate. Includerea Sighișoarei în patrimoniul UNESCO este un semn al valorii sale universale și a importanței sale în cadrul patrimoniului cultural mondial. Statutul recunoaște faptul că centrul istoric al Sighișoarei este o bijuterie arhitecturală și urbanistică deosebită, care merită protejată și conservată pentru generațiile viitoare.

Sighișoara are un centru istoric foarte bine păstrat, care datează din perioada medievală. Străzile înguste, casele cu acoperișuri în stil gotic și renascentist, precum și zidurile de apărare masive conferă orașului o atmosferă unică și autentică.

Această stare de conservare a centrului istoric a jucat un rol important în recunoașterea sa de către UNESCO.

De asemenea, orașul are o istorie bogată și a fost un centru comercial și cultural important în perioada medievală. Orașul a fost locuit de sași timp de secole și a fost un important nod comercial și artizanal.

Vei regăsi în oraș o varietate de stiluri arhitecturale, care reflectă influențele culturale și artistice din diferite perioade. Casele, bisericile și turnurile de apărare din Sighișoara au elemente gotice, renascentiste și baroce, oferind o gamă diversă de stiluri arhitecturale de-a lungul secolelor.

Sighisoara

Shutterstock

Istoria orașului Sighișoara 

Istoria orașului Sighișoara este una bogată, cu rădăcini adânci în perioada medievală. Iată o trecere în revistă a principalelor momente și evenimente din istoria sa: Secolul al XII-lea: Sighișoara a fost fondată în jurul anului 1191 de către coloniști germani, cunoscuți sub numele de sași. Orașul a fost construit pe o colină în regiunea Transilvania, cu scopul de a fi un centru defensiv și comercial. În această perioadă, Sighișoara a devenit parte a rețelei de orașe săsești din Transilvania.

Secolul al XIV-lea: În secolul al XIV-lea, Sighișoara a cunoscut o perioadă de înflorire și dezvoltare. A fost construit Turnul cu Ceas, care a devenit un simbol al orașului și una dintre cele mai recunoscute atracții turistice și un punct central al centrului istoric.

Secolul al XV-lea: În această perioadă, Sighișoara a devenit un important centru cultural și educațional. A fost înființată o școală în oraș, care a jucat un rol semnificativ în educația și formarea viitorilor lideri și intelectuali. Orașul a prosperat și a devenit un important centru de meșteșuguri și comerț.

Secolul al XVI-lea: Sighișoara a trecut printr-o perioadă de tulburări și conflicte religioase în timpul Reformei Protestante. Sașii luterani și catolici s-au confruntat cu tensiuni și conflicte religioase, care au afectat comunitatea orașului.

Secolul al XVII-lea: Sighișoara a devenit parte a Principatului Transilvaniei și a fost afectată de conflictul dintre Imperiul Habsburgic și Imperiul Otoman. Orașul a suferit distrugeri în urma luptelor și incendiilor, dar a fost reconstruit în timpul perioadei de restaurare care a urmat.

Secolele al XVIII-lea și al XIX-lea: Sighișoara a continuat să fie un centru urban important și s-a dezvoltat economic și social. Orașul a fost modernizat și au fost construite clădiri noi, dar s-a păstrat și aspectul său medieval distinctiv.

Secolul al XX-lea: În timpul perioadei comuniste din România, Sighișoara a suferit transformări și a fost afectată de politicile regimului comunist. Cu toate acestea, centrul istoric al orașului a fost în mare parte conservat și protejat, ceea ce a contribuit la recunoașterea sa ca sit în patrimoniul UNESCO în 1999.

Sighisoara

Shutterstock

Principalele obiective turistice din Sighișoara 

Sighișoara are o mulțime de obiective turistice fascinante, în special în centrul său istoric bine conservat.

Scara acoperită sau Scara școlarilor este una dintre cele mai populare atracții turistice din Sighișoara. Aceasta este o scară de piatră, parțial acoperită, care leagă partea de jos a orașului cu Cetatea Sighișoarei, situată pe deal.

Scara acoperită a fost construită în secolul al XVII-lea și a servit drept trecere sigură pentru elevii care mergeau de la școlile din partea de jos a orașului până la școala din Cetate.

Acoperișul scării a fost adăugat pentru a proteja elevii de intemperii și de iarna aspră. Scara acoperită este împodobită cu arcade frumoase și picturi murale, care înfățișează scene religioase și istorice. De-a lungul timpului, a devenit un simbol al orașului Sighișoara și o atracție turistică populară.

Școala din deal este una dintre cele mai faimoase și notabile instituții de învățământ din Sighișoara. Aceasta se află în Cetatea Sighișoarei și are o istorie îndelungată, fiind considerată una dintre cele mai vechi școli din România.

Școala din deal a fost înființată în secolul al XVII-lea și a funcționat inițial într-o clădire situată în incinta Cetății. În timp, școala a cunoscut diverse renovări și extinderi pentru a face față nevoilor crescânde ale comunității de elevi.

Biserica din deal este una dintre cele mai importante și renumite biserici din oraș. Este situată în Cetatea Sighișoarei, pe partea de sud a Dealului Cetății, de unde poți admira o priveliște superbă.

Sighisoara

Shutterstock

Istoria Bisericii din deal datează încă din secolul al XIV-lea, când a fost construită inițial în stil gotic. De-a lungul timpului, biserica a suferit mai multe renovări și modificări, iar în prezent are mai multe stiluri arhitecturale, inclusiv elemente gotice, renascentiste și baroce.

Biserica din deal are un aspect impunător, cu un turn înalt, iar fațada este decorată cu arcade, rozete și alte elemente ornamentale.

În interiorul bisericii poți vedea fresce vechi, picturi murale și sculpturi valoroase, la fel ca mobilierul și decorațiunile specifice perioadei medievale.

Altarul principal este remarcabil prin detaliile sale artistice și este înconjurat de capela mănăstirii.

Biserica Mănăstirii – o biserică gotică impresionantă, construită în secolul al XIII-lea, situată pe dealul din apropierea centrului istoric. Biserica Mănăstirii Dominicane găzduiește o colecție valoroasă de artefacte religioase și picturi murale.

Primăria Sighișoara este amplasată într-o locație centrală, aproape de Piața Hermann Oberth și de alte atracții turistice din zonă. Este un edificiu care datează din perioada medievală și păstrează elemente arhitecturale specifice, cum ar fi turnul cu ceas și aspectul său gotic-renascentist.

Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif este un important obiectiv turistic și un loc de închinare pentru comunitatea catolică din zonă. Catedrala se află în centrul istoric al orașului și este una dintre cele mai renumite clădiri religioase din regiune.

Istoria catedralei începe în secolul al XV-lea, când a fost construită ca biserică dominicană, inițial în stil gotic. De-a lungul timpului, catedrala a suferit modificări și renovări, în special în secolul al XVII-lea, când a fost reconstruită în stil baroc.

Sighisoara

Shutterstock

Catedrala Sfântul Iosif este renumită pentru arhitectura sa impresionantă, cu elemente baroce și influențe gotice. Fațada cu fronton triunghiular, turnurile și detaliile ornamentale atrag atenția vizitatorilor. În interiorul catedralei, se pot admira fresce, picturi murale și sculpturi valoroase, precum și un impresionant altar principal și vitralii.

Este unul dintre punctele de interes cultural și spiritual din Sighișoara și este adesea vizitată de turiști care vor să exploreze patrimoniul religios al orașului și să se bucure de arhitectura sa impresionantă.

Turnurile cetății Sighișoara

Turnurile cetății din Sighișoara reprezintă unul dintre cele mai cunoscute și impresionante elemente ale sistemului de fortificații medievale ale orașului.

Acestea sunt amplasate strategic pe zidurile de apărare și oferă o perspectivă asupra istoriei și importanței defensive a Sighișoarei.

Turnul cu Ceas (Turnul cu Ceas al Cetății): Este cel mai faimos și vizitat turn al cetății. Construit în secolul al XIV-lea, servea drept turn de pază și controla accesul în oraș. Turnul are o înălțime de 64 de metri și găzduiește un muzeu ce prezintă istoria orașului și mecanismul ceasului.

Sighisoara

Shutterstock

Turnul Fierarilor (Turnul Tinctorilor): Situat în partea de sud a orașului, acest turn servea ca turn de apărare pentru porțile de sud. Turnul Fierarilor are aproximativ 30 de metri înălțime și adăpostește un mic muzeu ce prezintă informații despre istoria fortificațiilor și meșteșugarilor din Sighișoara.

În trecut, turnul a fost folosit ca depozit de arme și muniție. În prezent, Turnul Fierarilor găzduiește un mic muzeu care prezintă informații despre istoria fortificațiilor și a meșteșugarilor din Sighișoara. Vizitatorii pot urca în turn și pot admira panorama orașului și peisajul înconjurător.

Turnul Croitorilor: Este situat în partea de est a cetății și avea un rol important în apărarea acesteia. Turnul Croitorilor oferă o priveliște panoramică asupra orașului și a împrejurimilor sale. A fost folosit și ca punct de observație în trecut.

Turnul Tâmplarilor: Amplasat în partea de nord-vest a cetății, acest turn era utilizat de asociația meșteșugarilor tâmplari. Este unul dintre cele mai vechi turnuri ale cetății și reprezintă un exemplu de arhitectură defensivă medievală.

Sighișoara este un oraș fascinant, plin de istorie și cu un aer medieval unic în Europa. Lasă-te pierdut printre străduțele înguste, perfecte pentru fotografii uimitoare, bucură-te de mâncarea delicioasă și intră în vorbă cu localnicii, pentru a afla legende și povești spectaculoase.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Turism

Vremea caldă cu temperaturi de iunie i-a convins pe unii români să își învoiască vineri, copiii de la școală pentru un weekend prelungit la...

Turism

Peștera Scărișoara ascunde cel mai mare ghețar subteran din România. Numele vine de la comuna Scărișoară, aflată la 16 kilometri mai jos. Pe vremuri,...

Turism

Dacă sunteți deja cu gândul la vacanță, aflați că grecii au pregătit noi reguli pentru acest sezon estival.   Doar 30% din suprafața fiecărei...

Turism

Utilizatorul www.stirileprotv.ro, Cezar Comorasu, ne-a trimis un nou articol cu sfaturi de calatorie. De data aceasta, ne vorbesde despre Londra. Informatiile si imaginile ii...

Turism

Scena gastronomică din București evoluează într-un ritm amețitor, bucătarii din restaurantele și bistrourile orașului completând rețetele tradiționale cu noi feluri de mâncare care îți...

Articole recomandate