Connect with us

Hi, what are you looking for?

Multimedia

Ce inseamna RAW si cu ce ajuta la procesarea pozelor

Ce este RAW si cu ce ajuta la procesarea imaginilor

Ce inseamna RAW?

Camera EOS permite selectarea JPEG sau RAW ca tip de imagine. Puteti totodata selecta setarea RAW+JPEG pe baza careia camere salveaza doua versiuni ale imaginii in acelasi timp.

Practic, este o alegere simpla. Daca nu doriti sa procesati imaginile, selectati JPEG. Pe de alta parte, RAW este util daca doriti sa procesati imaginile pe computer.

Imaginile JPEG sunt comprimate, iar camera le proceseaza in functie de setarile selectate pentru a permite imprimarea imediat dupa footografiere. Procesarea in apart se poate controla cu setarile pentru stiluri de imagine si pentru balans de alb, de exemplu. Efectul acestor reglaje nu se poate inversa complet ulterior.

Cu JPEG puteti de asemenea alege nivelul de compresie a fisierului. Unele date se pierd intotdeauna la compresia JPEG; cu cat este mai mare nivelul de compresie, cu atat va fi mai mic fisierul si calitatea mai slaba. Calitatea compresiei din aparatul foto trebuie mentinuta la cel mai bun nivel daca exista spatiu pe cardul de memorie.

Ce inseamna RAW
Ce inseamna RAW

RAW pentru procesarea pozelor

Fisierele RAW contin toate datele de imagine capturate de senzorul CMOS, fara pierderi. Imaginile RAW contin mai multe date de imagine decat imaginile JPEG. Si adancimea de culoare este mai buna la imaginile RAW: In comprimatie cu imaginile JPEG pe 8 biti (256 tonuri), imaginile RAW au culori pe 14 biti (16.384 tonuri).

Fisierele RAW necesita in general post-procesoare pe computer. In cazul multor modele EOS noi, imaginile RAW se pot ajusta in aparatul foto. Referitor la editare, se pot ajusta de exemplu luminozitatea si balansul de alb al imaginilor, si se pot corecta distorsiunile obiectivului. Dupa ajustare, imaginile se pot salva in format JPEG.

Fisierele RAW sunt evident mai mari decat fisierele JPEG salvate cu aceeasi camera foto; un card de memorie stocheaza mai putine imagini RAW decat imagini JPEG. Datorita volumului mai mare al fisierului, lungimea maxima de rafala este mai scurta pentru imaginile RAW decat pentru imaginile JPEG.

Pentru multi fotografi, cel mai mare beneficiu al formatului RAW se obtine pe loc: Ei se concentreaza mai bine pe fotografiere deoarece balansul de alb, expunerea finala si alte setari se pot regla ulterior cu ajutorul unei aplicatii de pe computer. Imaginea RAW este ca un negativ digital care poate prelucra ulterior.

Multi fotografi profesionalisti folosesc exclusiv formatul RAW. Profesionisti tind sa foloseasca formatul JPEG numai cand stiu ca fotografile lor trebuie procesate rapid (pentru ziare, de exemplu) sau cand trebuie sa fotografieze in rafale lungi, asa cum o cere fotografia pentru sport.

RAW este o alegere buna si pentru amatorii care doresc sa produca imagini de cea mai buna calitate si sunt dispusi sa acorde timp procesarii celor mai bune poze pe computer.

Avantajele ambelor formate se pot obtine utilizand setarea RAW+JPEG, cand aparatul foto salveaza simultan doua versiuni ale fiecarei imagini. Fotograful poate decide ulterior care originale trebuie arhivate.

Ce inseamna RAW
Ce inseamna RAW

Aplicatia Digital Photo Professional pentru procesarea RAW

Producatorii de camere foto utilizeaza formate RAW diferite. Formatul poate varia chiar si de la un tip de camera la altul. Pentru a procesa fisiere RAW, aveti nevioe de software-ul producatorului camerei care deschide fisierele RAW produse de tipul dvs. de camera foto.

Imaginile RAW salvate de camerele Canon EOS (extensie de fisier .CR2 sau .CRW) pot fi prelucrate cu aplicatia Digital Photo Professional livrata odata cu toate camerele EOS. De asemenea, exista mai multe programe de software comerciale care pot prelucra imaginile RAW produse de camerele EOS – printre cele mai cunoscute find Adobe Photoshop, Photoshop Lightroom si Apple Aperture.

In timpul procesarii, se produc imaginile care se pot imprima din fisierele RAW. Imaginea finala de imprimat sau de utilizat in alt mod se poate salva, de exemplu, ca fisier JPEG sau TIF.

Daca pastrati originalul RAW, puteti produce cu usurinta diverse versiuni ale aceleasi imagini. Nu ezitati sa experimentati. Modificati tonurile, definitia contrasului – posibilitatile sunt limitate doar de imaginatia dvs.!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole Asemanatoare

Multimedia

Angel Di Maria (35 de ani), mijlocaşul Argentinei, a declarat în cadrul emisiunii Todo Pasa de la postul de radio Urbana Play, că se...

Multimedia

Julian Nagelsmann a luat o decizie: fără favoritisme la echipa naţională, chiar şi pentru o legendă precum Manuel Neuer. Revenit în sfârşit după o...

Multimedia

Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian s-a calificat joi în turul al doilea de la turneul WTA 250 Transylvania Open, de la Cluj-Napoca. Jaqueline...

Multimedia

Jucătoarea de fotbal spaniolă Jenni Hermoso a fost selecţionată miercuri în naţionala iberică pentru două meciuri din Liga Naţiunilor. Este prima chemare la naţională...

Multimedia

Campioana CSM Bucureşti este noul lider al Ligii Naţionale, după ce a învins Dacia Mioveni în meci restant, iar SCM Râmnicu Vâlcea a pierdut...

Multimedia

Starul argentinian Lionel Messi nu va merge împrumut la Barcelona sau în Arabia Saudită în această iarnă, în pauza MLS. În schimb, jucătorul lui...

Articole recomandate

Muzica

Florin Salam este mereu tratat ca un „rege” Cum a fost surprins manelistul A fost în mijlocul controverselor, dar Florin Salam pare că este...

Sport

Imagini cu o sportivă care practică schi off-pistă în Munţii Rodnei şi care provoacă o avalanşă au fost filmate sâmbătă şi postate online de...

Sport

Netflix şi TKO Group Holdings au anunţat marţi că platforma de streaming va difuza programul emblematic ”Raw” al WWE, începând de anul viitor, aceasta...

Internet

Dublarea vitezei de procesare a computerelor, posibilă printr-o metodă inovatoare Voteaza articolul [Total voturi: 0 Scor general: 0]