Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turism

Castelul Sturdza de la Miclăușeni – ce să vizitezi aici și cât costă o noapte de cazare în apropierea Palatului

Castelul Sturdza de la Miclauseni – ce sa vizitezi aici

Construit între anii 1880 și 1904 de către Gheorghe Sturza și soția sa Maria, acest castel în stil neogotic este o bucățică de istorie. Acesta face parte din ansamblul Mănăstirii Miclăușeni, alături de alte două monumente: Biserica „Sf. Voievozi”, „Buna Vestire” și Parcul. Castelul Sturdza este inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași.

Istoria Palatului Sturdza

Istoria Palatului Sturdza de la Miclăușeni este una încărcată de evenimente și personalități marcante care și-au lăsat amprenta asupra acestei construcții.

De-a lungul timpului, proprietatea a fost transmisă din generație în generație, începând cu domnitorul Alexandru cel Bun, care a dăruit moșia vornicului Miclăuș, membru al Sfatului Domnesc.

Astfel, a luat naștere localitatea Miclăușeni, cunoscută ulterior pentru castelul care avea să devină emblematic pentru acest loc.

Castelul Sturdza de la Miclauseni – ce sa vizitezi aici

În secolele de după, moșia Miclăușeni a trecut prin diverse schimbări de proprietate și extinderi. Vistierul Simion Stroici a construit un conac în secolul al XVII-lea, iar acesta a devenit, mai târziu, proprietatea fraților Ioan și Sandu Sturdza.

În anul 1752, vornicul Ioan Sturdza a reconstruit conacul, aducându-i diverse îmbunătățiri și extinderi.

Cu trecerea anilor, moșia Miclăușeni a fost îmbogățită și mai mult, fiind adăugate biserici, grajduri și un frumos parc în stil englezesc.

Fiul lui Ioan Sturdza, Dimitrie, și apoi nepotul său, Alecu Sturdza, au contribuit semnificativ la dezvoltarea și frumusețea domeniului Miclăușeni.

Momentul cel mai important în istoria castelului îl reprezintă construcția palatului în stil neogotic între anii 1880 și 1904 de către George Sturdza și soția sa Maria.

Aceștia au luat un împrumut și au vândut păduri pentru a-și finanța proiectul, așa că George Sturdza a ridicat un edificiu impunător, transformând cu totul peisajul arhitectural al întregii regiuni.

Acest castel a devenit ulterior un adevărat centru cultural și intelectual, găzduind o colecție valoroasă de cărți, documente, artă și obiecte de cult.

Însă, istoria tumultoasă a castelului a cunoscut și perioade mai puțin benefice. În timpul Primului Război Mondial, clădirea a fost folosită ca spital militar, iar mai târziu a fost devastată de incendii și degradată în timpul regimului comunist.

După o perioadă în care a fost folosit în diverse scopuri neadecvate, castelul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Începând cu anii 2000, s-au inițiat ample lucrări de restaurare și recuperare a castelului și a întregii proprietăți, cu scopul de a-l readuce la gloria sa de odinioară.

Cu toate că lucrările de restaurare nu au fost încă finalizate, eforturile depuse au contribuit la salvarea și reabilitarea acestui monument al patrimoniului național.

Astăzi, Castelul Sturdza de la Miclăușeni este un obiectiv turistic foarte vizitat și un edificiu impresionant.

Ce poți vedea în castel și cât costă o noapte de cazare aici

Castelul Sturdza din Miclăușeni se află într-un parc dendrologic superb și este una dintre cele mai impunătoare construcții din România, cu o istorie îndelungată și o arhitectură care amintește de castelele bavareze.

Construit în stil neogotic, castelul a fost transformat de familia Sturdza într-o reședință nobiliară în secolul al XIX-lea.

Cu toate că timpul și evenimentele istorice au lăsat urme adânci asupra acestui edificiu, eforturile de restaurare și readucere la viață au adus un nou suflu castelului.

Interiorul castelului încă își păstrează puțin din strălucirea de altădată, cu încăperi spațioase, podele de marmură și picturi interesante, multe dintre ele realizate de către Maria Sturdza, membră a familiei nobiliare.

Castelul Sturdza are două uși secrete care duc spre un tunel subteran ce face legătura cu satul și posibilitatea de a admira fosta baie cu un tavan boltit, menit să protejeze tencuiala de apă.

În prezent, castelul găzduiește evenimente speciale precum serate și baluri tematice, unde participanții îmbrăcați în costume de epocă ajung la castel în calești, recreând atmosfera nobiliară de altădată.

De asemenea, în fostele grajduri ale castelului funcționează un mic restaurant, unde în fiecare duminică se poate servi masa.

În împrejurimile castelului, vizitatorii pot explora și Mănăstirea Miclăușeni și un parc special amenajat pentru copii și turiști, unde adulții se pot relaxa și pot lua o pauză de la viața agitată de oraș.

Turiștii se pot casa la Casa Macrina, situată în vecinătatea Castelului Sturdza. Această clădire istorică a fost amenajată în anul 2009 ca locație de cazare.

Există două apartamente matrimoniale, iar prețul pentru o noapte pleacă de la 200 de lei.

Există și un apartament cu două camere, ideal pentru 3 adulți sau o familie compusă din 2 adulți și 2 copii mai mici de 12 ani. Prețul este de 300 lei / noapte.

Casa are 8 camere duble twin la prețul de 190 lei/noapte, 5 camere single la 130 lei/noapte.


Parcul dendrologic și Mănăstirea de la Miclăușeni

Alecu Sturdza și Ecaterina, soția lui, au împodobit conacul de la Miclăușeni, înconjurându-l cu grădini și alei cu flori. După 1837, cei doi vor amenaja aici un frumos parc în stil englezesc, care se întinde pe o suprafață de 30 de hectare.

Aci există specii rare de pomi, unii dintre ei chiar unici în Europa.Momentan, parcul de la Miclăușeni seamănă cu o pădure naturală unde găsești pop alb, frasin, pop cenușiu, teiță, salcâm vâscos, salcâm japonez, gutui chinezesc sau Yuca.

Parcul are două iazuri de pește care îl traversează, iar aleile din partea de est, sud și vest a parcului sunt străjuite de tei și castani.

Mănăstirea Miclăușeni este și ea un obiectiv turistic de neratat din această zonă. Aceasta este o mănăstire de călugărițe din Iași și totodată un monument istoric din județ. În perioada 1821-1823, Dimitrie Sturdza și soția lui au reconstruit biserica de curte în stil neoclasic, așa cum arată și astăzi.

Există o catapeteasmă frumoasă în stil baroc și înăuntru poți vedea obiecte de cult valoroase, precum Icoana Maicii Domnului, considerată a fi una din cele patru icoane împărătești ale paraclisului Cetății Neamțului, de pe vremea voievodului Ștefan cel Mare, o cruce din argint sau fragmente din moaștele a 14 sfinți.

În 1904, biserica a fost restaurată, dar fără să i se schimbe aspectul exterior. În 1994, a fost reînființată la inițiativa mitropolitului Daniel Ciobotea al Moldovei și Bucovinei.

Astăzi, aici trăiesc 35 de călugărițe care fac tot felul de activități și țin ateliere de pictare a icoanelor, de încondeiere a ouălor sau de croitorie și broderie.

sport">

Articol recomandat de sport.ro

NEWS ALERT Lovitură înainte de România – Olanda! Un titular nu s-a antrenat cu restul echipei
NEWS ALERT Lovitură înainte de România - Olanda! Un titular nu s-a antrenat cu restul echipei
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Turism

Este o zi parțial ratată pentru cei care își petrec vacanța pe litoral. Turiștii nu au voie să intre în mare. În sudul litoralului...

Turism

Polițiștii eleni îi pot lăsa pe șoferi pe loc fără permis, dar și fără actele mașinii și chiar și fără plăcuțele de înmatriculare dacă...

Turism

Bucureștiul, capitala României, este un oraș vibrant, plin de istorie și cultură, ce așteaptă să fie descoperit de turiștii din întreaga lume. De la...

Turism

La începutul lunii mai a început programul „Litoralul pentru toți”. Românii pot beneficia de beneficiile acestuia până pe data de 20 iunie 2024. Iată...

Turism

Turcia se află în partea de sud-est a Europei și în partea de sud-vest a Asiei. Turcia Europeană (sau Balcanică) este relativ mică în...

Articole recomandate