Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turism

Care sunt obiectivele turistice din Craiova și ce nu trebuie să ratezi în unul dintre cele mai frumoase orașe din țară

Care sunt obiectivele turistice din Craiova si ce nu trebuie

Orașul are o istorie interesantă și bogată. Numele acestuia are două origini, prima legându-se de cuvântul slavon Krajl, care înseamnă Crai, iar Craiova s-ar traduce prin „națiune/ținut”. A doua origine a numelui este de la Craiul Iovan, care a domnit aici.

Generalități despre Craiova

Situat în sudul României, pe malul stâng al Jiului, Craiova se află în Câmpia Olteniei, care se întinde între Dunăre, Olt și podișul Getic. La mijloc, Câmpia Olteniei este străbătută de Valea Jiului.

Orașul avea, conform recensământului din 2011, 269.506 de locuitori. În Craiova se află ruinele Pelendavei din perioada 400-350 î.Hr. A fost atestată documentar într-o hartă din anul 225 d.Hr.

De asemenea, castrul roman Pelendava a fost construit lângă mănăstirea Coșuna – Bucovățul Vechi, construită probabil în anii 1442-1443.

Mulți istorici cred că pe teritoriul Craiovei a fost bătălia de la Rovine din timpul lui Mircea Cel Bătrân.

La finalul secolului al XV-lea, Craiova era un târg întins pe moșia boierilor Craiovești și a Basarabilor.

În timpul lui Mihai Viteazul, orașul a trecut printr-o dezvoltare masivă. Era un important centru politic și militar, fiind locul de grupare sau regrupare a forțelor militare și centru de declanșare a acțiunilor antiotomane.

Secolul XVIII a reprezentat o perioada grea pentru Craiova. Boierimea nu a acceptat venirea primului domn fanariot al Țării Românești, Nicolae Mavrocordat. Craiova a devenit între 1735 și 1770 capitala unei regiuni anarhice, fără o apartenență statală. În perioada aceea, haiducii făceau legea și a fost momentul când orașul a cunoscut multe schimbări și în domeniul instituțional.

A revenit la normalitate în 1770-1771, când Craiova a devenit capitala Țării Românești. Între timp, Bucureștiul era disputat între ruși și turci, iar capitala a fost mutată la Craiova.

În secolul al XIX-lea, orașul are parte de o înflorire economică și urbanistă, ajungând un nod comercial, administrativ și cultural.

Obiective Craiova

Shutterstock

În timpul revoluției de la 1821, orașul a devenit bază militară.

Una dintre marile familii boierești din Craiova, familia Bibescu, a dat Țării Românești ultimii săi doi domnitori: Gheorghe Dimitrie Bibescu și Barbu Dimitrie Șirbei.

În preajma Unirii, Craiova avea 25.000 de locuitori, adică era pe locul doi după București din punct de vedere al populației.

Începând cu anii 1960, orașul a devenit un centru industrial puternic și rămâne și astăzi un centru economic și universitar-cultural important pentru România.

Principalele obiective turistice din Craiova

Craiova are o mulțime de lucruri de oferit. Încărcate de istorie și spectaculoase, obiectivele turistice culturale din Craiova sunt la tot pasul.

De la Parcul Nicolae Romanescu, Muzeul de Artă, Grădina Botanică sau Fântânile Vechi, orașul are o mulțime de locuri pe care merită să le vezi dacă ajungi aici.

Centrul Vechi Craiova

Cu toate că nu este foarte mare, Centrul Vechi al Craiovei este, cu siguranță, printre cele mai spectaculoase.

Clădirile de aici au o arhitectură deosebită și întreg centrul istoric a fost reabilitat din fonduri europene. Fațadele au fost curățate și infrastructura străzilor a fost pusă la punct.

Primăria a impus oamenilor care dețin clădiri în centrul vechi să aibă ferestre de culoarea lemnului, indiferent că sunt din termopan.

Craiova Centrul vechi

Shutterstock

Fațadele clădirilor reiau paleta de culori din alte vremuri, iar arhitectura de aici este una cu adevărat spectaculoasă.

Prispele cu geamlâc și ferestrele cu obloane de lemn contribuie și ele la frumusețea locului.

Casa Băniei

Un monument istoric din Craiova, această casă a fost ridicată de Constantin Brâncoveanu în 1699 pe locul fostelor case ale boierilor Craiovești.

A fost construită în secolul al XVIII-lea și a servit ca sediu al guvernului local în timpul Imperiului Otoman.

Astăzi, Casa Băniei este o atracție turistică populară și un centru cultural, găzduind un muzeu dedicat istoriei Craiovei.

Clădirea are o arhitectură impresionantă, cu balcoane ornamentate și o curte frumoasă. Vizitatorii pot explora exponatele muzeului, care includ artefacte și exponate legate de istoria orașului, precum și expoziții de artă și evenimente culturale.

Este aproape de Catedrala Mitropolitană Sfântul Dumitru, în nordul Parculului Sfântu Dumitru.

Obiective Craiova

Shutterstock

Muzeul de Artă

Muzeul de Artă din Craiova a fost înființat în 1908 și purta numele de Pinacoteca Alexandru și Aristia Aman. Se află în Palatul Constantin Mihail, un monument de arhitectură construit în 1900-1907.

Clădirea a servit drept casă pentru regele Carol și familia sa în anul 1939. Muzeul deține colecții de pictură universală și românească, colecții de icoane și grafică, dar și șapte sculpturi de Constantin Brâncuși, expuse în Galeria de artă universală, Galeria de artă românească și Cabinetul Constantin Brâncuși.

Se află pe Calea Unirii nr.15 și poate fi vizitat de marți până duminică, între orele 10:00 și 17:00.

Obiective Craiova

Shutterstock

Mănăstirea Coșuna

Pe drumul spre ieșire din Craiova spre cetate vei găsi Mănăstirea Coșuna, una dintre cele mai vechi construcții atestate documentar din oraș. Este patrimoniul Mitropoliei Oltenia și un loc deosebit pe care să îl vizitezi.

Mănăstirea Coșuna – Bucovatul vechi a fost ridicată în anul 1483, dar actuala sa biserică a fost construită în perioada 1506-1512. Actuala biserică este de pe vremea domnitorului Alexandru al II-lea Mircea. Primul nume este Coșuna, lucru care apare într-un act al mitropolitului Eftimie al Țării Românești din 1574.

După 1572, mănăstirea începe să fie numită și Bucovatul Vechi. În prezent, Mănăstirea Coșuna este un important centru de viață spirituală și culturală din regiunea Olteniei și un obiectiv turistic foarte vizitat.

Obiective Craiova

Shutterstock

Palatul Vorvoreanu

A fost construit în secolul al XIX-lea în stil neoclasic și a fost locul de reședință al familiei Vorvoreanu, una dintre cele mai importante familii boierești din regiune.

Palatul Vorvoreanu a fost construit între anii 1895 și 1899, după planurile arhitectului francez Paul Gottereau.

Clădirea impresionează prin dimensiunea sa impozantă, cu o suprafață de aproximativ 2.500 de metri pătrați și un turn înalt de 35 de metri.

De-a lungul timpului, Palatul Vorvoreanu a fost folosit ca reședință familială, sediu al unor instituții publice și culturale și chiar a găzduit activități de învățământ.

În prezent, clădirea este administrată de Primăria Craiova și găzduiește mai multe instituții culturale.

Palatul Vorvoreanu este una dintre cele mai importante clădiri istorice din Craiova și o atracție turistică importantă a orașului.

Cele mai frumoase parcuri din Craiova

Dacă ajungi în Craiova, fă o plimbare prin cele mai frumoase și populare parcuri de aici. Orașul are de multe de oferit, așa că de ce să nu îl iei la pas, trecând prin cele mai frumoase parcuri de aici.

Parcul Nicolae Romanescu

Cel mai mare și cunoscut parc al orașului, Parcul Nicolae Romanescu este declarat monument istoric. A fost proiectat de arhitectul francez Edouard Redont. Construcția a durat din 1901 până în 1903.

Obiective Craiova

Shutterstock

A fost numit și Parcul Bibescu, pentru că a fost construit pe grădina cu același nume, dar s-a mai numit și parcul Independenței sau Parcul Poporului.

Suprafața totală a parcului este de 96 de hectare și are o înșiruire de bălți cu nuferi legate prin ele de cascade sau traversate de mici podețe.

Are un lac cu bărci pentru agrement și o insulă, dar și un hipodrom, un velodrom și o întindere de apă de peste 4 hectare.

Este pe locul doi în România ca întindere după Parcul Herăstrău. În plus, are și un amfiteatru pentru spectacole în aer liber.

Grădina Botanică

Grădina Botanică din Craiova a fost fondată în anul 1952 și se întinde pe o suprafață de aproximativ 14 hectare.

Este cunoscută pentru colecțiile sale de plante din flora României și din alte zone ale lumii, precum și pentru arhitectura sa peisagistică, care include terase, cascade, lacuri și poduri.

Găzduiește peste 10.000 de specii de plante, inclusiv plante medicinale și aromatice, precum și specii rare sau aflate în pericol de dispariție.

În plus, Grădina Botanică din Craiova organizează diverse evenimente culturale și educaționale, precum expoziții, concerte, proiecții de filme și programe educative pentru copii.

Obiective Craiova

Shutterstock

Parcul Tineretului

Parcul Tineretului din Craiova este unul dintre cele mai mari parcuri din oraș și se întinde pe o suprafață de aproximativ 60 de hectare.

El a fost inaugurat în anul 1882 și este situat în partea de sud-est a orașului, în apropierea cartierului Valea Roșie.

Parcul Tineretului este o destinație populară pentru locuitorii din Craiova și pentru turiști, deoarece oferă o varietate de activități și facilități de agrement.

Aici poți găsi zone verzi, alei pavate, lacuri, fântâni arteziene, terenuri de sport, zone de joacă pentru copii, piste de biciclete și multe alte facilități.

Parcul găzduiește, de asemenea, diverse evenimente culturale și sportive, precum concerte, festivaluri, expoziții și altele.

Aici există specii de arbore precum stejar, gârniță, ulm de câmp, platan sau arin negru. Printre plante se găsesc ghiocei, piciorul cocoșului sau tămâioare.

Are patru terenuri de tenis, patru terenuri de minifotbal, 2 terenuri de baschet, 10 mese de tenis de masă, 10 mese de șah, pistă de role și skate și teren de minigolf.

Complexul lacustru Preajba-Făcăi

Complexul lacustru Preajba-Făcăi este o arie acvifaunistică protejată, aflată în comuna Malu Mare. În complex există cinci iazuri, care ocupă o suprafață de circa 21 hectare, din totalul de 28 de hectare.

Vei găsi aici diferite specii de floră și faună specifice zonelor umede. În complex se găsesc lacuri, păduri, mlaștini, pajiști și cursuri de ape.

În plus, poți vedea aici nufărul alb și galben, plopul alb și negru, piperul apelor sau broscărița.

Complexul lacustru Preajba-Făcăi este un obiectiv turistic natural pe care nu trebuie să îl ratezi dacă ajungi în Craiova.

Orice ai alege să vizitezi în acest oraș încărcat de istorie, asigură-te că îi străbați la pas străduțele, că te plimbi în parcurile sale celebre și vizitezi cele mai impresionante clădiri și monumente istorice. Craiova este un oraș care merită vizitat măcar o dată.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Turism

O insulă privată, aflată în largul coastei de vest a Scoţiei, a fost scoasă la vânzare. Insula Sanda, căci despre ea este vorba, se...

Turism

România se evidențiază ca o destinație de cicloturism ecoturistic ce oferă o varietate impresionantă de peisaje naturale și experiențe autentice. În mijlocul acestor peisaje...

Turism

S-a dat startul votului pentru Destinația Anului 2024 în România și în prima săptămână de votare au fost exprimate peste 100.000 de voturi.  Cele...

Turism

Una dintre cele mai mari companii de rezervări online din turism trebuie să se alinieze unor noi reguli europene. Alături de Alphabet, Amazon, Apple,...

Turism

Pe malul Coastei de Azur, la jumătatea distanței dintre orașul Nisa și granița cu Italia, se află a doua cea mai mică țară din...

Articole recomandate