Connect with us

Hi, what are you looking for?

Made in Romania

Cancerul de piele ar putea fi identificat folosind dispozitive portabile

Cancerul de piele Stevens Institute of Technology descopera


Biopsiile cutanate nu sunt distractive: medicii prelevează mici bucăți de țesut pentru teste de laborator, lăsându-le pacienților răni dureroase care au nevoie de mult timp pentru a se vindeca. Acest lucru s-ar putea schimba folosind dispozitive portabile pentru a găsi cancerul de piele.

Biopsia este un preț care merită plătit dacă permite tratarea precoce a cancerului. Cu toate acestea, în ultimii ani, numărul de biopsii a crescut de aproximativ patru ori mai repede decât numărul de cancere detectate.

În prezent, s-a ajuns la aproximativ 30 de leziuni benigne la care se face biopsie pentru fiecare caz de cancer de piele depistat, scrie Eurek Alert.

Cancerul de piele ar putea fi diagnosticat mai ușor

Cercetătorii de la Stevens Institute of Technology dezvoltă acum un dispozitiv portabil cu costuri reduse care ar putea reduce rata de biopsii inutile la jumătate și i-ar putea ajuta pe dermatologil și pe alți medici să diagnosticheze mai ușor cancerul de piele.

„Nu încercăm să scăpăm de biopsii. Dar vrem să le oferim medicilor instrumente suplimentare și să îi ajutăm să ia decizii mai bune”, a spus Negar Tavassolian, directorul Laboratorului de Bio-Electromagnetică de la Stevens.

Cum funcționează noul dispozitiv

Dispozitivul echipei folosește imagini cu unde milimetrice (aceeași tehnologie folosită în scanerele de securitate din aeroport) pentru a scana pielea unui pacient. (În lucrările anterioare, Tavassolian și echipa ei au trebuit să folosească piele din biopsii pentru ca dispozitivul să detecteze dacă aceasta era canceroasă.)

Țesutul sănătos reflectă razele cu unde milimetrice în mod diferit față de țesutul canceros, așa că teoretic este posibil să depistezi cancerul de piele prin monitorizarea contrastelor razelor reflectate de piele.

Pentru a aduce această abordare în practica clinică, cercetătorii au folosit algoritmi pentru a fuziona semnalele captate de mai multe antene diferite într-o singură imagine cu lățime de bandă ultraînaltă, reducând zgomotul și captând rapid imagini de înaltă rezoluție chiar și ale celei mai mici alunițe sau imperfecțiuni.

Prima versiune a aparatului

Condusă de dr. Amir Mirbeik, echipa a folosit o versiune neportabilă a tehnologiei lor pentru a examina 71 de pacienți în timpul vizitelor clinice din lumea reală și a descoperit că metodele lor puteau distinge cu precizie leziunile benigne și maligne în doar câteva secunde.

Folosind dispozitivul lor, Tavassolian și Mirbeik au putut identifica țesutul canceros cu o sensibilitate de 97% și o specificitate de 98%, o rată competitivă chiar și cu cele mai bune instrumente de diagnosticare din spitale.

„Există și alte tehnologii avansate de imagistică care pot detecta cancerele de piele, dar sunt aparate mari și scumpe, care nu sunt disponibile în clinici. Creăm un dispozitiv cu costuri reduse, care este la fel de mic și la fel de ușor de utilizat ca un telefon mobil, astfel încât să putem aduce diagnostice avansate la îndemâna tuturor”, a spus Tavassolian, a cărei lucrare apare în Scientific Reports.

Deoarece tehnologia echipei oferă rezultate în câteva secunde, ar putea fi folosită într-o zi în locul unui dermatoscop cu mărire la controalele de rutină, oferind rezultate extrem de precise aproape instantaneu. „Asta înseamnă că medicii pot integra diagnostice precise în controalele de rutină și, în cele din urmă, pot trata mai mulți pacienți”, a spus Tavassolian.

O metodă nedureroasă pentru a găsi cancerul de piele

Spre deosebire de multe alte metode de imagistică, razele cu unde milimetrice pătrund inofensiv cu aproximativ 2 mm în pielea umană, astfel încât tehnologia de imagistică a echipei oferă o hartă 3D clară a leziunilor scanate. Actualizările viitoare ale algoritmului pe baza căruia funcționează dispozitivul ar putea îmbunătăți semnificativ maparea marginilor leziunilor, permițând o biopsie mai precisă și mai puțin invazivă pentru leziunile maligne.

Următorul pas este de a încorpora trusa de diagnosticare a echipei într-un circuit integrat, un pas care ar putea permite în curând producerea de dispozitive de diagnosticare portabile cu unde milimetrice funcționale pentru doar 100 de dolari bucata, o fracțiune din costul echipamentelor de diagnosticare existente în spitale.

Echipa lucrează deja pentru a-și comercializa tehnologia și speră să înceapă să-și pună dispozitivele în mâinile clinicienilor în următorii doi ani.

„Calea de urmat este clară și știm ce trebuie să facem. După această demonstrație trebuie să miniaturizăm tehnologia, să reducem prețul și să o aducem pe piață”, a spus Tavassolian.

Vă recomandăm să citiți și:

Mersul pe jos în pas alert ne poate ajuta să trăim mai mult. Cum poate încetini îmbătrânirea?

Ce „vedem” atunci când ascultăm melodiile preferate?

Cum modifică poluarea aerului țesutul pulmonar și favorizează apariția cancerului?

Nu toate tipurile de alcool influențează la fel nivelul de grăsime corporală. Ce băuturi ne protejează?

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Made in Romania

Jude Bellingham, mijlocaşul Angliei şi al lui Real Madrid, a afirmat că vrea să rămână la gruparea madrilenă cât mai mult posibil. „Staff-ul de...

Made in Romania

Jucătorul de golf Rory McIlroy şi boxerul Anthony Joshua se numără printre sportivii care s-au alăturat unui grup care a investit în echipa de...

Made in Romania

Suspendat timp de şapte luni după ce a participat la pariuri sportive, Nicolo Fagioli a povestit anchetatorilor despre lunga sa coborâre în infern. Într-o...

Made in Romania

Ultramaratonistul Tibi Uşeriu a afirmat, după ce a suferit un şoc anafilactic în urma unei alergii alimentare, că este doar a doua oară în...

Made in Romania

Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian s-a calificat joi în turul al doilea de la turneul WTA 250 Transylvania Open, de la Cluj-Napoca. Jaqueline...

Articole recomandate