Connect with us

Hi, what are you looking for?

Istorie

Caderea regimului comunist

caderea comunismului 02

Anul 1989 reprezintă anul adâncirii crizei regimurilor comuniste din Europa, situație care va duce la caderea regimului comunist de pe întregul continent. Prima țară în care s-a constituit un guvern necomunist a fost Polonia în care sub presiunea sindicatului Solidaritatea a reușit să-și impună proprii reprezentanți în conducerea țării. Alte state precum Ungaria care a trecut la realizarea unor reforme economice de tip capitalist, la deschiderea granițelor spre țările apusene prin care se desolidarizează de lagărul comunist, Bulgaria înlocuiește guvernul condus de Todor Jivkov cu Petar Mladenov, în Cehoslovacia au loc mari demonstrații populare în urma cărora ajung la conducerea țării cunoscuții dizidenți Vaclav Havel și Alexander Dubcek prin așa numita „revoluție de catifea”.

În luna octombrie 1989, în Republica Democrată Germană sub presiunea uriașă a populației Erich Honecker demisionează, în locul lui instalându-se un guvern condus de Egon Krenz. La doar câteva zile are loc dărâmarea Zidului Berlinului, simbol al divizării Germaniei și a întregii Europe.

zidul berlinului
Partea de vest a Berlinului, zidul international, memorialul libertatii.


Toate aceste evenimente au zguduit din temelii întregul sistem comunist european, singura țară care părea că rezistă fenomenului l-a reprezentat România condusă în mod autoritar de Nicolae Ceaușescu. Totuși apar unele mișcări chiar și sporadice care sunt supravegheat și repede anihilate de Securitate.
Primul semn al căderii regimului Ceaușescu a fost „scrisoarea celor șase” redactată de Gheorghe Apostol la 10 martie 1989 și semnată de vechii demnitari comuniști Alexandru Bârlădeanu, Corneliu Mănescu, Grigore Răceanu, Constantin Pârvulescu, și Silviu Brucan care se declară în dezacord cu politica promovată de Nicolae Ceaușescu. Scrisoarea a fost publicată de posturile de radio Europa Liberă și BBC în urma căreia cei șase au fost reținuți, interogați și puși în arest la domiciliu.
Pentru prima dată lideri ai partidului, prin această scrisoare deschisă, cer lui Nicolae Ceaușescu să respecte Constituția țării, să înceteze acțiunea de sistematizare a localităților, să restaureze principiile privind libertățile cetățenești și să ia unele măsuri pentru îmbunătățirea nivelului de trai al populației.

Caderea comunismului
Nicolae Ceaușescu – Caderea comunismului in Romania

În cursul lunii martie Nicolae Ceaușescu iese cu o declarație publică prin care anunță plata întregii datorii externe a României, la care populația în mod firesc se aștepta la o îmbunătățire a nivelului de trai, din păcate speranța i-a fost deșartă. Cu ocazia Congresului al XIV-lea al PCR din noiembrie 1989 Ceaușescu anunță un nou program de reforme prin care sunt preluate vechile teze privind politica de independență și continuarea procesului de industrializare a țării. În aplauzele asistenței are loc realegerea lui Nicolae Ceaușescu în funcția de secretar general al partidului.

Pe plan extern la începutul lunii decembrie 1989 are loc în insula Malta o reuniune a liderilor SUA reprezentată prin George Bush și URSS reprezentată de Mihail Gorbaciov. În cadrul dezbaterilor se pare că ar fi fost discutată și situația României, a viitorului lui Nicolae Ceaușescu.
La 14 decembrie 1989 urma să aibă loc o mare manifestație anticomunistă la Iași care însă a fost înăbușită din fașă de organele de Securitate.


Momentul declanșării sfârșitului si caderea regimului comunist din România

Il reprezintă situația creată la 15 decembrie 1989 prin încercarea de evacuare forțată a pastorului reformat Laszlo Tokes care prin pozițiile sale critice la adresa regimului a devenit periculos și deci trebuie cumva anihilat. După mai multe încercări de punere în aplicare a ordinului de evacuare nereușite, Miliția locală timișoreană va încerca evacuarea forțată. Nemulțumiți de această măsură credincioșii adepți ai pastorului creează un cordon menit să împiedice acțiunea autorităților. Din acest caz ce părea izolat s-a transformat însă într-o amplă manifestație anticomunistă prin alăturarea la protest a muncitorilor din unitățile industriale timișorene. Conștienți de amploarea și urmările acestor manifestații autoritățile de la București au ordonat scoaterea armatei și acțiunea în forță, inclusiv folosirea focului. Ca urmare a acestor măsuri au fost făcute peste 120 de victime din rândul protestatarilor. Sub presiunea manifestanților este ocupat sediul local al partidului, preiau controlul asupra întregului oraș declarându-l „oraș liber” de comunist.

Caderea regimului comunist
László Tőkés – Caderea regimului comunist

Revenit de urgență în țară din vizita de stat ce o efectua în Iran, Nicolae Ceaușescu încearcă să restabilească ordinea invocând drept cauză „un complot al forțelor imperialiste”. În seara zilei de 20 decembrie 1989 Ceaușescu susține o conferință de presă televizată prin care califică manifestațiile de la Timișoara drept „huliganice” având în spate „iredentismul maghiar”. Cu această ocazie își convoacă parte din apropiații săi și se hotărăște organizarea unui miting de susținere a politicii sale.
A doua zi are loc acest miting la care însă nu reușește să-și termine discursul din cauza huiduielilor și a manifestațiilor de protest, țipete și huiduieli la adresa dictatorului, ce izbucnesc în mod aproape spontan. Acest miting urmează a se transforma în cea mai mare revoltă a poporului român împotriva dictaturii Ceaușescu. Organele de miliție și securitate se dovedesc incapabile să oprească valul de manifestanți veniți de la intreprinderile bucureștene care invadează Piața Universității. Văzându-se depășite de situație este dat ordin la armată să iasă și să execute foc asupra celor care nu se supun ordinii publice. Din păcate după cum se cunoaște au căzut victime numeroși tineri (aproximativ 1100 de morți și peste 3300 de răniți) care nu cereau altceva decât drepturi și libertăți ce le fuseseră confiscate prin regimul comunist dictatorial.


Marea revoltă a poporului român izbucnește în dimineața zilei de 22 decembrie 1989, la București. Sub imensa presiune populară care asedia clădirea Comitetului Central al P.C.R., Nicolae şi Elena Ceaușescu au fost îmbarcați pe un elicopter situat pe acoperișul clădirii și au decolat pe direcția orașului Târgoviște. Scopul lor probabil era ca aici să se constituie un comandament care să ia măsuri pentru înăbușirea revoltelor de la București. Acțiunea însă a avut un rezultat cu totul neașteptat. Cuplul dictatorial este preluat de un autoturism și transportat la unitatea militară din Târgoviște unde era așteptat de un complet de judecată extraordinar care îi va judeca și care va emite sentința de condamnare la moarte pentru mai multe capete de acuzare dintre care cea mai gravă, subminarea economiei naționale. Cuplul Nicolae și Elena Ceaușescu vor fi judecați în împrejurări excepționale, condamnați la moarte pe 25 decembrie 1989 și executați prin împușcare în aceeași zi.

Prin aplicarea acestei sentințe se considera că vor înceta manifestațiile de protest din capitală și din diferite orașe din țară. Acest scop nu s-a realizat decât în mică măsură deoarece forțele de securitate și liderii comuniști aflați încă la putere vor exercita o puternică opoziție. Chiar și după această dată manifestațiile vor continua câteva zile, iar împușcăturile se vor solda cu alți numeroși morți și răniți. Se susținea existența unor forțe teroriste susținute din exterior care nu doreau înlăturarea regimului comunist din România.
După înlăturarea lui Ceaușescu și a acoliților săi puterea politică este preluată de Frontul Salvării Naționale (FSN), constituit din reprezentanți ai vechilor comuniști înlăturați de dictator, Ion Iliescu, Alexandru Bârlădeanu, Ilie Verdeț ș.a. precum și personaje afiliate la evenimentele în curs de desfășurare, participanți activi la manifestațiile de stradă, Ion Caramitru, Petre Roman, Mircea Dinescu, Dumitru Mazilu.

Voteaza articolul
[Total voturi: 3 Scor general: 5]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Istorie

Demiterea și arestarea generalului Ion Antonescu la 23 august 1944 este numită astăzi Lovitura de stat de la 23 august 1944. Generalul Constantin Sănătescu...

Istorie

Suferind de cancer Gheorghe Gheorghiu Dej moare la 19 martie 1965. Problema succesiunii la conducerea statului a fost pusă cu mare discreție. Principalii candidați...

Istorie

Anul 1989 reprezintă anul adâncirii crizei regimurilor comuniste din Europa, situație care va duce la caderea regimului comunist de pe întregul continent. Prima țară...

Istorie

La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, România făcea primii pași spre dictatura comunistă, sub influența tot mai puternică a Uniunii Sovietice.

Istorie

Originea geto dacilor Geto dacii – origine. Originea geto dacică a vechilor locuitori de pe aceste meleaguri poate fi ușor demonstrată și prin asemănarea...

Articole recomandate

Istorie

Demiterea și arestarea generalului Ion Antonescu la 23 august 1944 este numită astăzi Lovitura de stat de la 23 august 1944. Generalul Constantin Sănătescu...

Casa si Gradina

Vi s-a intamplat probabil sa ajungeti in situatia in care aveti de cumparat o lenjerie de pat noua si nu stiti exact ce sa...

Turism

Prinţul Charles promovează turismul românesc versiunea Marea Britanie: „Sunt descendentul lui Vlad Ţepeş” – „spune primul moştenitor la tronul britanic, în filmul de promovare...

Istorie

Suferind de cancer Gheorghe Gheorghiu Dej moare la 19 martie 1965. Problema succesiunii la conducerea statului a fost pusă cu mare discreție. Principalii candidați...