Da, branza este bogata in nutrienti – si gustoasa – dar este mai bine sa o consumati in portii mici
„Branzeturile contin substante nutritive importante, inclusiv calciu si proteine, impreuna cu vitamina B12 si zinc, insa calorii se pot adauga rapid daca nu va aduceti aminte”, a declarat Kelly Pritchett, dieteticean si purtatoare de cuvant pentru Academia de Nutritie si dietetica.
Soia mai bruta are tendinta de a avea mai putine calorii decat branzeturile tari: o felie de ricotta are aproximativ 50 de calorii, o felie de feta are 75 de calorii, iar o felie de mozarella are 85 de calorii. Dar o felie de branza elvetiana are 108 calorii, iar o felie de cheddar are 114 calorii. Pentru aceleasi calorii, puteti avea o farfurie cu supa de fasole neagra si, probabil, te vei simti la fel de plin.
Branza este de asemenea, bogata in grasimi saturate, care este cunoscut pentru a creste colesterolul LDL, colesterolul „rau”. De fapt, branza este una dintre cele mai mari surse de grasimi saturate din dieta americana. Unele cercetari sugereaza ca branzeturile cu continut total de grasimi nu par sa afecteze in mod negativ colesterolul LDL asa cum ar fi fost prevazut pe baza continutului de grasimi saturate. „Nu este clar de acest lucru, dar poate avea de a face cu alti nutrienti in branza, cum ar fi calciu sau proteine, modificarea modului in care grasimea este absorbit sau metabolizat”, a spus Gregory D. Miller, sef de stiinta pentru
Consiliul National pentru lactate.
Cu toate acestea, cand vine vorba de continutul de grasimi, unele branzeturi sunt mai usoare decat altele – si cu cat grasimea este mai mare, cu atat sunt mai mari caloriile. Branza de vaca are cea mai mica cantitate de grasime, cu 1 gram pe uncie. Ricotta are 4 grame de grasime per uncie, iar feta si mozarella au cate 6 grame fiecare. Parmezan, cheddar si elvetiana sunt mai mari in grasimi, cu 7, 8 si 9 grame de grasime per uncie.
„Folosirea branzeturilor moi ca mozzarella versus cheddar poate fi utila daca cautati modalitati de reducere a caloriilor”, a spus Pritchett.
Interesant este faptul ca, in ciuda continutului sau mai ridicat de calorii, branza tare ca cheddar poate fi benefica pentru dintii dumneavoastra. In afara de obtinerea calciului si a altor minerale din acesta, consumarea de branza tare genereaza saliva, ceea ce va ajuta sa faceti gura mai putin acida, iar dintii mai putin predispusi la cavitati.