Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turism

Borșa, unul dintre cele mai frumoase locuri din România. Ce afecțiuni se tratează aici și ce obiective turistie să vizitezi

Borsa unul dintre cele mai frumoase locuri din Romania Ce

Stațiunea este una cunoscută în România, atât din punct de vedere turistic, cât și datorită tratamentelor și a izvoarelor de ape minerale bicarbonatate, calice, magneziene, feruginoase, ideale pentru tratarea afecțiunilor renale și a căilor urinare.

Unde se află și cum ajungi în Borșa

Borșa este situată la extremitatea estică a județului Maramureș, la baza Masivului Rodna. Altitudinea localității variază între 617 m în Valea Hotarului, 673 m în centrul orașului și 823 m în complexul turistic Gura Fântânii.

Această frumoasă localitate se întinde pe o suprafață generoasă de 47.482 hectare, fiind una dintre cele mai întinse așezări din țară. Lungimea sa, măsurată de-a lungul șoselei care o traversează, începând de la Valea Hotarului până la Gura Țibăului (Râul Țibău), atinge 52 km.

Accesul în Borșa este asigurat de către drumurile naționale DN18 și DN17C. DN18 leagă localitatea de Baia Mare, Sighetu Marmației, Vișeul de Sus, Moisei, Prislop (Maramureș), și Șesuri, traversând Pasul Prislop și conectându-se la DN17 care duce către Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, și Bistrița. DN17C face legătura cu Bistrița, Năsăud și Dej.

Borsa unul dintre cele mai frumoase locuri din Romania Ce

Altă variantă este să mergi cu autocarul, existând curse regulate.c

Borsa

Shutterstock

Apele termale din Borșa

Studiile efectuate asupra apelor minerale din județul Maramureș în anii 1977 și 2006 au relevat că pe teritoriul Borșei sunt cunoscute și analizate 64 de surse de ape minerale. În timp, unele dintre acestea au dispărut din diverse motive, cum ar fi efectele viiturilor, construcțiile industriale sau extinderea localității.

Pe teritoriul orașului Borșa există aproximativ 20 de izvoare, dispuse în linie aproape continuă, de obicei la contactul dintre formațiunile cristaline și cele eruptive.

Un aspect semnificativ îl constituie prezența izvoarelor cu ape minerale carbogazoase sau conținând fier, calciu și magneziu, în jurul cărora s-au dezvoltat importante stațiuni balneo-climaterice.

Acestea sunt recomandate în tratarea diverselor afecțiuni cronice, precum bolile tubului digestiv, bolile renale, nevrozele astenice și tulburările respiratorii.

Un alt element deosebit este gazul terapeutic mofetic, prezent în Complexul Turistic Borșa, situat la o altitudine de aproximativ 800 m.

Acest gaz, cu conținut ridicat de CO2, este o resursă naturală rară și are efecte benefice în tratarea bolilor cardiovasculare, reumatismului, inflamațiilor cronice, reglarea activității respiratorii și echilibrarea sistemului nervos central. Tratamentul mofetic este considerat eficient și în alte afecțiuni, cum ar fi reactivarea tiroidei hipofuncționale și reglarea tulburărilor metabolice.

Cercetările efectuate au demonstrat că gazul carbonic de la Fântâna-Borșa dispune de un debit considerabil și o calitate superioară, făcându-l o alegere ideală pentru tratamentul diverselor afecțiuni și pentru menținerea sănătății generale.

Borsa

Shutterstock

Obiective turistice în Borșa

Orașul Borșa nu este doar un loc în care apele termale vindecă diferite afecțiuni, ci este și o destinație turistică fermecătoare, cunoscută pentru peisajele sale montane și obiectivele turistice variate.

Datorită reliefului său diversificat și a bogăției naturale, Borșa oferă numeroase atracții.

Vârful Pietrosu

La o altitudine de 2303 de metri, vârful Pietrosu oferă priveliști magnifice asupra întregii regiuni. La poalele sale se află Lacul Iezer, cu forma sa care amintește de harta României, un loc perfect pentru o plimbare relaxantă în natură.

Borsa

Shutterstock

Mănăstirea Moisei și Monumentul Eroilor

Pentru cei interesați de istorie și spiritualitate, vizita la Mănăstirea Moisei este obligatorie. Aici, vei descoperi o bogată istorie religioasă. Totodată, Monumentul Eroilor Moisei aduce în atenție un important episod din trecutul localității, oferind ocazia de a cinsti memoria celor căzuți în luptă.

Biserici de lemn

Borșa este renumită și pentru frumusețea bisericilor sale de lemn, cu picturi și decorații deosebite. Aceste lăcașe de cult păstrează spiritul tradițional și sunt mărturii ale istoriei și culturii locale.

Mofete terapeutice

Pentru cei în căutare de relaxare și vindecare, mofetele terapeutice din Complexul Turistic Borșa sunt o alegere excelentă. Aici, poți beneficia de tratamente cu gaze cu conținut ridicat de CO2, recunoscute pentru efectele lor benefice asupra sănătății cardiovasculare și a altor afecțiuni.

Cascada Cailor și Lacul Știol

Pentru o incursiune în mijlocul naturii sălbatice, nu rata o vizită la Cascada Cailor, una dintre cele mai spectaculoase cascade din România. Drumul către această minunăție naturală oferă ocazia de a admira peisajele mărețe ale Munților Rodnei.

Lacul Știol este o altă destinație minunată pentru iubitorii de natură. Ascensiunea ușoară până la acest lac glaciar te va răsplăti cu priveliști de neuitat și momente de liniște și contemplare.

Borsa

Shutterstock

Pasul Prislop și obiectivele sale

Pasul Prislop este un punct de trecere mpresionant situat la cea mai mare altitudine din Carpații Orientali. Aici, poți vizita Muzeul Rădăcinilor și să te bucuri de peisajele magnifice de aici.

Mănăstirea Pietroasa și Biserica de lemn Sfinții Arhangheli sunt alte două atracții populare în zona Pasului Prislop, oferind o incursiune în istoria și spiritualitatea locului.

Pârtiile de ski și telegondola

Pentru cei pasionați de sporturi de iarnă, Pârtia olimpică din Borșa este locul ideal pentru distracție și aventură. Cu pârtii variate și moderna telegondolă care leagă complexul turistic de pârtiile de schi, Borșa devine o destinație de neuitat pentru iubitorii sporturilor de iarnă.

Băile Borșa

Băile Borșa se află la o altitudine de 850 de metri. Stațiunea este ideală pentru sporturile de iarnă, dispunând de două pârtii de dificultate medie, fiecare având instalație de transport pe cablu.

Borsa

Shutterstock

Tot aici găsești izvoare de apă minerală: în total 20 de surse – pe Valea Țâșla: Izvorul Baritina din fața Văii Vinișoru, Izvorul La Ciuroi, Izvorul din Groată (Galeria Alexandru), Izvorul Colbu.

Oamenii vin aici pentru a își trata afecțiuni ale tubului digestiv, rinichilor și căilor urinare, dar și afecțiuni ale aparatului locomotor și ginecologice, datorită apelor minerale carbogazoase, feruginoase, bicarbonatate, calice, magneziene și termale.

sport">

Articol recomandat de sport.ro

Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Turism

Metrourile au apărut în Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar de-a lungul anilor s-au dezvoltat în sisteme extrem de sofisticate și bine organizate....

Turism

 Printre tratamentele pe care le poți face aici se numără împachetările cu parafină, băi calde cu ape minerale și multe altele. În plus, Pucioasa...

Turism

Datează din anul 1711 și poartă hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”. Aceasta a fost inclusă pe lista de patrimoniu cultural mondial UNESCO, alături...

Turism

Mănăstirea Hurezi sau Horezu a fost înălțată în 1693 de Constantin Brâncoveanu și a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.  Este cel mai vast ansamblu...

Turism

Un cunoscut bloger italian de călătorii s-a arătat entuziasmat de București, despre care spune că este ”o mică bijuterie”, unde s-a simțit mai în...

Articole recomandate