Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turism

Bilete de avion low cost, dar scumpe. Prețurile au explodat, iar Consiliul Concurenței suspectează „un blat” între companii

Bilete de avion low cost dar scumpe Preturile au

Prețurile biletelor de avion ale companiilor low cost, Wizzair și Ryanair, au trezit suspiciuni Consiliului Concurenței, care anchetează scumpirile din ultima vreme.  

Inspectorii verifică aceste creșteri de preț, în contextul ieșirii Blue Air de pe piață, dar și al restrângerii activității TAROM.

Aceste companii au monopol pe tot mai multe rute, iar un bilet spre orașe din Italia sau Spania, de exemplu, a ajuns să coste cât unul spre destinații exotice.

Pentru o simulare de preț pentru luna august, pe ruta București-Lisabona, o persoană cu bagaj de cală de 20 de kilograme va plăti în plin sezon 680 de euro. Prețul este comparabil cu un bilet de avion luat din timp pentru locuri îndepărtate.

Lisabona este una dintre destinațiile pentru care compania WizzAir deține monopol. Cu alte cuvinte, cei care vor să ajungă acolo au doar această opțiune directă de zbor.

accident avion
Bilete de avion low cost dar scumpe Preturile au

Lista destinațiilor în aceeși situație s-a mărit considerabil după ce compania Blue Air a dispărut de pe piață, iar portofoliul de destinații operate de TAROM s-a micșorat. Fără o concurență directă, prețurile biletelor de avion au sărit în aer. În multe cazuri sunt mai scumpe decât un zbor al unei companii de linie, cu escală.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: „Verificăm dacă nu cumva sunt și comportamente ilegale care trebuie sancționate. Când vedem creșteri mari de prețuri suspectăm totdeauna posibilitatea unor înțelegeri, împărțiri de rute, de exemplu. Atunci aceste comportamente sunt ilegale și vor fi sancționate”.

Reprezentanții companiilor aeriene au motivat că în spatele deciziei de a crește prețul biletelor de avion stau mai multe lucruri cu care s-au confruntat în ultima perioadă. Amintesc aici lipsa de personal, creșterea semnificativă a prețului combustibilului, dar și anumite greve ale controlorilor aerieni care au afectat traficul pe aeroporturile din Europa.

„Sistemul nostru de prețuri este dinamic, ceea ce înseamnă că prețurile se pot modifica în funcție de mai mulți factori. Îi sfătuim pe pasagerii noștri să își planifice călătoriile din timp”, au transmis reprezentanții WizzAir.

Ryanair nu a răspuns până la ora difuzării știrii.

Pentru Valencia, de exemplu, tarifele sunt de 400 – 500 euro/persoană. La prețuri similare, între 500 și 700 euro de persoană, putem găsi bilete de avion către destinații precum Singapore, Manila sau Miami. În aceste condiții, și opțiunile clienților s-au schimbat.

Cristina Pipias, reprezentantul unei agenții de turism:Clienții au fost reticenți să mai cumpere un bilet de avion de 400, 500, ajungând până la 900 de euro pentru un bilet de avion low-cost către Europa. Au scăzut foarte mult vânzările pe partea de city-break pentru că acolo este categoria de vacanțe cea mai afectată de aceste tarife foarte mari”.

Pasager:Plăteam cam 400, 500, acum am plătit în jur de 800. Deci s-a dublat, da”.

Pasager:N-am ce să comentez. S-a întâmplat și dacă avem nevoie să călătorim, călătorim”.

Potrivit Institutului Național de Statistică, biletele de avion s-au scumpit în acest an, în medie, cu 10%. Aici sunt luate în calcul toate companiile de transport aerian.

sport">

Articol recomandat de sport.ro

Scandal monstru la Roland Garros! A lovit un spectator și arbitrul a luat o decizie neașteptată | VIDEO
Scandal monstru la Roland Garros! A lovit un spectator și arbitrul a luat o decizie neașteptată | VIDEO
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Turism

Wizz Air a fost desemnată cea mai proastă companie aeriană pentru întârzierile zborurilor din Marea Britanie pentru al treilea an consecutiv.   Plecările transportatorului...

Turism

Scoția este secțiunea nordică a Regatului Unit. Acoperă o suprafață de puțin peste 48.2803 km2, ceea ce reprezintă aproximativ 1/3 din întreaga masă terestră...

Turism

În ultimii ani autoritățile italiene au făcut tot posibilul să repopuleze unele orașe aflate în declin demografic.   În timp ce unele orașe s-au...

Turism

Stațiunile montane se transformă, în încercarea de a rămâne atractive. Schiul nu mai este suficient în condițiile unor ierni calde și lipsite de zăpadă,...

Turism

Călătoriile cu mașina în diferite țări pot fi experiențe minunate, însă și riscante, fiindcă aceste mijloace de transport sunt implicate foarte des în accidente...

Articole recomandate