Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turism

Băile Tușnad – ce boli se tratează aici. Obiective turistice și istoria stațiunii

Baile Tusnad ce boli se trateaza aici Obiective turistice

Este orașul cu cel mai mic număr de locuitori și se află între Munții Harghita și Bodoc, în cheile Oltului, la o altitudine de 650 de metri, lucru care îl face să fie înconjurat de priveliști spectaculoase.

Această stațiune balneo-climaterică este printre cele mai importante din România, mii de oameni venind anual aici pentru a își trata diferite afecțiuni, dar și pentru relaxare și obiectivele turistice din împrejurimi.

Unde se află Băile Tușnad și cum ajungi aici

Băile Tușnad se găsesc în partea sudică a depresiunii Ciucului, între Munții Harghita și Munții Bodoc, în cheile Oltului, la o altitudine de 650 m.

Pentru a ajunge la Băile Tușnad, poți urma următoarele rute:

Baile Tusnad ce boli se trateaza aici Obiective turistice

Cu mașina

Din Brașov, poți urma traseul Brașov – Sfântu Gheorghe – Băile Tușnad – Miercurea Ciuc, pe DN 12, la o distanță de 67 km de Brașov, 37 km de Sfântu Gheorghe și 32 km de Miercurea Ciuc.

Din Bacău, traseul este Bacău – Comănești – Miercurea Ciuc, pe DN 12 A.

Cu trenul

Poți ajunge cu trenul pe magistrala București – Brașov – Sfântu Gheorghe – Băile Tușnad – Ciceu – Deda – Baia Mare, având stație în Băile Tușnad. Accesul feroviar se realizează din direcția București – Brașov sau din Târgu Mureș – Miercurea Ciuc.

Accesul cu mașina se poate face și din direcția Târgu Mureș – Miercurea Ciuc, pe drumul European E574.

Din direcția Târgu Secuiesc, poți ajunge pe drumul național 11B, din județul Covasna.

Băile Tușnad sunt accesibile și cu trenul, pe magistrala feroviară CF400 Brașov-Deda, în direcția Băile Tușnad.

Trenurile Regio opresc în comunele Tușnad, Sânsimion, Sântimbru și Sâncrăieni, iar în Băile Tușnad opresc trenurile Regio și Inter Regio.

Baile Tusnad

Shutterstock

Legenda Băilor Tușnad

Băile Tușnad, o stațiune balneară superbă situată în inima munților Harghita, are o istorie bogată și fascinantă, întinsă pe parcursul a mai mult de două secole.

Legenda spune că în jurul anului 1840 primul care a descoperit efectele curative ale apelor din zonă a fost un cioban. La acea vreme, zona era cunoscută sub numele de Câmpul Vorbirii, iar vestea izvoarelor miraculoase s-a răspândit rapid.

Apele termle din Băile Tușnad – ce afecțiuni tratează

Apele minerale din Băile Tușnad sunt prezente în mai multe locuri din stațiune, izvoarele fiind situate fie la baza versanților și a teraselor, fie în luncile Oltului și ale afluenților săi.

Aceste izvoare provin din strate acvifere aflate la adâncimi diferite, ceea ce se reflectă în gradul de mineralizare și valorile de temperatură.

Deși există aproape 50 de izvoare, doar șase sunt amenajate pentru tratament balnear, toate fiind situate pe partea stângă a Oltului. Fiecare izvor prezintă caracteristici chimice și termice distincte, conferindu-le capacități terapeutice diferite, potrivite atât pentru tratament intern, cât și extern.

Izvorul 1bis este amenajat pentru tratamentul gastritelor hiperacide și afecțiunilor căilor urinare. Apa are o mineralizare de 7,3 g/l și o temperatură între 10 și 12 grade Celsius, fiind bicarbonată sodică și carbogazoasă.

Izvorul 2 se află în estul stațiunii și este recomandat pentru afecțiuni precum gastritele hiperacide, dispepsiile cronice, diatezele urice și oxalice, având o mineralizare totală de aproximativ 6,1 g/l.

Izvorul 3 are originea în apele acumulate în formațiunile de priroclastice și este indicat pentru dispersie hipacidă și diateze urice și oxalice.

Izvorul 4 se găsește în apropierea Izvorului 3 și are aceleași caracteristici de zăcământ, fiind utilizat pentru tratamentul dispepsiilor hipoacide și diatezelor urice și oxalice.

Izvorul 5 este recomandat pentru tratarea gastritelor hipoacide și are o mineralizare totală de 3,9 g/l.

Baile Tusnad

Shutterstock

Izvorul Ana este utilizat exclusiv pentru tratament extern al unor afecțiuni cardiovasculare, endocrine și reumatismale, având o mineralizare mai ridicată și fiind clorosodică, feruginoasă și carbogazoasă.

În plus, stațiunea Băile Tușnad mai găzduiește numeroase izvoare carbogazoase, clorurate, sodice, calcice și feruginoase, care, deși nu sunt amenajate, sunt utilizate pentru tratamentul anumitor afecțiuni.

Apele termale din Băile Tușnad sunt recomandate pentru o gamă largă de afecțiuni, inclusiv cele cardiovasculare, digestive, endocrine, nervoase, renale, reumatice, dermatologice, metabolice și ale aparatului locomotor. Stațiunea dispune de o bază de tratament complexă, unde se pot realiza diverse proceduri balneare, terapii și investigații medicale, sub îndrumarea medicilor specialiști în balneologie și gerontologie.

Obiective turistice în Băile Tușnad 

Băile Tușnad nu sunt doar un loc pentru vindecare, ci și o destinație turistică ideală pentru cei care vor o escapadă plină de priveliști superbe, locuri liniștite, drumeții și aventuri.

Lacul Sfânta Ana

Considerat cel mai cunoscut obiectiv turistic al zonei, Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din sud-estul Europei, situat la o altitudine de 950 de metri deasupra nivelului mării. Acest lac este dependent în totalitate de precipitațiile din timpul anului și oferă un peisaj natural spectaculos.

Baile Tusnad

Shutterstock

Muzeul Apei Minerale

Acest muzeu inedit din centrul stațiunii oferă vizitatorilor informații despre izvoarele de apă minerală din zonă, istoricul exploatării lor și dezvoltarea terapiei cu apă minerală. Este locul ideal pentru a înțelege de ce Băile Tușnad sunt atât de renumite pentru apele lor minerale.

Muzeul Satului din Cozmeni

Situat în apropierea stațiunii, acest muzeu prezintă piese de mobilier, țesături și obiecte de artă decorativă colectate de la locuitorii din zonă. Expoziția oferă o incursiune în istoria locului și în tradițiile locale.

Blevederea de pe Piatra Șoimilor

Pe malul drept al Oltului, deasupra stațiunii, se înalță stâncile care fac parte din rezervația naturală Piatra Șoimilor. Accesul aici se face pe o potecă de drumeție marcată, iar pe parcursul acesteia se află un traseu tematic ce oferă informații despre fauna și flora locale.

Porți Secuiești Tușnad – Vrabia

În zona locuită de secui, vei descoperi o mulțime de monumente sculptate în lemn, decorate cu motive geometrice sau florale ori vegetale. Satul Vrabia este reprezentativ pentru zona Băile Tușnad și găzduiește 4 porți de patrimoniu ce au fost restaurate.

Lacul Ciucaș

Aflat la baza stațiunii, Lacul Ciucaș s-a format acum peste 130 de ani și este înconjurat de pădure. În apropierea lacului este amenajat un ștrand cu un peisaj natural minunat, perfect pentru relaxare și recreere.

Traseul montan Turnul Apor

Acest traseu de drumeție începe din centrul stațiunii și oferă o priveliște impresionantă asupra peisajului din jur. Traseul durează aproximativ 45 de minute și este marcat cu puncte roșii.

Tinovul Mohoș (traseu ghidat)

Tinovul Mohoș este o turbărie situată în apropierea Lacului Sfânta Ana și oferă ocazia de a descoperi o gamă diversă de plante și animale rare. Vizitarea se face doar în grup organizat, cu ghid.

Mlaștina Borșaroș (potecă tematică)

Această mlaștină este parte a sitului Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos și oferă o apă minerală de o calitate excepțională. Poteca tematică oferă informații despre speciile și habitatele protejate din rezervație.

Cimitirul din Pasul Cașin

Monumentul comemorativ al eroilor maghiari pașoptiști din Pasul Cașin este un loc de închinare dedicat revoluționarilor din secolul al XIX-lea. Monumentul și cimitirul se află într-un cadru natural impresionant și oferă o priveliște solemnă asupra istoriei locale.

Biserica fortificată din Tușnad Sat

Aflată într-un cadru extrem de fotogenic, biserica fortificată din Tușnad Sat reprezintă un exemplu interesant al arhitecturii locale și a tradițiilor culturale din zonă.

sport">

Articol recomandat de sport.ro

Simona Halep e istorie! Cea mai sexy influenceriță din tenis s-a antrenat alături de Patrick Mouratoglou
Simona Halep e istorie! Cea mai sexy influenceriță din tenis s-a antrenat alături de Patrick Mouratoglou
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Turism

Metrourile au apărut în Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar de-a lungul anilor s-au dezvoltat în sisteme extrem de sofisticate și bine organizate....

Turism

 Printre tratamentele pe care le poți face aici se numără împachetările cu parafină, băi calde cu ape minerale și multe altele. În plus, Pucioasa...

Turism

Datează din anul 1711 și poartă hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”. Aceasta a fost inclusă pe lista de patrimoniu cultural mondial UNESCO, alături...

Turism

Mănăstirea Hurezi sau Horezu a fost înălțată în 1693 de Constantin Brâncoveanu și a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.  Este cel mai vast ansamblu...

Turism

Un cunoscut bloger italian de călătorii s-a arătat entuziasmat de București, despre care spune că este ”o mică bijuterie”, unde s-a simțit mai în...

Articole recomandate