Varietati
Aceasta leguma are sute de varietati care se impart in doua mari clase: dulci si iuti. Ardeii dulci se mananca in salate, uscati sau gatiti. Ardeii iuti uscati se folosesc in diverse retete picante. Varietati bune de ardei dulci includ „ Bell Boy”, „California Wonder”, „New Ace”, „Tokyo Bell” si „Yolo Wonder”.

Favoritele soiurilor iuti sunt „ Hot Portugal”, „Hungarian Wax”, „Mexi Bell” si „Long Red Cayenne”. Un soi pe cat de aspectuos pe atat de comestibile este si „Super Chili”.
Plantarea
Semanati ardeii in givece cu 8 saptamani inainte de ultimul inghet asteptat. Puteti sa cumparati rasadurile dintr-un centru de gradinarit local. Plantati afara numai dupa ce solul s-a incalzit indeajuns. Pregatiti pamantul cu mult ingrasamant organic ca sa retina umezeala. Lasati distanta de 60 cm intre plante. Ca sa protejati plantele de frig si soare pana au crescut indeajuns, folositi aparatoare individuale speciale.
Ingrijire
Oferiti umezeala uniforma ca sa ajutati plantele sa produca o recolta abundenta. Udati doar cand pamantul incepe sa se usuce. Daca metoda de irigare nu este corecta puteti sa aveti parte de ardei patati. Folositi un strat protector organic ( frunze maruntite sau bucati de iarba) in jurul fiecarei plante. Scoateti buruienile de indata ce apar si evitati cultivarea altor legume prea aproape de ardei pentru a nu le deranja radacinile. Folositi ingrasamant in mod regulat pentru a stimula productia.
Recoltarea
Culegeti ardeii dulci cand sunt fie verzi ( imaturi) sau rosii (maturi). Lasati ardeii iuti sa se usuce cat mai mult timp pe planta daca este posibil. Culegetii apoi si continuati procesul de uscare intr-un loc cald si aerisit. Suspendatii pe o sfoara sau taiatii marunt pentru a-i folosi mai tarziu. Folositi intotdeauna manusi cand lucrati cu ardeii iuti.
