Ministerul Mediului anunță că marți a debutat Luna Pădurii. În total, în acest an, aproape 24.000 de hectare de pădure și terenuri vor fi regenerate.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, Luna pădurii se desfăşoară anual în perioada 15 martie-15 aprilie, de peste 60 de ani.
Ministerul anunță că, în acest an, prin cele două campanii de împădurire din primăvară și toamnă, o suprafață de aproape 24.000 de hectare, aflate atât în fond forestier de stat, cât și în fond forestier privat, va beneficia de regenerări.
În ceea ce privește acțiunile de împădurire din acest an, acestea vor viza 7.692 de hectare, din care peste 4.700 de hectare aflate în fond forestier de stat și peste 2.850 aflate de hectare în fond forestier privat.
„Luna Pădurii este un bun prilej să recunoaștem beneficiile pădurii”
Pe lângă lucrările de regenerare a pădurilor, naturale si artificiale, care se vor executa în 2022, Romsilva va efectua în fondul forestier proprietate publică a statului și lucrări de completare a plantațiilor înființate în anii anteriori, precum și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de diverși factori dăunători (seceta, incendii, etc.). Acestea însumează 2.756 hectare, din care 1.735 hectare vor fi în fond forestier de stat și alte 983 hectare în fond forestier privat.
De asemenea, 26 hectare vor beneficia de reconstrucție ecologică prin fonduri de la Administrația Fondului pentru Mediu, care vor putea fi accesate de consiliile județene.
„Luna Pădurii este un bun prilej să recunoaștem beneficiile pădurii pentru mediul înconjurător și să acționăm în spiritul protejării acesteia. Așa cum știm, România a făcut paşi foarte importanţi în stoparea delictelor silvice, iar ritmul în care exploatăm trebuie susţinut de cel în care plantăm, replantăm şi regenerăm pădurea. Ambele acţiuni merg în paralel, dar balanţa trebuie să încline întotdeauna în favoarea regenerărilor. Trebuie să creştem suprafaţa împădurită, iar în acest scop ne ajută componenta
din PNRR, cu un buget de 1,173 miliarde euro. Investiţiile includ cel mai amplu program de împăduriri, prin care vor fi plantate peste 56.700 de hectare de pădure, cel puţin 90 de pepiniere operaţionale noi şi renovate, precum şi cel puţin 3.150.000 mp suprafeţe noi de păduri urbane, în conformitate cu cerinţele legale stabilite în Strategia Naţională Forestieră 2020 – 2030”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tánczos.