Rezumat:
De Ilinca Lunca. Publicat Luni, 13 Februarie 2023, 21:46
Actualizat Luni, 13 Februarie 2023 la 21:46
ANAF s-a pus serios pe treabă în ultima perioadă și s-a hotărât ca nicio persoană care trece cu vederea regulile fiscului să nu scape nepedepsit. Acum urmează controale în cazul unei noi categorii de venituri din România, iar oamenii care obțin bani din această ocupație, trebuie să aibă grijă ca să nu fie sancționați.
- ANAF începe o nouă serie de verificări în România
- Care este categoria de oameni care trebuie să își facă griji
Veniturile românilor sunt din ce în ce mai des controlate de ANAF, care vrea să se asigure că toți oamenii își declară corect încasările, fără să treacă cu vederea vreo lege. Autoritățile au controlat inclusiv vedetele și persoanele care afișează un stil de viață luxos pe Internet, iar acum a venit rândul unei alte categorii de oameni să dea explicații pentru banii încasați.
ANAF începe controalele unei noi categorii de venituri
Autoritățile nu trec cu vederea nicio persoană care câștigă bani în România, indiferent de domeniul în care activează. NFT-urile sunt o sursă de venituri semnificative, care au apărut în România în urmă cu puțin timp, însă din care oamenii obțin sume de bani deloc de neglijat.
Ca să se asigure că totul este legal și respectă toate regulile din România, ANAF a publicat un ghid prin care a explicat regimul acestor venituri, numit ”Broșura privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din tranzacționarea jetoanelor nefungibile”, astfel încât oamenii să știe ce trebuie să facă atunci când își aleg să câștige bani din acest domeniu.
”Un jeton nefungibil (NFT, după termenul englezesc non-fungible token) este o unitate de date unică dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain. Jetoanelor nefungibile le corespund fişiere de diverse formate, în funcție de natura procesului de creație: fotografii, înregistrări audio, videoclipuri etc.”, a explicat ANAF.
Veniturile lor urmează să fie impozitate
Sumele pe care românii le vor câștiga din NFT nu vor mai fi la fel de mari ca și până acum, deoarece acestea urmează să fie impozitate. Așadar, un procent din câștiguri va merge direct la stat, fapt care le va afecta buzunarele multor români.
Declararea veniturilor din NFT este obligatorie, indiferent dacă acestea se încasează în România sau în alte țări. Sumele vor fi trecute în ”Declarația unică cu privire la impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de către persoanele fizice”, conform Codului Fiscal.
CITEȘTE ȘI:
- Lovitură teribilă pentru interlopii din clanul Duduianu care l-au șantajat pe Florin Salam / Fără număr, de la judecători!