Connect with us

Hi, what are you looking for?

Fashion

Ai lucrat sau lucrezi în alte state europene? De unde îți iei pensia și cum se calculează / Unde greșesc mulți români

image 2023 05 10 26257926 0 bani bancnote lei

Dacă ai lucrat sau lucrezi într-un alt stat european, este important să fii informat cu privire la sistemul de pensii din țara respectivă. De obicei, este nevoie de o perioadă minimă de contribuție pentru a beneficia de drepturile de pensie într-o țară străină. Astfel, fiecare stat european are propriul său sistem de pensii și reguli specifice de acordare a acestora.

În ceea ce privește țara în care ai lucrat, trebuie să ții cont de faptul că aceasta are propriile sale legi și regulamente privind acordarea pensiilor. De exemplu, în majoritatea țărilor europene, contribuțiile la sistemul de pensii sunt reținute direct din salariul angajatului, iar angajatorul are obligația să plătească o contribuție proporțională. În plus, în unele țări există un sistem de pensii suplimentare, la care poate contribui atât angajatorul, cât și angajatul.

Un alt aspect important în ceea ce privește pensia este calcularea acesteia. De regulă, pensia este calculată pe baza numărului de ani de contribuție în țara respectivă și pe baza sumei contribuțiilor făcute. Cu cât ai lucrat mai mult și ai contribuit cu mai multe fonduri în sistemul de pensii, cu atât vei primi o pensie mai mare.

În ceea ce privește românii care lucrează în alte state europene, există unii care își pierd dreptul la pensie din cauza faptului că nu își transferă perioadele de contribuție din străinătate în sistemul de pensii din România. Astfel, unii români ajung să fie în imposibilitatea de a beneficia de drepturile de pensie întrucât nu există un sistem de transfer a perioadelor de contribuție dintr-o țară străină în sistemul de pensii din România.

Un alt aspect important este reprezentat de greșelile pe care le fac mulți români în ceea ce privește calcularea pensiei. De multe ori, aceștia nu știu cum este calculată pensia, cât de important este să se contribuie cu un sume mai mari și să se lucreze mai multe perioade de timp. De asemenea, mulți români nu cunosc drepturile pe care le au și astfel pierd oportunitatea de a-și maximiza pensia.

În concluzie, dacă ai lucrat sau lucrezi într-un alt stat european, este important să știi care sunt regulile de acordare a pensiilor în țara respectivă. De asemenea, este important să te informezi cu privire la modalitățile de transfer al perioadelor de contribuție și să îți planifici contribuțiile astfel încât să beneficiezi de un venit suficient pe tot parcursul vieții.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Editorial

Sindicatele din educație din România s-au întors la guvern pentru a anunța dacă greva profesorilor din învățământul preuniversitar va continua sau va fi suspendată....

Editorial

Un incident incredibil a avut loc recent în Germania, când un camion care transporta un tanc spre România a fost oprit în drum de...

Sport

Soldaţii americani au primit lecţii de Muay Thai de la un campion din Thailanda, în timpul exerciţiilor militare anuale Cobra Gold, relatează Reuters. Soldaţii...

Fără categorie

Prigojin Asmute Procuratura, o instituție de justiție din Rusia, a declanșat o anchetă asupra Ministerului Apărării condus de Serghei Șoigu, pe baza unor scrisori...