Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turism

Acest loc din România este supranumit ”Mamaia Vestului”. Peisaje de basm la Văliug, în Munţii Semenicului

Acest loc din Romania este supranumit Mamaia Vestului Peisaje de.webp.webp


Campania: ”Necunoscuta Românie” continua luni cu un popas în Banat la poalele Semenic-ului. Este un loc al contrastelor unde se îmbină distracțiile zgomotoase de noapte cu momente de liniște și izolare completă.

Aici putem mânca din aceleași mâini care i-au gătit Regelui Charles, dar pentru asta trebuie să știm la ce poartă să batem și de cine să întrebăm.

Așa sunt nopțile de weekend la Văliug, în Munţii Semenicului. Supranumit ”Mamaia Vestului”, locul atrage turiști de pretutindeni.

Oana Gaiţă, manager: „De peste tot din țară, vin chiar și din Constanța, București, dar preponderent din Timișoara, transilvania, adică vestul țării”.

Peste zi, malul lacului se transformă în plajă cu baldachine.

Ioan Popa: „Câteodată când îi văd că stau și dormitează așa, iau microfonul și-i ridic”. 

Văliugul, așa cum arată acum, a fost visul lui Ioan Popă, un antreprenor din Banat, devenit între timp primar al Reșiței. El a făcut prima investiție aici, în urmă cu 16 ani.

Numărul de locuri de cazare a crescut de la 100, la 1400 iar stațiunea continuă să se extindă mai ales că există și o infrastructură de schi care se va dezvolta până în inima Semenicului. Pe lac au apărut și alte pontoane cu distracție de noapte.

Ioan Popa, antreprenor: „Obișnuiam să merg vara la Saint Tropez. Mi-a venit ideea, domle, de ce să mai cheltui eu banii în Franța în fiecare an, de ce să nu fac o locație similară cu ce e acolo și să încerc să aduc public aicea”.

În contrast cu animația de la Văliug, la nici 20 de kilometri distanță, găsim Lacul 3 Ape. Aici este o liniște deplină pentru că vin familii cu cortul să pescuiască şi să se bucure de foșnetul pădurii. 
 
Pe dealurile din jur au apărut și primele două case de închiriat. Proprietarul a avut grijă să păstreze arhitectura specifică șvabilor bănățeni.

Laura Bolovedea, turistă: „Sunt aceste sculpturi şi desene și aceste obloane care la noi în banat se numesc șolocaturi. V-a atras asta? E tradițional. Sunt niște case tradiţionale care au în spate ciubăr, grătar, saună.”

Între cele două lacuri este satul Garâna, devenit foarte cunoscut în lumea iubitorilor de jazz. Ajuns la a 27-a ediție, festivalul atrage mii de oameni care au descoperit astfel frumusețea locului.

Printre ei, Alina şi Gabriel care și-au închis restaurantul dichisit din Timișoara și au acum la Garână o grădină cu doar 6 mese. Primesc clienți numai în weekend, cu rezervare.

Casa boemă, în care rândunelele și-au făcut cuib pe tavan, atrage un public la fel de boem.

Roxana Puriș, turistă: „Venim şi pentru conceptul de slow living şi slow food. Suntem la sat, vrem să udăm florile, să facem activități prin grădină, am cizme de cauciuc”.

Talentul Alinei de a combina ingredientele l-a surprins şi pe Regele Charles. În urmă cu câţiva ani, a dus la Londra o cremă fină de frunză de mușcată care a înnebunit întreaga suită regală. 

Meniul este restrâns la un aperitiv, 3 supe și borșuri, plus sarmale și gulaș. Cumpără ingredientele de la țăranii din satele vecine și așa ajută comunitatea să supraviețuiască.

Alina Săftulescu: „Leuștean din grădina noastră, în borșul de vițel cu sfecla roșie, e un borș senzațional. L-am făcut cu borș făcut de mine din tărâțe de grâu și de porumb”.

Este nevoie de cel puțin o săptămână ca să descoperi farmecul ținuturilor de la poalele Semenicului. La Văliug se organizează ture de o zi, cu bicicleta electrică. Costa 250 de lei, bani în care turiștii primesc tot echipamentul necesar dar și ghidul care să-i ducă prin necunoscutul Banat. 

sport">

Articol recomandat de sport.ro

VIDEO Gică Popescu a plecat de la stadion în timpul meciului cu FCSB și a făcut o gafă la declarații

VIDEO Gică Popescu a plecat de la stadion în timpul meciului cu FCSB și a făcut o gafă la declarații

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Turism

Construită în perioada 1906 – 1925, această clădire impresionantă se ridică în perimetrul fostei curți domnești medievale moldovenești, pe locul unde pe vremuri se...

Turism

Deși pe litoral a început sezonul estival, multe dintre obiectivele turistice ale orașului Constanța rămân închise. Se fac lucrări de renovare și restaurare începute...

Turism

În ziua de astăzi, călătoriile aeriene au devenit o parte integrală a vieții fiecăruia, iar contribuția companiilor aeriene locale este una foarte mare în...

Turism

Se anunță cel mai aglomerat weekend de la debutul sezonului, pe litoral. Este și sărbătoarea Rusaliilor și mulți au liber luni de la serviciu....

Turism

Iată de ce stau stewardesele cu mâinile sub coapse în timpul decolării și al aterizării avionului. De asemenea, află care sunt cele mai importante...

Articole recomandate