Connect with us

Hi, what are you looking for?

Fashion

11 bănci sancționate de ANPC pentru practici comerciale înșelătoare cu privire la calculul ratelor / Acuzații de „atitudine cartelară”

image 2023 03 9 26131200 0 horia constantinescu presedinte anpc

În ultimele luni, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a sancționat 11 bănci pentru practici comerciale înșelătoare cu privire la calculul ratelor. Aceste bănci au fost acuzate de ANPC că au folosit metode neclare și greu de înțeles pentru a calcula ratele la creditele contractate de clienți.

Printre băncile sancționate se numără Alpha Bank, Banca Transilvania, BCR, BRD, CEC Bank, Credit Europe Bank, Garanti Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank și Banca Românească. Aceste bănci au fost amendate cu sume între 20.000 și 100.000 de lei, iar ANPC a solicitat ca acestea să își corecteze practicile comerciale.

ANPC a verificat procedurile de calcul ale băncilor atât prin inspectori proprii, cât și prin intermediul unor experți în matematică financiară. Concluzia a fost că unele bănci folosesc termeni vagi sau ambigui în contractele de împrumut, ceea ce face ca clientul să nu înțeleagă pe deplin modalitatea de calcul a ratelor. De asemenea, s-au identificat situații în care băncile au încercat să introducă taxe ilegale sau nejustificate, precum și utilizarea unor rate de schimb neclare.

Pe lângă sancțiunile impuse de ANPC, aceste bănci au fost, de asemenea, acuzate de „atitudine cartelară” de către Consiliul Concurenței. În decizia sa, Consiliul a declarat că băncile au avut o colaborare sistematică pentru a impune condiții similare clienților, ceea ce a condus la restricționarea libertății de alegere a consumatorilor și la creșterea costurilor pentru aceștia.

Băncile sancționate au declarat că vor respecta deciziile ANPC și ale Consiliului Concurenței și că își vor reevalua practicile comerciale pentru a se conforma cu legislația în vigoare. ANPC a declarat că va continua să monitorizeze aceste bănci și că va lua măsuri suplimentare în cazul în care acestea nu își îndeplinesc obligațiile.

Pentru consumatori, aceste decizii pot fi un semn pozitiv în lupta împotriva abuzurilor băncilor. Este important ca clienții să citească cu atenție condițiile contractelor de împrumut și să se asigure că înțeleg pe deplin modalitatea de calcul a ratelor. În cazul în care există situații neclare sau nejustificate, consumatorii ar trebui să sesizeze ANPC și să ia măsuri pentru a-și apăra drepturile.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Sport

Fostul lider WTA Simona Halep a ajuns, vineri, la Cluj-Napoca, unde va participa la Sports Festival. Sportiva a fost întâmpinată la aeroport de primarul...

Sport

Comitetul Internaţional Olimpic a atribuit, joi, Franţei o medalie de argint la ciclism pentru competiţia de la a doua ediţie a Jocurilor Olimpice moderne,...

Sport

Noul campion european la 10.000 de metri masculin, Dominic Lobalu, a fost invitat joi de CIO să concureze la Jocurile Olimpice de la Paris...

Sport

Aflat în vacanţă în Brazilia, Neymar a asistat joi la meciul dintre Flamengo şi Gremio. El şi-a exprimat admiraţia faţă de Flamengo şi dorinţa...