Un loc mirific ce trebuie vizitat este Rezervatia Delta Dunarii, aflata in mare parte in Dobrogea, in partea de N-V a Marii Negre. Ca marime, este considerate a fi a doua rezervatie pe zona umeda din Europa, ce acopera o suprafata de 4.178 km2 pe teritoriul Romaniei. Este un loc exotic, care a intrat in patrimoniul mondial al UNESCO in 1991, fiind considerat un adevarat muzeu al biodiversitatii. Aici se adapostesc peste 1200 de specii de plante si copaci, o multitudine de specii de pasari migratoare si peste 45 de specii de pesti de apa dulce.
Dunarea se desparte in trei brate: Bratul Chilia, la nord (care formeaza granite cu Ucraina), Bratul Sulina si Bratul Sfantul Gheorghe. Delta este strabatuta de o retea vasta de ape, canale si lacuri, unde creste vegetatie specifica mlastinilor (stuf, papura, salcie), iar ochiurile de apa sunt acoperite de vegetatie plutitoare. Turismul in aceasta zona se desfasoara pe canale cu vapoare, salupe si barci.
Localnicii organizeaza excursii cu barca pentru familii ce doresc sa descopere adevarata Delta Dunarii, aceasta zona cu vegetatie luxurianta in care traiesc pasari, pesti si insecte in habitatul lor natural. In excursiile organizate pe canale poti intalni colonii de pelicani, cormorani si lebede, sau poti sa te strecori prin hatisul vegetatiei acvatice ce ascunde pesti cum ar fi somnul, stiuca, heringul si sturionii ce dau pretiosul caviar.

Intr-o atmosfera romantica poti gasi linistea naturii, departe de zgomotul si aglomeratia oraselor. Turistii care viziteaza Rezervatia Delta Dunarii pot gasi cazare la hoteluri, pensiuni si pot gusta din bucataria traditionala bazata in special pe peste.
Rezervatia Delta Dunarii este locul perfect pentru iubitorii de pescuit. Localnicii, pensiunile si agentiile specializate pot pune la dispozitia turistilor echipamentul necesar, de la ustensile si nada pana la barci sau salupe.
In ce locuri din Rezervatia Delta Dunarii si din apropiere trebuie neaparat sa ajungi?
- Cimitirul Maritim, Farurile, Muzeul de la Farul Vechi– Sulina.
- Grindul Letea– pe Bratul Chilia, adaposteste o mare varietate de fauna si flora. Accesul se face din Crisan pe Dunarea Veche.
- Sfantu Gheorghe– orasul cu plaja cu nisipul cel mai fin de pe litoralul romanesc.
- Maliuc– oras pe Bratul Sulina, detine hoteluri si pensiuni unde se pot gusta mancaruri locale din peste.
- Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunarii– Tulcea.
- Muzeul de Etnografie si Arta Populara– Tulcea.
- Crisan– sat pe Bratul Sulina si punct de plecare spre Mila 23, Caraorman, Lacul Rosu, Padurea letea.
- Gorgova– sat pescaresc pe Bratul Sulina, langa Lacul Gorgova.
- Murighiol– oras pe Bratul Sfantul Gheorghe, turistii pot savura bucate traditionale specific.
- Chilia Veche– cea mai mare comuna din Delta Dunarii, pe Bratul Chilia.
